Serghei Șoigu minte mai sofisticat și mai cu numere decât șeful Vladimir Putin: „Rusia a pierdut 6000 de soldați pe front, în vreme ce Ucraina a rămas fără arme și fără jumătate din armată”/ „Îi zdrobim pur și simplu, îi zdrobim, îi facem una cu pământul” / „Putem mobiliza cel puțin 300.000 de veterani”


Serghei Șoigu minte mai sofisticat și mai cu numere decât șeful Vladimir Putin: „Rusia a pierdut 6000 de soldați pe front, în vreme ce Ucraina a rămas fără arme și fără jumătate din armată”/ „Îi zdrobim pur și simplu, îi zdrobim, îi facem una cu pământul” / „Putem mobiliza cel puțin 300.000 de veterani”

Minciunile și dezinformările liderului de la Kremlin, Vladimir Putin, sunt susținute și completate de unul dintre cei mai apropiați colaboratori de-ai săi, ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, care a precizat, miercuri dimineață, în contextul „mobilizării parțiale” decretate de Moscova pentru războiul din Ucraina (detalii AICI), că Rusia ar fi pierdut pe front doar 6000 de soldați, în vreme ce pierderile Kievului sunt de peste 100.000 de militari. 

„Ucraina a pierdut mai bine de jumătate din armata sa”, spune Șoigu, potrivit Nexta, care întreabă ironic pe Twitter „de ce mai este necesară mobilizarea parțială?” dacă situația de pe front este atât de „dramatică” pentru Ucraina. 

„Suntem în război nu atât cu Ucraina, ci mai degrabă cu tot Vestul unit. Armele pe care le avea Ucraina s-au terminat. Era armament sovietic. Multe țări au donat însă numeroase arme Ucrainei, însă noi îi zdrobim pur și simplu, îi zdrobim, îi facem una cu pământul”, a repetat delirant Șoigu. 

Potrivit estimărilor serviciilor de informații din Occident, Rusia ar fi pierdut pe frontul din Ucraina cel puțin 80.000 de militari, motiv pentru care acum, rămasă fără luptători care să asigure măcar păstrarea regiunilor cucerite în prima fază a războiului, a fost nevoită, după ce încercarea de recrutare a unor deținuți nu a înregistrat rezultate satisfăcătoare (detalii AICI), să recurgă la „mobilizarea parțială” care ar aduce pe câmpul de luptă, potrivit lui Șoigu, jur de 300.000 de veterani, ceea ce ar reprezenta cam 1% din „resursa totală” de mobilizare a Rusiei.

„Cei care au servit, au o specialitate militară și experiență de luptă sunt supuși mobilizării. Aceasta reprezintă 1% din resursa totală de mobilizare”, a mai explicat Șoigu, adăugând că „Rusia are o resursă de mobilizare uriașă”.

Intervențiile liderilor de la Kremlin au venit la scurt timp după ce bursa rusească a înregistrat o prăbușire masivă, pe fondul anunțării referendumurilor (de alipire la Rusia) în teritoriile ocupate sau separatiste. Este vorba despre Donețk, Luganski, Zaporojie și Herson. 

În discursul de miercuri dimineață, Putin a precizat că sprijină referendumurile de anexare care vor fi organizate în teritoriile ucrainene ocupate de Rusia, spunând că este de "datoria lui morală" să-i protejeze pe locuitorii de aici de "neonaziştii" aflați la putere la Kiev. Detalii AICI

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.