Victoriile de etapă ale Ucrainei. Un general german îndeamnă la prudență și avertizează că Putin ar putea deschide un nou front, posibil în R. Moldova


Victoriile de etapă ale Ucrainei. Un general german îndeamnă la prudență și avertizează că Putin ar putea deschide un nou front, posibil în R. Moldova

Generalul Eberhard Zorn, liderul forțelor armate germane, a îndemnat la prudență cu privire la succesele timpurii ale Kievului în recucerirea unor teritorii, avertizând că, pe o porțiune de teritoriu mai mare, acea contraofensivă fulger ar putea să nu fie eficientă în alungarea trupelor Moscovei.

Ucraina organizează "contraatacuri, cu ajutorul cărora se pot recâștiga sau zone individuale ale frontului, dar nu împinge Rusia înapoi pe un front larg", a declarat generalul Eberhard Zorn pentru următoarea ediție a revistei Focus.

Moscova a fost forțată să retragă trupele din zonele de nord-est, în special din regiunea Harkiv, în urma unui atac de-a dreptul furibund al forțelor ucrainene. 

Schimbările teritoriale au marcat unul dintre cele mai mari eșecuri ale Rusiei de când trupele sale au fost alungate din regiunea Kiev în primele zile ale războiului care durează de aproape 7 luni. 

De asemenea, trupele ucrainene au încercat să recupereze teritoriile din sud, dar progresul a fost mai lent decât în ​​nord-est.

Zorn a avertizat că forțele ucrainene ar putea fi depășite de situație dacă ar fi angajate în contraofensive simultane, adăugând că ar trebui să-i depășească numeric pe ruși cu "trei la unu".

În același timp, șeful armatei germane a recunoscut că armata ucraineană își desfășoară operațiunile "magistral și foarte agil".

"Acum două săptămâni, aș fi spus că în șase luni întregul Donbas va fi în mâinile Rusiei. Astăzi spun că nu se vor descurca cu asta", a spus acesta. 

Zorn a apărat, de asemenea, Germania pe tema livrărilor de armament către Ucraina, în condițiile în care Berlinul a fost recent criticat pentru refuzul de a ajuta Kievul cu tancuri de luptă.

Generalul a subliniat că armamentul pe care Germania l-a livrat până acum "este considerabil, atât cantitativ, cât și calitativ".

El a avertizat însă că armata germană trebuie să aibă grijă ca propriile stocuri să nu se epuizeze. 

"Tot ce dăm, avem nevoie înapoi", a spus acesta. 

Comentariile sale au venit la o zi după ce ministrul de Externe al Ucrainei, Dmytro Kuleba, a criticat "semnalele dezamăgitoare din partea Germaniei" privind furnizarea de mai mult armament, inclusiv tancuri de luptă.

După ce inițial a refuzat să ofere forțelor ucrainene arme letale, Germania și-a schimbat abordarea între timp.

Kievul spune că de la începutul lunii septembrie forțele sale au reluat sute de sate și orașe care au fost capturate de forțele ruse care au invadat Ucraina în februarie.

Kremlinul a declarat miercuri că forțele sale au lovit înapoi "cu atacuri masive" zonele recucerite de ucraineni în Harkiv.

Nu în cele din urmă, liderul forțelor armate germane a avertizat că Putin ar putea deschide un nou front. 

Împotriva lui Vladimir Putin, care înțelege doar limba "puterii", și "în vederea unei disuasiuni eficiente, avem nevoie de forțe" în Germania, a subliniat generalul.

Asta cu atât mai mult cu cât liderul de la Kremlin ar putea, în opinia generalului, să deschidă un nou front.

"Kaliningradul, Marea Baltică, frontiera finlandeză, Georgia, (Republica) Moldova, sunt multe posibilități. Putin ar avea capacitățile" să deschidă un nou front, a avertizat acesta. 

"Chiar dacă aproximativ 60% dintre Forțele sale terestre sunt angajate în război, în Ucraina, Forțele terestre și mai ales Marina și Forțele aeriene rusești dispun încă de capacități neangajate" în război, a subliniat generalul Eberhard Zorn. (sursa: Kyiv Post, News.ro)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.