Chiar dacă Germania intră într-o recesiune foarte severă din cauza crizei energetice, politicienii germani încep să declare că țara lor nu va mai importa niciodată gaze din Rusia


  • ACP
  • Sep 20, 2022 19:30
  • 944
Chiar dacă Germania intră într-o recesiune foarte severă din cauza crizei energetice, politicienii germani încep să declare că țara lor nu va mai importa niciodată gaze din Rusia

Situația complicată în care a ajuns Germania din cauza crizei energetice produse de dependența sa de gazul rusesc pare să-i fi determinat pe decidenții politici germani să ajungă într-un final la concluziile corecte privind politica energetică națională și europeană.  

Vineri, după închiderea summitului Organizației de Cooperare de la Shanghai care s-a ținut în Uzbekistan, președintele Putin a declarat că Rusia nu are nicio responsabilitate pentru criza energetică a Europei și a spus că Uniunea Europeană poate pur și simplu să pornească noua conductă Nord Stream 2, prin care pot veni 55 de miliarde de metri cubi de gaz pe an, dacă dorește gaze naturale rusești. (sursa: AICI)

Conducta de gaze naturale Nord Stream 2 circulă în paralel cu Nord Stream 1 - o conductă-cheie care livrează combustibil din Rusia către Europa - și a fost finalizată în septembrie pentru a dubla fluxurile de gaze ale Rusiei către Europa, dar nu fost niciodată folosită deoarece Germania a renunțat la proiect cu câteva zile înainte de invazia rusă asupra Ucrainei.  

După intrarea trupelor ruse în Ucraina, cele mai multe state europene printre care se află și Germania au început să-și diversifice aprovizionarea cu gaz din Norvegia și Africa de Nord, dar și cu gaze naturale lichefiate din Statele Unite și alte țări exportatoare. Germania, cea mai mare economie a Europei și cel mai mare client de gaz al Rusiei, a continuat să importe gaz prin conducta Nord Stream 1 până la începutul lunii septembrie când, după o oprire de trei zile a livrării de gaze, gigantul rusesc Gazprom a spus că Nord Stream 1 va rămâne închisa pe termen nelimitat din cauza sancțiunilor occidentale.  

Bundesbank, banca centrală a Germaniei, a anunțat luni că economia germană intră într-o recesiune ce se va adânci pe măsură ce vin lunile de iarnă, pe fondul crizei de gaze naturale și de energie, iar  

Oficiului Federal de Statistică a anunțat că prețurile de producție din Germania au crescut cu 45,8% în august față de aceeași lună a anului trecut, atingând un nivel record. (sursa: AICI)

Săptămână aceasta, chiar pe fondul înmulțirii datelor care indică faptul că economia germană a intrat într-o recesiune severă, Stephan Weil, ministrul-președinte al statului german Saxonia Inferioară (din nord-vestul Germaniei) a declarat că țara să nu se va mai putea baza niciodată pe Rusia pentru aprovizionarea cu energie, iar proiectul gazoductului Nord Stream 2 nu va merge niciodată înainte.  

Vorbind pentru presa germană, Weil a spus: "Pierderea încrederii este atât de fundamentală încât nu va mai exista niciodată o situație în care un Guvern german să se poată baza pe energia din Rusia". (sursa: AICI)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.