În sfârșit! Parlamentul României a adoptat o declarație prin care condamnă atât Holodomorul, cât și "modalitatea criminală similară prin care românii din Basarabia au fost supuși foametei deliberate"


În sfârșit! Parlamentul României a adoptat o declarație prin care condamnă atât Holodomorul, cât și "modalitatea criminală similară prin care românii din Basarabia au fost supuși foametei deliberate"

Senatorii și deputații au votat, miercuri, cu 248 de voturi "pentru" și o abținere, Declarația Parlamentului României referitoare la condamnarea Holodomorului, foametea deliberată la care a fost supus poporul ucrainean de ocupația sovietică în anii 1932 - 1933.

Declarația, citită în plen de deputatul din grupul minorităților naționale Nicolae Miroslav Petreţchi, recunoaște Holodomorul drept crimă comisă împotriva poporului ucrainean și a umanității și condamnă ferm acest act îndreptat împotriva poporului ucrainean, soldat cu milioane de victime, marcat de masive încălcări ale celor mai elementare drepturi și libertăți cetățenești, precum și de o imensă suferință.

Totodată, documentul exprimă solidaritatea cu poporul ucrainean care a suferit în această tragedie, aducând un omagiu milioanelor de victime ale foametei artificiale din 1932 - 1933.

Declarația mai condamnă ferm modalitatea criminală similară prin care românii din Basarabia au fost supuși foametei deliberate, artificiale pentru forțarea colectivizării din 1946 -1947 și exprimă sprijinul pentru protejarea și respectarea drepturilor și libertăților fundamentale ale omului.

Integrarea europeană s-a bazat pe disponibilitatea reconcilierii și asumării tragicelor momente din istoria secolului al XX-lea, precum și pe recunoașterea faptului că reconcilierea cu un trecut dificil nu echivalează cu o vină colectivă, ci formează o bază stabilă pentru construcția unui viitor european comun, fondat pe valori și principii larg împărtășite, se arată în document.

Potrivit acestuia, comemorarea tragediilor din istoria Europei ar trebui să ajute la prevenirea apariției unor circumstanțe sau evenimente similare în viitor.

"Plenul comun al Camerei Deputaților și Senatului a adoptat astăzi Declarația prin care recunoaște Holodomorul (foametea deliberată din 1932-1933 din Ucraina) drept o crimă îngrozitoare împotriva poporului ucrainean și împotriva umanității.  

Am inițiat acum acest demers pentru a comemora unul dintre cele mai tragice momente ale istoriei poporului ucrainean - Marea Foamete (Holodomor) din 1932-1933- întrucât a patra sâmbătă din luna noiembrie a fiecărui an este ziua în care ucrainenii de pretutindeni cinstesc memoria celor aproximativ 10 milioane de conaționali care au murit din cauza politicilor represive ale regimului stalinist.  

În contextul comemorării a  90 de ani de la Holodomorul anilor 1932 – 33, am dorit să readuc în prim plan acest episod dureros, parte a memoriei colective ucrainene, de care avem datoria să ne amintim pentru ca ororile trecutului să nu se mai repete niciodată.  

Totodată, acum, la 9 luni de la declanșarea agresiunii militare a Federației Ruse împotriva Ucrainei, adoptarea acestei declarații reprezintă un puternic semnal de susținere și solidaritate cu poporul ucrainean, precum şi un gest firesc de omagiere a milioanelor de vieți nevinovate, curmate brutal în acea perioadă.

Mulțumesc tuturor celor care au susținut și votat această inițiativă cu o puternică semnificație simbolică pentru ucrainenii din întreaga lume", a scris pe Facebook deputatul Nicolae Miroslav Petreţchi. 

Anterior ședinței comune de plen a fost vernisată, în foaierul Camerei Deputaților, o expoziție dedicată comemorării victimelor Holodomorului din 1932 - 1933, în prezența ambasadorul Ucrainei în România, Ihor Prokopchuk, respectiv a mai multor șefi ai misiunilor diplomatice acreditate la București și reprezentanți ai Parlamentului României.

"La Parlamentul Româmniei a avut loc vernisajul expoziției dedicate Holodomorului din 1932-1933 din Ucraina

În data de 23 noiembrie 2022 la Camera Deputaților al Parlamentului României a avut loc vernisajul expoziției dedicate Holodomorului din 1932-1933 din Ucraina și crimelor federației ruse împotriva Ucrainei și Poporului Ucrainean – ” Genocidul necondamnat al ucrainenilor se repetă”.

Expoziția a fost organizată de Ambasada Ucrainei în România împreună cu Muzeul Național al Holodomorului.

Ambasadorul Ucrainei în România, Ihor Prokopchuk, în cadrul vernisajului expoziției, a remarcat că atât în perioada 1932-1933 regimul stalinist, cât și regimul de astăzi de la kremlin, comit crime în masă și sistematice împotriva populației civile de pe teritoriul Ucrainei cu intenția de a distruge total sau parțial poporul ucrainean şi de a lichida statalitatea ucraineană.

Recunoașterea de către statele lumii a Holodomorului din 1932-1933 ca act de genocid al Poporului Ucrainean reprezintă o contribuție solidă la consolidarea eforturilor internaționale de condamnare a terorii, a regimurilor totalitare, a tiraniei și a crimelor totalitarismului, precum și la apărarea valorilor civilizaționale comune ale democrației, drepturilor și libertăților fundamentale ale omului, - a subliniat Ihor Prokopchuk.

La vernisajul expoziției au participat reprezentanți ai Parlamentului României, șefi ai misiunilor diplomatice acreditate la București, reprezentanți ai minorității naționale ucrainene și mass-media din România.

După vernisajul expoziției, în cadrul plenului comun al Senatului și Camerei Deputaților a Parlamentului României, a fost adoptată Declarația politică prin care Holodomorul (foametea deliberată, artificială, din 1932-1933 din Ucraina) este recunoscut drept crimă împotriva Poporului Ucrainean și împotriva umanității", a transmis Ambasada Ucrainei într-o postare pe Facebook. (sursa: Agerpres)

Vedeți foto: 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.