China, în corzi. Biden a făcut cea mai fermă declarație referitoare la apărarea Taiwanului


China, în corzi. Biden a făcut cea mai fermă declarație referitoare la apărarea Taiwanului

Președintele american Joe Biden a declarat că forțele americane vor apăra Taiwanul în eventualitatea unei invazii chineze. 

Întrebat dacă forțele americane vor apăra insula guvernată democratic care e revendicată de China, Biden a răspuns pentru CBS: "Da, dacă ar avea loc un atac fără precedent".

Cerându-i-se să clarifice dacă vrea să spună că, spre deosebire de cazul Ucrainei invadate de trupele rusești, forțele americane - bărbați și femei americane - ar apăra Taiwanul în cazul unei invazii chineze, Biden a răspuns: "Da".

Interviul pentru CBS a fost una dintre mai multe prestații în care Biden a părut să se debaraseze de politica de lungă durată a SUA cu privire la Taiwan și anume cea referitoare la ambiguitatea strategică. Însă, de data aceasta, declarația sa a fost mai clară decât cele anterioare privind angajarea trupelor americane în apărarea insulei.

Pentru multă vreme SUA nu precizaseră clar dacă vor răspunde militar în cazul unui atac al Chinei asupra Taiwanului.

Solicitându-i-se să ofere clarificări, un purtător de cuvânt al Casei Albe a declarat că politica SUA față de Taiwan nu s-a schimbat.

"Președintele a mai spus acest lucru, inclusiv la Tokyo la începutul acestui an. El a precizat, de asemenea, la acea vreme că politica noastră privind Taiwanul nu s-a schimbat", a spus purtătorul de cuvânt.

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului chinez de Externe, Mao Ning, a declarat că cele spuse de Biden au transmis un "semnal grav și greșit" forțelor separatiste care militează pentru independența Taiwanului.

China a fost "puternic nemulțumită și s-a opus ferm" declarațiilor lui Biden, a spus ea, avertizând că țara sa își rezervă dreptul de a lua toate măsurile necesare pentru a contracara separatismul.

Ministerul de Externe de la Taipei și-a exprimat mulțumirea față de Biden pentru reafirmarea "angajamentului de securitate solid al Guvernului SUA față de Taiwan".

Guvernul de la Taipei va continua să-și consolideze capacitățile de autoapărare și să aprofundeze parteneriatul strâns de securitate dintre Taiwan și Statele Unite, a declarat ministerul în cauză într-un comunicat.

Interviul lui Biden pentru CBS cu Biden a fost înregistrat săptămâna trecută. Președintele SUA se află astăzi în Marea Britanie pentru funeraliile Reginei Elisabeta.

În mai, Biden a fost întrebat dacă este dispus să se implice militar pentru a apăra Taiwanul și a răspuns: "Da... Acesta este angajamentul pe care l-am luat".

În cel mai recent interviu, Biden a reiterat că Statele Unite continuă cu politica "o singură China" și a transmis totodată că țara sa nu încurajează independența Taiwanului.

"Nu îi încurajăm să fie independenți. Aceasta e decizia lor", a spus acesta. 

China a fost iritată anterior cu privire la vizita în Taiwan, din luna august, a președintei Camerei Reprezentanților a SUA, Nancy Pelosi. Ca răspuns, Beijingul a desfășurat cele mai mari exerciții militare în jurul Taiwanului.

De asemenea, China a protestat împotriva demersurilor parlamentarilor americani de a promova o legislație care ar spori sprijinul militar al SUA pentru Taiwan.

Președintele chinez Xi Jinping a promis că va aduce Taiwanul sub controlul Beijingului și nu a exclus folosirea forței. Taiwan se opune ferm față de revendicările de suveranitate ale Chinei.

Într-un apel telefonic din luna iulie, Xi l-a avertizat pe Biden referitor la Taiwan, spunând că "cei care se joacă cu focul vor pieri din cauza lui".

Întrebat în octombrie 2021 dacă Statele Unite vor sări în apărarea Taiwanului, în privința căruia SUA sunt obligate prin lege să-i asigure mijloacele pentru a se apăra, Biden a spus: "Da, avem angajamentul de a face asta".

Bonnie Glaser, expert cu privire la Asia al German Marshall Fund of the United States, a zis că dacă Biden a făcut astfel de angajamente, trebuie să se asigure că le poate susține.

"Dacă președintele Biden intenționează să apere Taiwanul, atunci ar trebui să se asigure că armata americană are capacitatea de a face acest lucru. Sprijinul retoric care nu este susținut de capabilități reale e puțin probabil să întărească capacitatea de descurajare", a explicat aceasta. (sursa: Reuters)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.