Misterioasa moarte subită a ministrului de Externe din Belarus, cu doar două zile înainte de întâlnirea cu Serghei Lavrov / Ucrainenii opinează că a fost otrăvit de ruși pentru a-i băga mințile în cap lui Lukașenko / Americanii dezvăluie planul Kremlinului de a-l înlocui pe Lukașenko cu un general de origine ucraineană


Misterioasa moarte subită a ministrului de Externe din Belarus, cu doar două zile înainte de întâlnirea cu Serghei Lavrov / Ucrainenii opinează că a fost otrăvit de ruși pentru a-i băga mințile în cap lui Lukașenko / Americanii dezvăluie planul Kremlinului de a-l înlocui pe Lukașenko cu un general de origine ucraineană

Moartea subită a ministrului de Externe din Belarus, Vladimir Makei (foto sus, dreapta), produsă și anunțată sâmbătă fără prea multe explicații privind cauza, a provocat stupoare nu doar în Belarus, ci și în Rusia, aliatul principal al Minskului, fiind comentată într-o cheie cel puțin bizară chiar și de către propagandiștii lui Vladimir Putin.

Ucrainenii au comentat-o și ei avansând ipoteza unei otrăviri în condițiile în care Makei, 64 de ani, urma să se întâlnească, luni, cu omologul rus Serghei Lavrov. 

Makei se întâlnise anterior cu un emisar papal, reaprinzând speculațiile cu privire la existența unui plan secret de pace care ar urma să pună capăt războiului din Ucraina, relevă publicația franceză lindependant.fr.

Sursa franceză nu precizează despre ce emisar papal ar fi vorba, preluând informația de pe canalele rusești de fapt, dar mai multe publicații de limbă engleză îl indică pe ambasadorul Vaticatului la Minsk, nunțiul papal de origine croată Ante Jozic (foto jos, stânga). Întâlnirea a avut loc vineri, iar Makei părea în formă, după cum o indică și imaginile ce par a fi chiar de la acea întrevedere .

 

Sursa imaginii: Twitter

De altfel, prezentatorul rus de televiziune Serghei Mardan, gazdă a unei emisiuni de propagadă la televizunea de stat, a catalogat până și el drept „ciudată” moartea subită a lui Makei, adăugând: „Chiar ieri (vineri) a discutat un plan de pace cu trimisul Papei”. 

Makei, aflat de zece ani de zile în fruntea Externelor din Belarus, era considerat drept singura cale de comunicare importantă a Occidentul cu țara dictatorului Alexander Lukașenko, un apropiat al lui Vladimir Putin.

Deși aparent îi era devotat liderului său, Makei a dus o diplomație relativ independentă, chiar dacă în septembrie a susținut poziția Belarusului în războiul împotriva Ucrainei în fața Consiliului de Securitate al ONU, invocând „loialitatea față de angajamentele stabilite cu aliații noștri". Însă ministerul de Externe din Belarus nu a recunoscut „republicile populare" din Donețk și Lugansk, ceea ce a provocat furia Moscovei.

Ucrainenii afirmă că demnitarul nu avea probleme de sănătate și că ar fi fost eliminat, prin otrăvire, pentru că era considerat un posibil succesor al dictatorului Lukașenko.

Consilierul ministrului ucrainean de interne, Anton Gerașcenko, afirmă chiar pe pagina sa publică de Twitter că sunt „zvonuri că ar fi fost otrăvit". „Makei era unul dintre posibili succesori ai lui Lukașenko. Era printre puținii care nu se aflau sub influența Rusiei", a adăugat Gerașcenko. „Zvonurile spun că acesta ar trebui să fie un indiciu pentru Lukașenko”, conchide oficialul ucrainean. 

Presa ucraineană scria, citând dezvăluirile think tank-ului american Robert Lansing Institute, chiar în ajunul morții lui Makei, că, potrivit unor surse militare ruse, Kremlinul ar urmări atragerea armatei Belarusului în războiul din Ucraina, Moscova urmând să recurgă la o soluție „radicală” în această privință.

„La ordinul președintelui rus Vladimir Putin, emis imediat după  întoarcerea de la ultimul summit CSTO (Organizația Tratatului de Securitate Colectivă – alianță militară între șase state ex-sovietice, n.red.), serviciile de informații militare rusești ar putea să pună în practică un scenariu care să implice fie o tentativă de asasinat care să-l vizeze pe președintele belarus Alexander Lukașenko, fie ceva asemănător, cu scopul de a-l intimida în cele din urmă pe liderul de la Minsk și de a-l determina să ordone în cele din urmă trupelor sale să se angajeze direct în războiul împotriva Ucrainei, alături de trupele rusești. Conducerea GRU (serviciul secret militar) din Rusia analizează scenariul, care presupune ca Lukașenko să fie ucis în timpul operațiunii, pentru ca mai apoi atribuțiile sale să fie încredințate actualului secretar general al CSTO, Stanislav Zas (general și politician din Belarus, născut însă în Ucraina, n.red.), care este pe deplin loial Rusiei și se află sub controlul GRU", au precizat sursele institutului american.

Potrivit acestui scenariu, politicianul de origine ucraineană ar urma, la scurt timp după preluarea mandatului, să anunțe aderarea Belarusului la Rusia, pentru a preveni amenințarea țării din partea Ucrainei și Poloniei și să învinovățească Washingtonul de uciderea lui Lukașenko.

 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.