GRUPAJ FOTO. Un proiect necesar: case modulare pentru familiile ucrainene rămase fără un acoperiș deasupra capului în urma bombardamentelor Rusiei genocidare / Anna Neplii


GRUPAJ FOTO. Un proiect necesar: case modulare pentru familiile ucrainene rămase fără un acoperiș deasupra capului în urma bombardamentelor Rusiei genocidare / Anna Neplii

În prezent, ucrainenii se confruntă cu numeroase probleme majore pe care trebuie să le soluționeze într-un fel sau altul, dincolo de necesitatea obținerii unei victorii militare împotriva Federației Ruse. Nu mai puțin importantă este problema reconstrucției țării și a refacerii comunităților distruse în urma invaziei rusești la scară largă. În timp ce numeroși ucraineni apără țara de cotropitori, alții se implică pentru a le oferi victimelor un acoperiș deasupra capului. 

Am intervievat-o pe Mariya Shiyan, directoarea Tera Monada, o companie ce produce locuințe modulare pentru ucrainenii care au rămas fără case în pragul iernii. Mariya și partenerii ei s-au cunoscut pur și simplu întâmplător, pe fundalul declanșării invaziei rusești. Scopul care i-a unit este unul singur: să-i ajute pe civilii năpăstuiți de război. Împreună și-au unificat toate capacitățile financiare și tehnice, inițiind un program absolut necesar. Prima casă modulară a fost construită destul de repede, iar de atunci acest tip de locuință a fost îmbunătățit în mod constant prin extinderea spațiului și prin modernizarea caracteristicilor tehnice. 

Compania are numai 67 de angajați, însă aceștia fac față cu brio provocării. Un departament de design se ocupă de realizarea 3D a modelelor. Materialele sunt furnizate exclusiv de companii ucrainene, însă nu toate materialele sunt produse în Ucraina. Potrivit lui Vasyly Vasyliev, director de producție Tera Monada, dacă toate materialele sunt disponibile și nu există întreruperi de lumină, o casă poate fi asamblată în mai puțin de o lună.

”Din păcate, situația s-a înrăutățit recent din cauza întreruperilor de curent. Acesta este motivul principal pentru care aprovizionarea cu materiale este întârziată. De exemplu, zilele trecute, la Makariv nu a fost curent electric de la nouă dimineața până la nouă seara. Aceasta fiind situația, băieții au asamblat casa doar cu mâinile lor, fără să poată folosi uneltele care necesită accesul la curent electric”, a explicat Vasily Vasiliev.

Evident, clienții participă activ la proiectul casei, multe aspecte fiind decise de aceștia. Un modul simplu are 8 metri pătrați în interior. 

„Când Ucraina a importat o mulțime de containere cu suprafața de 12 metri pătrați, costul finalizării unei locuințe a fost de 12.900 euro. Apoi ne-am gândit și am făcut o casă cu două module, care are 16 metri pătrați în interior și costă 11.500 de dolari. Acest preț include tot conținutul, facilitățile necesare, o baie etc. Am asamblat și trei case modulare cu terasă, care au o suprafață de 36 metri pătrați și mobilier, la un cost de 15.000 de dolari”, a precizat Mariya Shiyan, directoarea Tera Monada.

De regulă, casele sunt instalate în aceleași locuri în care s-au aflat locuințele distruse de invadatorii ruși. Locația, numărul paturilor și tipul mobilierului sunt alese de fiecare familie în parte. Evident, se ia în considerare numărul copiilor și vârsta acestora. Chiar și culorile așternuturilor corespund dorinței clienților, totul este făcut de o așa natură astfel încât familiile să se simtă ca acasă, recuperând confortul pierdut. 

”Când îi asiguri pe oameni că, în cel mult o săptămână, vor avea, din nou, propria locuință, le vezi bucuria în ochi. Devin foarte activi, se implică total. Mă inspiră bucuria lor de a se întoarce în locul în care au trăit, dar și puterea lor de a-și lua viețile de la capăt”, a punctat Mariya.

