Eroul discret și experimentat al Ucrainei. Generalul-colonel Oleksandr Sirski este strategul contraofensivei uimitoare de la Harkov care ar putea schimba soarta invaziei rusești


Eroul discret și experimentat al Ucrainei. Generalul-colonel Oleksandr Sirski este strategul contraofensivei uimitoare de la Harkov care ar putea schimba soarta invaziei rusești

Avansul uimitor al forțelor ucrainene în regiunea Harkov continuă într-un ritm alert, până luni dimineață trupele Kievului reușind recuperarea a cel puțin 3000 de km pătraţi din teritoriile ocupate de forţele ruse. Unele pagini de Facebook ucrainene vorbesc chiar despre 9000 de kilometri eliberați în doar cinci zile! Vezi AICI.

Pe lângă cele 40 de localități eliberate, în sectorul de nord-est al frontului, militarii ucraineni care luptă în Harkov au reușit capturarea unei cantităţi impresionante de muniţie şi tancuri ruseşti abandonate de trupele Moscovei care  au părăsit regiunea în grabă, și nu organizat sau strategic, cum încearcă acum Kremlinul să explice teribila înfrângere. „Rusia rămâne cel mai important furnizor de muniție și echipament militar al Ucrainei”, se afirmă în glumă în rețelele de socializare unde continuă să fie postate, de asemenea, și numeroase clipuri cu momentele emoționante ale eliberării. Localnicii primesc armata de eliberare cu flori, lacrimi și strigăte de bucurie. 

tancuri rusesti abandonate1
Tancuri rusești abandonate în regiunea Harkov

Tot în rețelele de socializare a fost dezvăluit și numele generalului care s-ar afla în spatele „blitzkriegului” ucrainean de la Harkov, contraofensivă lăudată și analizată amănunțit de cei mai importanți experți militari ai planetei. 

Este vorba despre generalul-colonel Oleksandr Sirski, comandantul Forțelor Terestre ucrainene, al cărui nume a fost dezvăluit, pe Facebook, de expertul politic Oleksi Holobuțki. 

„Astăzi se desfășoară o operațiune fără precedent a trupelor ucrainene, în care inamicul pierde teritorii ocupate anterior. Cu toate acestea, autorii operațiuni militare inedite rămân de o modestie rară. Ei nu comunică prea des cu presa și de obicei rămân în umbra succeselor lor. Arhitectul recentelor victorii ale armatei ucrainene este comandantul Forțelor Terestre, general-colonelul Oleksandr Sirski. La început, Sirski a reușit să oprească ofensiva inamicului la Harkov, Izium, Bahmut, Avdiivka și în alte direcții operaționale“, a menționat Holobuțki. 

General-colonelul Oleksandr Sirski, în vârstă de 57 de ani, este comandantul Forțelor Terestre Ucrainene, funcție pe o care deține din 2019, și nu este chiar un anonim (pentru cunoscători), el având în palmares o serie de operațiuni militare importante. 

La începutul invaziei rusești din Ucraina, din 24 februarie, Sirski a fost însărcinat cu apărarea Kievului.

Ulteiror, Sirski a reușit să oprească ofensiva rusească la Harkov, Izium, Bahmut, Avdiivka, Balaklia, după cum menționa Holobuțki în postarea sa.

Statul Major General ucrainean ar fi criticat la început acest plan, dar Sirski a dovedit că a fost o strategie necesară.

Tot Sirski a gândit strategia de eliberare a orașului Kupianskcare găzduieşte principalul nod feroviar prin care au fost aprovizionate forţele ruse din nord-estul Ucrainei.

Ocupantul rus a fost nevoit să se retragă pentru a evita încercuirea. Ulterior, Rusia a admis că s-a retras din Kupiansk și Izium, după ce Ucraina a anunțat colapsul forțelor ruse în regiunea Harkov, însă reprezentanții Moscovei au susținut că ar fi vorba despre „o regrupare” a soldaților săi în regiunea Donețk. 

Oleksandr Sirski stanga
General-colonelul Oleksandr Sirski (stânga) alături de  comandantul şef al forţelor armate ucrainene, generalul Valeri Zalujnîi (dreapta imaginii)

Înainte de războiul din Donbas, din anii 2000, Sirski a comandat Brigada 72 Mecanizată și a fost promovat la gradul de general-maior.

Începând cu 2013, a ocupat funcția de primul adjunct al șefului Centrului de comandă principal al Forțelor Armate ale Ucrainei și a fost implicat în procesele de cooperare cu NATO. În noiembrie 2013, Sirski a fost însărcinat de ministerul Apărării din Ucraina să discute, la sediul NATO, despre modificările aduse armatei ucrainene în conformitate cu standardele NATO.

Odată cu începerea războiului din estul Ucrainei (Donbas), el a fost desemnat șef de stat major al operațiunilor antiteroriste.

A fost unul dintre comandanții șefi ai forțelor de operațiuni antiteroriste în timpul bătăliei de la Debalțeve din iarna anului 2015 (separatiștii pro-ruși au pierdut controlul asupra localității și la 27 ianuarie 2015, reușind să recucerească localitatea abia o lună mai târziu) 

A condus luptele din Vuhlehirsk, satul Ridkodub și a coordonat o încercare nereușită de recucerire a Logvinovului. De asemenea, a coordonat retragerea militarilor ucraineni din Debalțeve. Sub conducerea sa, au fost aruncate în aer rutele de traversare a râului Karapulka.

Sirski a fost decorat cu Ordinul Bohdan Khmelnytsky de gradul III și a primit ulterior gradul de general-locotenent datorită realizărilor sale din timpul bătăliei de la Debalțeve

În 2016, a condus Comandamentul operațional comun al Forțelor Armate ale Ucrainei, care coordonează acțiunile operaționale ale diferitelor forțe de securitate ucrainene din Donbas. În 2017, a fost comandantul Operațiunii antiteroriste din estul Ucrainei, care a fost ulterior înlocuită cu Operațiunea Forțelor Reunite.

În de 5 august 2019, Sirski a fost numit comandantul Forțelor Terestre ale Forțelor Armate ale Ucrainei, iar la 23 august 2020 a fost promovat la gradul de general-colonel. Acest grad nu se mai acordă în armata ucraineană de la 1 octombrie 2020, dar Sirski l-a păstrat, fiind în acest moment singurul militar ucrainean rămas în serviciul activ care deține acest grad special.

În aprilie 2022, Sirski a fost decorat cu distincția de Erou al Ucrainei pentru efortul depus în timpul invaziei rusești din Ucraina din 2022

În septembrie, liderul ucrainean Volodmir Zelenski, convins de argumentele generalului, i-a încredințat misiunea contraofensivei de la Harkov şi l-a decorat cu Steaua de Aur, cea mai înaltă distincţie acordată comandanţilor ucraineni, în Camera Albă a Palatului Mariinski din Kiev.

CITEȘTE ȘI: VIDEO. UPDATE! Fantasticul „Blitzkrieg” ucrainean. Rușii fug mâncând pământul din regiunea Harkov. „Îi vom fugări până la Moscova!” / Tone de echipament militar și muniție au fost abandonate de armata care nu mai vrea să lupte / În timpul ăsta, Putin transmite mesaje și urări de sănătate pentru noul suveran al Marii Britanii

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.