Care sunt principalele cauze ale actualei crize energetice. Șeful uneia dintre cele mai mari companii petroliere expune dezastrul politicilor ecologiste


  • ACP
  • Oct 15, 2022 15:49
  • 1266
Care sunt principalele cauze ale actualei crize energetice. Șeful uneia dintre cele mai mari companii petroliere expune dezastrul politicilor ecologiste

Șeful companiei petroliere Chevron, Mike Wirth, a susținut, săptămâna aceasta, pentru publicația Financial Times, că actuala criză energetică globală a fost exacerbată de „dublarea” politicilor privind decarbonizare a guvernelor occidentale și de tranziția prematură la „energia verde” care a produs deja daune vizibile Europei. 

Încercarea de decarbonizare rapidă a economiei a declanșat „consecințe nedorite”, cum ar fi problemele de aprovizionare cu energie care sunt deja răspândite în Europa și încep să apară și în Statele Unite, chiar dacă guvernele au investit masiv în ultimele două decenii în sursele regenerabile, cum ar fi energia eoliană și solară, care ar fi trebuit să poată înlocui energia produsă din combustibili fosili, conform politicilor ecologiste. 

Wirth a adăugat că în ultimii ani investițiile în combustibilii fosili au fost cu mii de miliarde de dolari mai mici decât cele în energiile alternative, iar anii de subinvestiții au dus în final la apariția crizei energetice și la existenta unei capacități limitate de rezervă din partea țărilor producătoare de petrol. Iar toate acestea s-au întâmplat înaintea invaziei Ucrainei. 

„Dacă oamenii nu vor să nu mai conducă autoturisme, nu vor să mai zboare... este o alegere pentru societate... Dar nu cred că majoritatea oamenilor doresc să se întoarcă înapoi în ceea ce privește calitatea vieții lor”, a precizat el.

Politicienii chiar trebuie să poarte o „conversație sinceră” despre criza energetică înainte ca lucrurile să se înrăutățească, spune Wirth. 

„Conversația (despre energie – n. red.) din lumea dezvoltată a alunecat cu siguranță în direcția problemelor climatice, luând accesibilitatea și securitatea ca existente de la sine. Realitatea este că ( se referă la combustibilii fosili – n. red.) pun în mișcare lumea astăzi. Și va fi la fel și pentru lumea de mâine și de cea de peste cinci ani, de peste 10 ani, de peste 20 de ani”.

(Sursa: Zero Hedge)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.