Moartea unui salvator de vieți. S-a înălțat la Cer medicul Ion Sarion, fost deținut politic la Jilava, Periprava, Salcia și Gherla. Lotul de la Facultatea de Medicină


Moartea unui salvator de vieți. S-a înălțat la Cer medicul Ion Sarion, fost deținut politic la Jilava, Periprava, Salcia și Gherla. Lotul de la Facultatea de Medicină

Dumnezeu să-l odihnească în pace pe venerabilul medic Ion Sarion, fost deținut politic și mărturisitor esențial al Gulagului autohton, plecat dintre noi vineri după-amiază, în urma unei îndelungate suferințe. 

Ion Sarion s-a născut în 1934, la Buzău. Securitatea l-a arestat la 25 septembrie 1958 și l-a acuzat de apartenență la o organizație subversivă din cadrul Facultății de Medicină din București. În realitate, era vorba doar despre un grup de prieteni cu vederi anticomuniste care purtau discuții politice. 

Va fi bătut și schingiuit groaznic în anchetele Securității, ulterior fiind condamnat la 8 ani de închisoare pentru ”uneltire contra ordinii sociale”. Studenții Victor Gordan (o legendă a Gulagului românesc) și Ion Sarion au fost considerați liderii grupului de la Medicină. Tânărul a trecut prin Jilava, lagărele de la Periprava și Salcia, ultima parte a detenției executând-o la Gherla. 

La Jilava, în noaptea de 18 iulie 1959, a auzit clopotul ce răsuna la intervale scurte din Valea Piersicilor, anunțând execuțiile partizanilor din lotul Arnăuțoiu. Bătut și chinuit de torționarii acefali de la Periprava, Ion Sarion a încercat să se sinucidă, dar, slavă Domnului, a cedat grinda de care a vrut să se spânzure, fiind reîntors la gânduri mai bune de frații de suferință. 

De-a lungul întregii detenții, Ion Sarion a fost un salvator de vieți, folosindu-și din plin cunoștințele medicale pentru a acorda îngrijiri colegilor de zeghe. Salvator de vieți a rămas pe parcursul întregii sale existențe.  

A fost eliberat abia la decret, în ‘64, fiind supravegheat și hărțuit de Securitate până în 1989. A profesat ca medic psihiatru, o lungă perioadă activând la Spitalul de Neuropsihiatrie Săpoca. A fost unul dintre cei mai dârji și mai constanți mărturisitori ai temnițelor comuniste. 

Odată cu ridicarea la Cer a domnului Ion Sarion, Victor Gordan (92 ani) a rămas unicul supraviețuitor al lotului studenților de la Medicină. Domnul Victor Gordan a activat timp de decenii ca medic în SUA, unde e stabilit, remarcându-se prin studii aplicate privind sindromul Războiului din Golf.

Ce am pierdut nu vom mai recupera niciodată. Dumnezeu să-l odihnească pe luminosul domn Ion Sarion! Veșnica sa pomenire! 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.