VIDEO. UPDATE! Fantasticul „Blitzkrieg” ucrainean. Rușii fug mâncând pământul din regiunea Harkov. „Îi vom fugări până la Moscova!” / Tone de echipament militar și muniție au fost abandonate de armata care nu mai vrea să lupte / În timpul ăsta, Putin transmite mesaje și urări de sănătate pentru noul suveran al Marii Britanii


VIDEO. UPDATE! Fantasticul „Blitzkrieg” ucrainean. Rușii fug mâncând pământul din regiunea Harkov. „Îi vom fugări până la Moscova!” / Tone de echipament militar și muniție au fost abandonate de armata care nu mai vrea să lupte  / În timpul ăsta, Putin transmite mesaje și urări de sănătate pentru noul suveran al Marii Britanii

Contraofensiva fulgerătoare ucraineană a intrat într-o fază decisivă în zona de nord-est, Kievul vorbind chiar despre o prăbușire a frontului rusesc din regiunea Harkov, pe o distanță de aproximativ 150 de kilometri. 

Potrivit Reuters, cucerirea rapidă a orașului Izium, din provincia Harkov, de către ucraineni, după ce armata Rusiei a dus lupte grele pentru a-l captura, pare să reprezinte cea mai gravă înfrângere a Moscovei de când trupele sale au fost forțate să se retragă din capitala Kiev la sfârșitul lunii martie. 

VIDEO cu trupele speciale ucrainene intrând în Izium. „Îi vom alerga pe orci până la Moscova”, spune ucraineanul care filmează. 

Ucraina vorbește despre victoria de la Izium ca pe un punct de cotitură în războiul care durează de peste șase luni, mii de soldați ruși lăsând în urmă stocuri importante de muniție și echipament militar în timp ce efectiv fugeau de rupeau pământul. VIDEI AICI

Pătrunderea forțelor ucrainene în orașul Izium, de sâmbătă, reprezintă mai mult decât o victorie militară majoră. Ar putea fi chiar un semn că războiul din Ucraina intră intra într-o nouă fază, una în care trupele ruse nu mai sunt capabile să mențină teritoriul capturat de-a lungul a șase luni, cu pierderi însemnate de vieți și echipament militar, scrie CNN. 

Forțele Moscovei au fost nevoite să fugă din orașul strategic din est la doar cinci zile după ce forțele ucrainene au început o nouă ofensivă în est, cu pătrundere prin regiunea Harkov. „Rușii au fugit și au lăsat în urmă arme și muniție. Centrul orașului este liber", a declarat sâmbătă după-amiază un purtător de cuvânt al Brigăzii Bohun a Forțelor Terestre ale Ucrainei, citat de CNN. 

Primarul din Izium, Vladimir Matsokin, a confirmat într-un interviu pentru un post de radio ucrainean că orașul a fost eliberat.

Astfel, potrivit alephnews.ro, Matsokin a precizat: „Forțele noastre armate ale Ucrainei se află în Izium. Nu se poate spune că operațiunea militară de eliberare a orașului Izium s-a încheiat, dar armata noastră lucrează”. Matsokin a declarat că deasupra orașului de pe muntele Kremenets „steagul nostru albastru și galben flutură deja. Acest lucru a fost confirmat”.

Aceasta este o adevărată sărbătoare – Ziua eliberării orașului nostru”, a adăugat Matsokin. 

Soldații ucraineni au postat mai multe videoclipuri și imagini cu prezența lor la intrările în oraș (foto sus).

Surse ucrainene au transmis că până și liderul regiunii separatiste Donețk, Denis Pușilin (foto jos), un apropiat al Kremlinului, ar fi fugit din regiunea Donețk de frica armatei ucrainene. El se filmează într-o mașină care rulează în viteză spunând că situația de la Lyman (Lîman, oraș aflat la aprox. 75 km de Izium) este în continuare dificilă. În rețelele de socializare au apărut chiar informații (neconfirmate pe căi oficiale) privind o demisie a sa din fruntea DPR (Republica Populară Donețk). VIDEO AICI

 

Moscova servește însă poporului o alte versiunea despre situația dramatică din regiune,  vorbind despre „regrupare'' a forţelor sale din estul Ucrainei.

„Pentru a atinge obiectivele operaţiunii militare speciale, a fost luată decizia de a regrupa trupele din regiunile Balaklia şi Izium pentru a întări forţele în jurul Doneţkului'', una dintre capitalele separatiste pro-ruse, a precizat ministerul rus al Apărării într-un comunicat. Conform sursei citate, în ultimele trei zile forţele armate ruse '„au anihilat peste 2.000 de combatanţi ucraineni şi străini, precum şi 100 de vehicule blindate şi piese de artilerie''.

Forţele ucrainene au intrat în oraşul Kupiansk (foto jos), controlat de mai multe luni de ruşi. Aici se află un important nod feroviar, care aprovizionă forţele ruse din nord estul Ucrainei. Şi oraşul Balaklia a fost eliberat, aşa cum rezultă din declaraţia comandantului Forţelor ucrainene din zonă. Steagul ucrainean a fost arborat la Balaklia, aflat la aproximativ 90 de kilometri de orașul Harkov.

 

Un oficial instalat de ruşi în Donețk a declarat ca oraşul Izium ar fi fost abandonat de trupele ruse. Ministerul rus al Apărării s-a referit la o regrupare a forţelor sale din estul Ucrainei pentru a le retrage din regiunea Harkov, unde armata ucraineană desfăşoară o ofensivă susţinută.

