Campania de ”sensibilizare” a românilor pentru sacrificiile de la iarnă e setată pe premise false și aduce servicii Rusiei, prin trivializarea și minimalizarea efortului real pe care românii l-au demonstrat deja în absența oricărui mecanism coercitiv sau de propagandă. Concluziile profesorului Paul Dragoș Aligică


Campania de ”sensibilizare” a românilor pentru sacrificiile de la iarnă e setată pe premise false și aduce servicii Rusiei, prin trivializarea și minimalizarea efortului real pe care românii l-au demonstrat deja în absența oricărui mecanism coercitiv sau de propagandă. Concluziile profesorului Paul Dragoș Aligică

Profesorul Paul Dragoș Aligică explică punctual, pe Facebook, faptul că românii au scris singuri una dintre cele mai frumoase pagini ale istoriei recente atunci când au sărit într-un număr covârșitor, după puterile fiecăruia, în ajutorul refugiaților ucraineni, fără vreo indicație de la Bruxelles sau de la orice alt for decizional, extern sau intern, într-un moment în care Comisia Europeană încă bâjbâia în confuzie. 

Așadar România și românii NU au cui și ce se demonstreze când este vorba de solidaritate cu Ucraina sau de efortul de război împotriva Rusiei.Românii simpli nu au nevoie de pregătire, mobilizare sau acomodare la sacrificii materiale sau personale pentru la iarnă. Au dovedit că au maturitatea, discernământul și umanitatea necesare ca să răspundă provocărilor așa cum trebuie, fără ajutor sau dirijare de la Centru, oricare ar fi acesta”, punctează Paul Dragoș Aligică. 

În aceste condiții certificate de realitate, toată această campanie îndreptată acum în direcția ”sensibilizării” poporului român cu privire la eforturile și sacrificiile de la iarnă este setată pe premise absolut eronate, întrucât românii au demonstrat deja ceea ce era de demonstrat, când trebuia imperios uman și social să o facă.

”O campanie care targetează românii pregătindu-i pentru frig și sacrificii la iarnă, în ideea că vor contribui la ceva ‹European› definit distant, propagandistic și după toate aparențele ipocrit și manipulant, este contraproductivă și va avea efectele inverse. Nu există un ajutor mai mare dat Rusiei și lui Putin în destabilizarea propagandistică a României decât deflarea, trivializarea și minimalizarea efortului real și sacrificiului real și sincer făcut de români în acest an prin plasarea acestor eforturi în contrapondere de secundariat în raport cu o campanie europeana de PR menită să acopere și mușamalizeze incompentența și malpraxisul cu care a fost gestionată structura economică a construcției europene de către cei puși să o guverneze în ultimele decenii”, explică profesorul. 

În cele ce urmează vă prezentăm în integralitate comentariile lui Paul Dragoș Aligică: 

”În toată această poveste sau campanie cu privire la ce sacrificii sau ce comportamente trebuie să adopte românii sub bagheta sau directivele autorităților centrale (europene sau naționale) ca parte a unui efort continental de război economic și informațional, îndrăznesc să cred că ar trebui să fie avut în vedere următorul aspect:

Românii NU au așteptat indicații nici de la București nici de la Bruxelles ca în momentul tragediei din Ucraina să se organizeze imediat și spontan la graniță pentru a primi refugiați și a le facilita refugiul sau tranzitul lor prin România. Nu au așteptat lumină morală sau indicații de la Centru și de la aparatul mass media și de propagandă. Au acționat. Și au făcut-o formidabil de generos și eficient.

Să nu uităm și să nu rescriem istoria: Autoritățile statale românești încă mai bâjbaiau confuze, când cetățeni simpli cu inițiativă deja organizaseră la granițe puncte de primire. Autoritățile europene și marile puteri europene încă nu făcuseră marele pivot de 180 de grade și bâjbâiau pseudo poziții și pseudo măsuri, încercând să se adapteze la noua realitate care nu cadra de loc cu planurile agreate în culise, când românii deja găzduisera mii de refugiați.

Să nu uităm că a trecut aproape o săptămână până când această mutație cu 180 de grade a ajuns să fie înregistrată de autoritățile din Germania sau Italia. Și că au trecut săptămâni bune până când realitatea de facto a fost recunoscută în sfârșit de decidenții europeni…

În timpul acesta, în România apăreau spontan mii de inițiative individuale sau colective în ajutorarea ucrainienilor. Și aceste inițiative au continuat neabătut fără să ia în seamă fenomenala demostrație de malpraxis, oportunism și confuzie ilustrată sistematic în paralel de “autoritățile” globale și continentale:

Familiile de români primeau refugiați în casele lor, donau bani și obiecte. Antreprenori care aveau blocuri la cheie pentru vânzare le puneau la dispoziție refugiaților – această situație continuă până astăzi. Firme mici și de familie donau mobilier și aparatură pentru camerele refugiaților. Aproape în fiecare oraș mare din România există puncte de primire și susținere în care se află grămezi imense de alimente, haine, obiecte de uz curent, la dispoziția refugiaților. În mod spontan la pompele de benzină românii făceau plinul ucrainienilor.

NU Uniunea Europeană a dat aceste indicații, nu Comisia a finanțat “un program”, nu statul român a organizat aceste eforturi. Autoritățile au venit din urmă și s-au ajustat realității în teren create de societatea românescă. Acest efort a fost un efort natural, direct, nemediat propagandistic sau politic de sus în jos, a venit de la baza poporului român.

Românii au scris SINGURI una dintre cele mai frumoase pagini ale istoriei recente. Să repetăm: Nu a fost nevoie de campanii de PR costisitoare sponsorizate de Comisia Europeană, nu a fost nevoie de terorism informațional și shaming organizat pe rețelele sociale în conivență cu Big Tech (și spre direct folosul financiar al acestor coroprații), NU a fost nevoie de crearea unui fond European sau Național pentru susținerea influencerilor și jurnaliștilor care ar fi trebuit să mobilizeze poporul român.

Așadar România și românii NU au cui și ce se demonstreze când este vorba de solidaritate cu Ucraina sau de efortul de război împotriva Rusiei. Românii simpli nu au nevoie de pregătire, mobilizare sau acomodare la sacrificii materiale sau personale pentru la iarnă. Au dovedit că au maturitatea, discernământul și umanitatea necesare ca să răspundă provocărilor așa cum trebuie, fără ajutor sau dirijare de la Centru, oricare ar fi acesta.

Toată această campanie îndreptată acum în direcția pregătirii și sensibilizării poporului român pentru sacrificiile de iarna este așadar setată pe premise absolut greșite. Românii au demonstrat deja ceea ce era de demonstrat, CÂND TREBUIA IMPERIOS UMAN ȘI SOCIAL SĂ O FACĂ, românii au arătat ce pot și cum pot în absența oricărui mecanism coercitiv sau de propagandă. Aceasta este evidența empirică, aceasta este realitatea factuală la această oră.

O campanie care targetează românii pregătindu-i pentru frig și sacrificii la iarnă, în ideea că vor contribui la ceva “European” definit distant, propagandistic și după toate aparențele ipocrit și manipulant, este contraproductivă și va avea efectele inverse. 

Nu există un ajutor mai mare dat Rusiei și lui Putin în destabilizarea propagandistică a României decât deflarea, trivializarea și minimalizarea efortului real și sacrificiului real și sincer făcut de români în acest an prin plasarea acestor eforturi în contrapondere de secundariat în raport cu o campanie europeana de PR menită să acopere și mușamalizeze incompentența și malpraxisul cu care a fost gestionată structura economică a construcției europene de către cei puși să o guverneze în ultimele decenii”.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.