Circuitul este următorul: președintele comunității teritoriale colectează informații despre familiile afectate și le transmite către o platformă special creată – Family Garden. Site-ul conține informații complete despre familii, cei interesați având posibilitatea de a face donații pentru ajutorarea acestora.  

Potrivit statisticilor Tera Monada, în principal, donatorii fac parte din următoarele patru categorii: 

1. Privați care cunosc familia afectată;

2. Oameni de afaceri;

3. Fundații caritabile, atât ucrainene cât și internaționale; 

4. Organizații internaționale care contracarează migrația;

„De fiecare dată, organizațiile internaționale care previn migrația explică faptul că o stabilire în exteriorul Ucrainei costă mai mult decât o stabilire în interiorul țării, ceea ce este cât se poate de adevărat”, a subliniat Shiyan.

Extinderea și modernizarea producției

În prezent, compania realizează în buclă producția unui număr mare de componente. Există și o unitate de producție experimentală, la Kiev, unde sunt deja produse panouri de perete și piese de mobilier. Pe viitor se ia în calcul lansarea unei noi linii de mobilier și trecerea la materiale eco-friendly, întrucât se încearcă identificarea unor materiale mai ieftine decât cele deja utilizate. 

„Totul se face pentru a nu depăși politica noastră de prețuri. Intenționăm să extindem producția, vom avea mai multe comenzi și, în consecință, mai multe finanțări”, a precizat Shiyan.

Echipa lucrează constant la îmbunătățirea caselor. Sunt în dezvoltare locuințele modulare cu încălzire prin pardoseală, deși o astfel de casă poate rezista la temperaturi de până la - 20 de grade fără cheltuirea inutilă a unor resurse pentru încălzire. Producătorul oferă o garanție pe termen lung pentru aceste locuințe, deoarece structura e din oțel galvanizat. Interesant este că primele trei case conțin metal de la uzina Azovstal din Mariupol, din ultimul lot care rămăsese în producție până în momentul invaziei rusești. Până în prezent au fost construite 11 case, totodată realizându-se și o licitație pentru alte 40, în regiunea Kiev. Dacă ar exista o aprovizionare neîntreruptă cu materiale și o finanțare suficientă, compania ar putea produce lunar peste 100 de astfel de locuințe.

Povestea unei familii 

Am vizitat Makariv, în regiunea Kiev, unde am cunoscut familia Shevchuk, care a primit, pe 10 august, o casă modulară. Capul familiei, mama lui Mykhailo, Olena Shevchuk, a spus că instalarea casei a fost o surpriză absolută pentru ei. La urma urmei, pe 31 iulie, familia încă nu știa când va putea avea o nouă locuință. ”Totul era în ceață”, își amintește Olena. Din păcate, familia Shevchuk nu și-a pierdut numai casa, ci și pe tatăl Olenei. Un obuz rusesc le-a lovit locuința când toată familia era acolo. Răniți, îndurerați și traumatizați, Olena și Mykhailo s-au confruntat cu o serie de probleme, cum ar fi procesul de confirmare a distrugerii casei și colectarea documentelor necesare. Tera Monada le-a venit în ajutor, oferind familiei o soluție confortabilă înainte de iarna friguroasă.

Bicicleta

„Se întâmplă să fiu întrebată – ce rost are să ajut fundațiile caritabile? Pentru mine, e vorba de un aspect complet organic. Îți pasă de bunăstarea ta, de familie, de stradă, de oraș și de situația țării. Este normal și uman ca oamenii să se aibă în grijă unii pe ceilalți. Așa gândește o societate unită și matură”, a subliniat Mariya Shiyan.

”Visez să devin atlet și să-mi cumpăr o bicicletă! Îmi doresc foarte mult să-mi reconstruiesc casa. Le doresc tuturor ucrainenilor fericire, ca toți să fie în viață și să-i învingem pe rușii care ne-au atacat”, mi-a împărtășit visul David (foto sus), în vârstă de doar 7 ani, pentru a cărui familie Tera Monada a instalat o casă modulară.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.