USR desființează lucrarea de doctorat a lui Lucian Bode, dezvăluind că a copiat până și din Wikipedia. Cristian Ghinea: „Doctor WiKi” a scris „un penibil referat de clasa a VIII-a”


USR desființează lucrarea de doctorat a lui Lucian Bode, dezvăluind că a copiat până și din Wikipedia. Cristian Ghinea: „Doctor WiKi” a scris „un penibil referat de clasa a VIII-a”

Fostul ministru USR al Investițiilor și Fondurilor Europene, Cristian Ghinea, scrie, pe pagina sa de Facebook, că lucrarea de doctorat a actualului ministru de Interne, Lucian Bode, conține pasaje copiate din Wikipedia, părând mai degrabă un „penibil referat” școlar decât o lucrare de anvergură care să stârnească interesul unei edituri serioase dornice s-o fructifice, dar și alte numeroase pasaje mari preluate fără ghilimele din diverși autori. 

Concluziile verificărilor voluntarilor și membrilor USR pot fi citite integral AICI.

 

Context. Reamintim că teza de doctorat a controversatului liberal Lucian Bode, coordonată de însuși rectorul Academiei SRI, Adrian Ivan, a făcut recent subiectul unor dezbateri publice intense după ce ministrul de Interne a amenințat că îi cheamă în instanță pe toți cei care spun că ar fi secretizat-o, în contextul în care mai mulți jurnaliști îi reproșaseră că autenticitatea lucrării respective este greu spre imposibil de verificat, în condițiile în care autorul alesese să o publice la o editură, iar „cartea” nu este încă disponibilă publicului (deși a fost publicată în 2021). 

Singura posibilitate de a afla dacă teza este sau plagiată a fost pusă în practică recent de USR care a apelat la membri și voluntari pentru a copia de mână lucrarea disponibilă doar digital pe un calculator fără net, fotografierea sau foto-copierea acesteia fiind, de asemenea, interzise. După gestul USR, scandalul tezei lui Bode a luat și mai mare amploare, doi cercetători cunoscuți și controversați de la CNSAS - Mădălin Hodor și Mihai Demetriade - acuzând o „campanie împotriva lui Bode”, cu aluzie directă la implicarea Emiliei Șercan, cunoscută și integră jurnalistă de investigații. 

Ulterior G4Media a dezvăluit că Hodor și Demetriade predau la Academia SRI, condusă de coordonatorul tezei de doctorat a lui Bode, iar motivele pentru care cei doi l-au apărat pe ministru și au văzut o „campanie” la adresa lui pot constitui subiect de speculații privind o posibilă cârdășie.

PODUL a scris AICI. CITEȘTE ȘI: Ghici cine l-a apărat frenetic pe dr. Bode de detractori? Profesorii Mădălin Hodor și Mihai Demetriade de la Academia SRI, condusă de rectorul care a coordonat teza de doctorat a ministrului Lucian Bode

Cristian Ghinea, comentariu pe Facebook: 

„Doctor Wiki

Teza de doctorat a lui Bode, care pompos își propune să ofere soluții pentru crizele energetice, este un penibil referat de clasa a VIII-a. Cel mult. Orice elev s-ar simți penibil să vină la școală cu o asemenea lucrare: copiată de pe Wikipedia. Chiar și concluziile sunt copiate de pe Wikipedia.

Repet: soluțiile oferite de doctorul Lucian Bode, în lucrarea coordonată de rectorul de la Academia SRI, privind securitatea energetică, sunt copiate de pe rețeaua Wikipedia.

USR publică astăzi teza de doctorat a lui Lucian Bode. Poate fi citită pentru cercetare și verificare. Ministrul de Interne a susținut public că teza este disponibilă și oricine o poate citi. Aceasta era o minciună, așa cum am demonstrat – statul român a forțat interpretarea regulilor astfel încât teza să nu poată fi verificată. Însă acest ”deziderat” al ministrului Bode este astăzi îndeplinit de USR, prin efortul voluntarilor: oricine îi poate citi teza de doctorat.

Găsiți în analiza rapidă a tezei de doctorat a lui Bode (o găsiți aici: https://bit.ly/RecenzieDoctoratBode) exemple de pasaje întregi de plagiat. Ca să vă dați seama care este nivelul, un exemplu rapid: 

Sursa rețeaua Wikipedia:

“Thus the goals of economic and social development must be defined in terms of sustainability in all countries — developed or developing, market-oriented or centrally planned. Interpretations will vary, but must share certain general features and must flow from a consensus on the basic concept of sustainable development and on a broad strategic framework for achieving it.

Development involves a progressive transformation of economy and society. A development path that is sustainable in a physical sense could theoretically be pursued even in a rigid social and political setting. But physical sustainability cannot be secured unless development policies pay attention to such considerations as changes in access to resources and in the distribution of costs and benefits. Even the narrow notion of physical sustainability implies a concern for social equity between generations, a concern that must logically be extended to equity within each generation.”

Sursa https://en.wikisource.org/.../Chapter_2._Towards...

Sursa teză de doctorat Lucian Bode:

“Astfel, obiectivele dezvoltării economice și sociale trebuie definite în termeni de durabilitate în toate țările – fie ele dezvoltate sau în curs de dezvoltare, orientate spre piață sau planificate la nivel central. Interpretările vor varia, însă trebuie să împărtășească anumite trăsături generale și trebuie să decurgă dintr-un consens asupra conceptului de bază al dezvoltării durabile și pe structura unui cadru strategic extins destinat realizării acestuia.

Dezvoltarea implică o transformare progresivă a economiei și a societății. O cale de dezvoltare durabilă, în sens fizic, ar putea fi urmărită, teoretic, chiar și într-un cadru rigid din punct de vedere social și politic, dar sustenabilitatea fizică nu poate fi asigurată decât dacă politicile de dezvoltare acordă atenție unor astfel de considerații, cum ar fi schimbările în ceea ce privește accesul la resursele și distribuirea costurilor și beneficiilor. Chiar și noțiunea specifică de sustenabilitate fizică implică o preocupare pentru echitatea socială între generații, o preocupare care trebuie logic extinsă la echitatea fiecărei comunități.”

Pentru cei însetați de cunoaștere, teza completă a lui Bode, transcrisă și apoi reasamblată de voluntarii USR, este disponibilă aici: https://bit.ly/DoctoratBode”

 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.