EXCLUSIV: În Tighina ocupată de armata a 14-a rusă, autoproclamații conducători refuză să înveșnicească memoria a doi deputați din Sfatul Țării originari din stânga Nistrului. Motivul este absolut halucinant. Cum devorează Rusia memoria patrioților români


EXCLUSIV: În Tighina ocupată de armata a 14-a rusă, autoproclamații conducători refuză să înveșnicească memoria a doi deputați din Sfatul Țării originari din stânga Nistrului. Motivul este absolut halucinant. Cum devorează Rusia memoria patrioților români

Pseudoprimarul autoproclamat al orașului Tighina (Bender) aflat sub ocupație militară rusă, Roman Ivancenco, refuză cu vehemență înveșnicirea urbană a numelor unor deputați ai Sfatului Țării originari din stânga Nistrului, votanți ai Unirii Basarabiei cu România. 

Se întâmplă ca urmare a unui demers prin care am solicitat ca unele străzi, pasaje, instituții de cultură sau de învățământ să poarte numele celor două personalități. Este vorba despre Afanasie Chiriac și Ion Creangă, ambii originari din localitatea Corjova, județul Tighina. 

Remarcăm că nici după mai bine de 100 de ani de la Marea Unire și după votul istoric dat de către Sfatul Țării pe 27 Martie 1918, la Chișinău, foarte mulți dintre exponenții acestui parlament nu se bucură de atenția bine meritată din partea autorităților publice locale din R.Moldova sau România. În privința primarilor autoproclamați din stânga Nistrului, de la aceștia nu am avut prea mari așteptări, însă a se vedea nota cinică și anistorică în care găsește de cuviință să ne răspundă Ivancenko. 

Cităm întocmai din răspunsul agramat:

“Analizând solicitarea dvs. cu propunerea înaintată, de înveșnicire a celor două personalități, Afanasie Chiriac (membru al Sfatului Țării) și Ion Creangă (membru al Sfatului Țării) , prin atribuirea unei străzi, stradele, pasaj sau instituție culturală, care să le poarte numele în Bender, administrația de stat a orașului Bender vă informează asupra respingerii acestei propuneri pe motivul <inactualității și irelevanței>“.

Nici în dreapta Nistrului lucrurile nu stau bine – recent, autoritățile Primăriei Ialoveni au refuzat să redenumească strada Mihail Frunze, invocând că ar fi necesară consultarea cetățenilor care locuiesc acolo și un proces-verbal prin care cetățenii să-și exprime acordul de a fi redenumită strada, aceste înscrisuri trebuind să fie prezentate la Administrația Publică locală

Mihail Frunze a fost un conducător de armată sovietic care a participat la războiul civil din Rusia, fiind complice la uciderea a milioane de vieți omenești. În diverse perioade, le-a fost apropiat dictatorilor genocidari V. Lenin și I. Stalin, finalmente devenind rival al acestuia din urmă. E indubitabil: Mihail Frunze NU are nimic în comun cu istoria poporului român și a ceea ce de regulă numim R.Moldova. 

Și Consiliul Municipal Chișinău a refuzat să ofere un răspuns în termen privind necesitatea redenumirii străzii Timoșenco (general sovietic de origine ucraineană) în strada Ion Păscăluță

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.