EXCLUSIV SURSE: Ce a discutat Maia Sandu cu liderii PAS în cadrul întâlnirii nocturne. Urmează schimbări majore în Guvernul Gavriliță


EXCLUSIV SURSE: Ce a discutat Maia Sandu cu liderii PAS în cadrul întâlnirii nocturne. Urmează schimbări majore în Guvernul Gavriliță

Întâlnirea de ieri noapte dintre Maia Sandu și o serie de lideri ai PAS a fost cauzată de recenta scurgere a discuțiilor din telefoanele unor miniștri de la Chișinău, nefiind exclus ca astfel de informații să fi fost sustrase și din telefonul Maiei Sandu. Întâlnirea a fost inițiată de aceasta din urmă. 

Cu excepția Podul.ro (detalii AICI, AICI și AICI), presa din dreapta Prutului a evitat subiectul, o parte fiindcă n-o interesează și nici nu este capabilă să scrie despre asta, o altă parte, fiindcă cel mai probabil i s-a ordonat asta. Desigur, alții (ce-i drept, puțini, dar apți să scrie despre asta) se autocenzurează sectar, din interes politic, crezând că astfel i-ar face un bine puterii pro-europene de la Chișinău, dar aceasta este o iluzie primejdioasă din multe puncte de vedere. 

Potrivit surselor Podul.ro, Maia Sandu și ceilalți lideri ai PAS au decis să opereze o serie de modificări semnificative în echipa guvernamentală. Majoritatea liderilor care au participat la discuții sunt de acord cu o îndepărtare a ministrului Justiției, Sergiu Litvinenco, pentru o recosmetizare și o recredibilizare a Guvernului, însă nu a fost încă decisă maniera prin care se va face asta. 

La urma urmei, puterea de la Chișinău e prinsă între ciocan și nicovală – forțele pro-ruse solicită, la unison, demiterea/demisia lui Litvinenco, întrucât acest scandal declanșat de serviciile secrete rusești (care au spart conturile de Telegram ale demnitarilor PAS) e folosit la maximum de Șor, Dodon, Ceban, Voronin și de toate celelalte cozi de topor ale Kremlinului. 

În condițiile în care prăbușirea PAS e certificată de toate sondajele de opinie (chiar și de cele comandate și realizate de PAS), puterea de la Chișinău nu poate ignora scandalul (urmările pot fi semnificative), dar nici nu vrea să-l demită pe Litvinenco de o manieră care să pară că tabăra pro-rusă a înregistrat o victorie. 

Acesta este principalul motiv pentru care, potrivit surselor Podul.ro, Maia Sandu și apropiații ei din conducerea PAS iau în calcul o remaniere mai largă a Executivului, mișcare prin care Litvinenco să fie băgat ”la pachet” împreună cu alți doi-trei deținători de portofolii. Numele acestora ar urma să fie stabilite în cadrul unui cerc foarte restrâns. O astfel de mișcare ar reprezenta o acțiune de reprimenire, de recredibilizare a echipei guvernamentale. Acest scenariu ar putea fi pus curând în practică. 

Aceleași surse ne-au precizat că atmosfera de la întâlnirea dintre Maia Sandu și liderii PAS a fost una apăsătoare. Este clar că Sandu și PAS sunt ținte predilecte ale serviciilor secrete rusești – dar asta ar fi trebuit să fie de ordinul evidenței și înainte de această scurgere de informații, când demnitarii PAS au găsit de cuviință să ia decizii pe Telegram, ceea ce reprezintă o inconștiență de proporții. E cât se poate de legitim să ne întrebăm ce alte discuții (și mai ales pe ce teme) au mai purtat aceștia pe Telegram, unde FSB și GRU zburdă ca acasă? La ce să ne mai așteptăm?    

Serviciile secrete rusești au spart contul de Telegram al lui Litvinenco pentru a se răzbuna, după ce ministrul Justiției a solicitat interzicerea partidului pro-rus ȘOR, care nu este altceva decât un construct terorist comandat de la Kremlin. Avertizăm că solicitarea lui Litvinenco este cât se poate de corectă și necesară. 

De notat că războiul hibrid rusesc se intensifică de la o zi la alta în stânga Prutului, unde infractorul fugar Ilan Șor regizează un așa-zis ”protest” (în fapt, o mineriadă rusească menită să destabilizeze R.Moldova și să o deturneze de la parcursul pro-european) în timp ce FSB-GRU organizează provocări în așa-zisele Transnistria și Găgăuzia.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.