Rusia își intensifică războiul hibrid din R.Moldova. Cum se răzbună FSB-GRU pe Sergiu Litvinenco, ministrul Justiției, pentru că a cerut interzicerea partidului ȘOR, care nu este altceva decât un construct terorist al Moscovei


Rusia își intensifică războiul hibrid din R.Moldova. Cum se răzbună FSB-GRU pe Sergiu Litvinenco, ministrul Justiției, pentru că a cerut interzicerea partidului ȘOR, care nu este altceva decât un construct terorist al Moscovei

Bun cunoscător al realităților și al jocurilor de putere din stânga Prutului, consultantul politic Cristian Hrițuc analizează, pe Facebook, cel mai recent episod al războiului hibrid pe care Rusia în poartă, la baionetă, în R.Moldova, cu scopul răsturnării puterii pro-europene și a deturnării zonei de la parcursul pro-european. 

Mai exact, este vorba despre faptul că serviciile secrete rusești au spart conturile de Telegram ale unor înalți demnitari de la Chișinău, printre care și contul lui Sergiu Litvinenco, ministrul Justiției. FSB și GRU (laolaltă cu întreaga propagandă a Rusiei) susțin, rostogolind ”probe” obținute astfel, că guvernul PAS ar fi măsluit concursul câștigat de Veronica Dragalin, tânăra procuroare venită din California. Obiectivul este compromiterea și prăbușirea PAS, pentru ca R.Moldova să rămână total în capcana Kremlinului. 

De notat că războiul hibrid rusesc se intensifică de la o zi la alta în stânga Prutului, unde infractorul fugar Ilan Șor regizează un așa-zis ”protest” (în fapt, o mineriadă rusească menită să destabilizeze R.Moldova) în timp ce FSB-GRU organizează provocări în așa-zisele Transnistria și Găgăuzia. 

Citește și FOTO Scurgeri de mesaje private în rândul înalților demnitari de la Chișinău! Ministrul Justiției, primul vizat

Atacul rusesc la Sergiu Litvinenco face parte din această partitură a războiului hibrid purtat de Moscova, punctează Cristian Hrițuc, care avertizează că acest episod presupune o serie de implicații majore pentru PAS, după cum urmează:   

”Cele mai grave lucruri care reies din dezvăluirile făcute ieri după spargerea contului de Telegram al Ministrului Justiției din Moldova sunt despre ‹aranjarea› concursului pentru instalarea șefei Procuraturii Anticorupție.

Din înregistrări se vede cum ministrul Sergiu Litvinenco și cu alți membri ai CSP făceau scenariile de notare pentru ca doamna Veronica Dragalin să câștige concursul. 

PAS a dorit să instaleze în fruntea PA o procuroare tânără, adusă din afara sistemului care să pună ordine în instituție. A adus-o pe doamna Dragalin, care era procuror într-un district din California. 

Intenția a fost foarte bună. Executarea actului de instalare a doamnei Dragalin execrabilă.

Efectele acestor înregistrări vor fi devastatoare. De ce? PAS a venit la putere în special pe tema ‹anticorupție›. Au spus că vor face lucrurile altfel. Că vor instaura regulă și că vor respecta legea.

Acum câteva luni, se putea observa în sondajele făcute în Republica Moldova că cetățenii spun că ‹reforma din Justiție e doar o luptă de putere›. 

Din păcate, aceste dezvăluiri vin să demonstreze cetățeanului moldovean că percepția lor era corectă. Dezvăluirile de acum dovedesc că ‹bârfele din popor› se întemeiau pe lucruri concrete.

Pentru PAS va fi un moment dificil și din alt punct de vedere, se proiectează imaginea unui partid ipocrit. Pe de o parte, clamează principii și valorii, că fac o reformă adevărată, pe de altă parte se dezvăluie o față mai puțin curată, a unor mecanisme ilegale. 

Pentru o parte mai ‹avizată› a publicului, dar care e o minoritate, există circumstanțe atenuante. Nu poți reforma ușor un sistem. Ai nevoie și de mijloace mai puțin legale ca să o poți face. Așa cum am spus, când te lupți cu dracu, lupți cu armele lui. Doar că, asta nu va ține pentru marea masă a publicului, mai ales când ai proiectat imaginea ‹unor sfinți› care vor face totul corect.

PAS nu trebuie să ascundă acest gunoi sub preș. Este nevoie de o demisie, a Ministului Justiției. Forțele pro ruse cer demisia lui Litvinenco. Pentru forțele pro-ruse acest scandal provocat de serviciile rusești ( spargerea conturilor de telegram) vine mănușă. PAS trebuie să renunțe la Litvinenco pentru a putea să intre într-un proces de recredibilizare.

Este clar că aceste dezvăluiri fac parte din războiul hibrid. Că au fost făcute ca act de contraatac după ce ministrul Justiției a cerut scoaterea în afara legii a partidului Shor. Este clar că e un război ajuns în punctul de fierbere. O demisie acum a lui Litvinenco înseamnă un câștig de moment al forțelor pro ruse, dar și posibilitatea ca PAS să diminueze efectele negative pe termen lung și o diminuare a efectelor negative ce o pot afecta chiar pe Maia Sandu.

Forțele pro ruse își doresc răsturnarea acestui guvern și preluarea conducerii Republicii Moldova. Moscova își dorește asta. Pentru a dejuca acest joc, trebuie să tai din fașă mișcările subversive, să stopezi actele de diversiune, dar și să diminuezi atât cît se poate nemulțumirea socială. E o situație complicată din punct de vedere energetic, social, economic. Acolo ai un front greu, nu trebuie să mai ai și alt front deschis și atunci trebuie să îl sacrifici pe cel care îți provoacă pierderi.

SOR și PSRM vor face totul ca să răstoarne guvernul. Conducerea actuală a Republicii Moldova trebuie să țină piept acestor mișcări. 

A pune batista pe țambal nu este o soluție”.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.