A fost eliberat şi oraşul Lyman/Lîman. Soldații ruși încearcă cu disperare să fugă spre est, în regiunea Lugansk, transmite Ukraine Reporter.

 

Un oficial american de rang înalt a declarat că forțele ucrainene atacă liniile de aprovizionare rusești, cu intenția de a tăia și izola trupele rusești la vest de râul Nipru. Avansul rapid de sâmbătă nu s-a încheiat cu Izium, deoarece Ucraina pare să fi deschis un nou front împotriva forțelor rusești la granița dintre regiunile Donețk și Luhansk, iar orașul Lisiceansk/Lisiciansk - ultimul oraș din regiunea Lugansk care a căzut sub control rusesc în iulie, după săptămâni de lupte intense - este ținta noii ofensive, relatează CNN.

Serhiy Hayday, guvernatorul militar al regiunii Lugansk, scrie, pe pagina sa de Twitter, că forțele militare ucrainene ar fi ajuns deja la periferia orașului Lisiceansk!

Potrivit Reuters, în cazul în care ucraineii vor reuși să și păstreze teritoriile recucerite, situația ar fi o lovitură serioasă pentru Rusia, despre care serviciile de informații occidentale spun că a suferit deja pierderi uriașe pe frontul din Ucraina. De asemenea, ar fi un mare impuls pentru Ucraina, care dorește să arate națiunilor occidentale care îi furnizează arme că există toate motivele să fie sprijinită în continuare.

Dezlănțuirea de forțe din nord-vest ar fi venit și pe fondul presiunilor occidentale care au cerut Kievului „progrese” înainte de venirea iernii, pe fondul amenințărilor liderului criminal rus Vladimir Putin de a opri toate transporturile de energie către Europa.

 

„Până acum, de la începutul lunii septembrie, au fost eliberaţi aproximativ 2.000 km de teritoriu", a spus Volodimir Zelenski într-un mesaj video postat, sâmbătă seară, pe Telegram. „În ultimele zile, armata rusă ne arată ce are mai bun: spatele. La urma urmei, este o alegere bună pentru ei să fugă. (…) Nu există loc în Ucraina pentru ocupanţi şi nu va fi niciodată", a mai spus liderul ucrainean.

Ministrul ucrainean al Apărării, Oleksii Reznikov, a admis însă că țara sa este încă departe de a se împăuna cu o victorie uriașă. „Un semn de victorie pentru mine va fi îmbarcarea într-un avion la Harkov și aterizarea la Mariupol”, a declarat Reznikov într-o conferință de presă susținută în Germania.

Vladimir Putin nu a comentat dezastrul înregistrat de trupele sale pe frontul din Ucraina, fiind preocupat, sâmbătă, să transmit mesaje de felicitari și urări de sănătate lui Charles al III-lea, după proclamarea oficială a acestuia ca monarh al Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord şi al altor 14 ţări din Commonwealth, în urma decesului mamei sale, Regina Elisabeta a II-a.

Majestatea Voastră: primiţi sincerele mele felicitări cu prilejul accederii la tron. Doresc Majestăţii Voastre succese, sănătate de fier şi numai bine", a scris Putin în mesajul său, citat de Kremlin.

Lawrence Freedman, profesor emerit de studii de război la King's College din Londra, descris drept „decanul studiilor strategice britanice”, a prezentat propria sa analiză cu privire la victoriile uluitor de rapide obținute de ucraineni în regiunea Harkov. 

„În ultimele zile am asistat la o remarcabilă ofensivă ucraineană în Harkov. Avem spectacolul unei armate zdrențăroase în retragere – rămășițe ale unui convoi distrus, vehicule abandonate, poziții abandonate în grabă, cu echipamente împrăștiate și mâncare neterminată, prizonieri mizeri și localnici care aclamă forțele ucrainene în timp ce acestea trec prin satele lor. Viteza de înaintare a fost impresionantă, pe măsură ce zeci de kilometri pătrați se transformă în sute și apoi în mii, iar de la o mână de sate și orașe eliberate la zeci. Chiar și în timp ce scriam acest articol, paragrafele continuă să fie depășite de evenimente.

Ofensiva de la Harkov a fost descrisă ca fiind oportunistă. Acest lucru se datorează faptului că Înaltul Comandament ucrainean pare să fi decis să profite de faptul că Rusia a deplasat forțe substanțiale spre Herson pentru a face față atacului mult anunțat acolo, deschizând o nouă ofensivă împotriva zonelor care au rămas cu o apărare mai slabă. Potrivit unei explicații alternative, acest lucru nu a fost oportunist, ci a fost intenționat dintotdeauna.

Rușii au fost păcăliți de discuțiile periodice ale Ucrainei despre această viitoare ofensivă de la Herson și au deplasat trupe, chiar dacă Harkov a fost întotdeauna obiectivul real. Cu toate acestea, nu ar fi înțelept să presupunem că ofensiva de la Herson are doar o relevanță secundară: sudul Ucrainei rămâne de o mare importanță strategică pentru economia ucraineană, ieșirea la Marea Neagră și legătura cu Crimeea. Ofensiva de acolo nu a fost oprită de dragul Harkovului și, de asemenea, continuă să progreseze.” Analiza lui Freedman a fost tradusă integral de G4media și poate fi citită AICI. 



 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.