Breșă în securitatea informațiilor armatei britanice: zeci de foști piloți militari lucrează ca instructori în China. Ce măsuri au fost anunțate împotriva acestui fapt de către oficialii britanici


  • ACP
  • Oct 18, 2022 19:40
  • 1103
Breșă în securitatea informațiilor armatei britanice: zeci de foști piloți militari lucrează ca instructori în China. Ce măsuri au fost anunțate împotriva acestui fapt de către oficialii britanici

Ministrul de Stat al Forțelor Armate și Veteranilor din Marea Britanie, James Heappey, a declarat marți că țara sa este îngrijorată de pericolul produs de angajarea de către armata Chinei comuniste a foștilor piloți militari britanici. 

Tot marți, Serviciul de informații al Ministerului Apărării a emis o "alertă de amenințare" pentru a avertiza personalul în serviciu și foștii militari împotriva încercărilor Chinei de a-i recruta. 

"De câțiva ani asta a fost o preocupare în cadrul Ministerului Apărării, iar oamenii din contrainformații au analizat-o îndeaproape", a spus Heappey, vorbind pentru Sky News. 

"Nu e  niciun secret că (Beijingul -n.red.) încearcă să obțină acces la secretele noastre și recrutează piloți pentru a înțelege capacitățile forțelor noastre aeriene iar recrutarea piloților este în mod clar o preocupare pentru noi”  

Potrivit rapoartelor serviciilor de informații, aproximativ 30 foști piloți de avioane și elicoptere militare se află în China unde lucrează ca instructori și piloți de antrenament și de unde primesc un salariu anual de 240.000 de lire sterline.

„Am abordat oamenii care sunt implicați și am fost clar cu ei că ne așteptăm ca ei să nu continue să facă parte din acea organizație”, a spus el, continuând că va fi introdusă o lege care va interzice astfel de angajări pentru a împiedica recrutarea piloților de către Armata Populară de Eliberare a Chinei. „Și vom pune în lege că, odată ce oamenilor li s-a dat acel avertisment, va deveni o infracțiune să meargă mai departe și să continue cu acel serviciu de antrenament.”

Chiar dacă țara comunistă este „un partener comercial important”, în același timp este și „un concurent care amenință interesele Marii Britanii în multe locuri din lume”, a mai spus înaltul oficial britanic.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.