Radu Ciuceanu


Radu Ciuceanu

era printre ultimii mohicani. Ne-a părăsit, lăsând în urmă o biografie plină de răsturnări spectaculoase, în bine și în rău deopotrivă, dar mai ales testamentul privind natura criminală, probată, a dictaturii proletariatului. 

La Academie, încurajat de Florin Constantiniu, preluând o seamă din nostalgiile foștilor colegi deținuți politici, Radu Ciuceanu a făcut operă de începător în ale istoriei care nu se predă la școală. Volumele publicate de Institutul Național privind Studiul Totalitarismului stau mărturie. 

În anii când am condus IICCMER, am avut în el un lucid partener de dialog și colaborator pe tărâmul atât de cețos, insuportabil nu de puține ori prin duritate, al destinelor personale și colective strivite de roata vremurilor. 

(Profesorul Radu Ciuceanu / sursa foto: arhiva Podul.ro)

Îmi pare rău că în ultimii ani nu am mai avut răgazul întrevederilor. Ne-am sunat și apoi a urmat o lungă liniște. Aveam să aflu despre deznodământul legat de sediul Institutului, așa cum îmi puteam lesne imagina limitele unui om trecut de 90 de ani. 

Dumnezeu să îl primească pe robul Său Radu, pe noi să ne lumineze și Țării pentru care a suferit să îi îngăduie, prin oameni destoinici, un viitor mai bun!

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.