Mesaje emoționante de Ziua Națională de la ucraineni pentru români. Refugiată din Donețk: „Mulțumesc celor care tocmai au zâmbit și mulțumesc celor care nu vor să ne vadă aici, dar tac discret. Vă mulțumesc pentru căldura și sprijinul acordat, pentru căldura comunicării, pentru sentimentul de pace și liniște”


Mesaje emoționante de Ziua Națională de la ucraineni pentru români. Refugiată din Donețk: „Mulțumesc celor care tocmai au zâmbit și mulțumesc celor care nu vor să ne vadă aici, dar tac discret. Vă mulțumesc pentru căldura și sprijinul acordat, pentru căldura comunicării, pentru sentimentul de pace și liniște”

Milioane de ucrainene au fost în ultimele zile lipsiți de energie electrică, gaze, cădură și apă după ce Rusia a decis să bombardeze infrastructura critică a Ucrainei, motiv pentru care numărul celor care părăsesc fie și temporar zonele de conflict este în creștere. 

Pe cel mai mare grup destinat refugiaților ucraineni în România - UNIȚI PENTRU UCRAINA - Об'εднанi за Украiну - United for Ukraine/Facebook – curg mesaje de la cei care sunt în căutarea unui adăpost în diverse localități din România. Predomină mesajele de genul acesta, dar sunt și mulți ucraineni care au beneficiat deja de ajutorul românilor, iar în semn de recunoștință au ținut să le transmită public mesaje de mulțumire de Ziua Națională.

Mai jos aveți un colaj realizat din câteva astfel de mesaje care laudă generozitatea și umanitatea românilor.

 

Cel mai impresionant este al unei refugiate din Donețk, regiune separatistă din estul Ucrainei, în care războiul orchestrat de Moscova face ravagii de mai bine de opt ani. 

„Dragi români! În această zi plină de bucurie, vă doresc tuturor sărbători fericite! Aș dori să mă înclin și să mulțumesc tuturor pentru primire și pentru ajutor. Mulțumesc adolescentei de la gara din Suceava, care m-a ajutat să cumpăr biletele spre Buzău. Mulțumim lui Pavel, care ne-a ajuns din urmă pe peron noaptea și ne-a spus că am coborât la stația greșită și ne-a urcat înapoi în tren. Mulțumim tuturor celor care ne-au primit, ne-au găzduit, ne-au ținut de cald, ne-au sprijinit. Mulțumim vânzătorilor care ne-au ajutat să comunicăm chiar și fără să cunoaștem limba și zâmbind. Mulțumesc tuturor celor care tocmai au zâmbit și mulțumesc tuturor celor care nu vor să ne vadă aici, dar tac discret. Vă mulțumesc fiecăruia dintre dumneavoastră pentru căldura și sprijinul acordat, pentru căldura comunicării, pentru sentimentul de pace și liniște pe care l-am găsit în țara dumneavoastră, în timp ce în Ucraina era război.

Îi doresc României numai prosperitate, stabilitate și pace! Doresc prosperitate fiecărui cămin românesc, sănătate fiecărui român, fericire și liniște pentru voi și pentru copiii voștri. Dumnezeu să binecuvânteze România! Sărbători fericite!”, scrie Violeta Viola pe pagina grupului „UNIȚI PENTRU UCRAINA - Об'εднанi за Украiну - United for Ukraine”

Mesajul original al Виолетта Виола din Donețk:„ Дорогие румыны! В этот радостный для вас день поздравляю вас с праздником! Хочу низко поклониться и сказать каждому спасибо за приём и помощь. Спасибо девушке-подростку на вокзале в Сучаве, которая помогла купить билеты до Бузео. Спасибо Павлу, который ночью на перроне догнал и сказал, что мы сошли не на той станции и вернул назад в поезд. Спасибо всем, кто принял нас, поселил, обогрел, поддержал. Спасибо продавцам в магазинах, за то что прмогают нам общаться даже без знания языка и мило улыбаются. Спасибо каждому, кто просто улыбнулся и даже тем Спасибо, кто не хочет нас видеть здесь, но тактично молчит об этом. Благодарю вас всех и каждого за крупицы тепла и поддержки, за тёплое общение, за ощущение мира и тишины, которые мы обрели в вашей стране, пока в Украине война.

Я желаю Румынии только процветания, стабильности и мира! Достатка каждому румынскому дому, здоровья каждому румыну, счастья и мира вам и вашим детям. Пусть бог бережет Румынию! С праздником!”

Un alt mesaj impresionant vine din partea unui american din Tacoma, ajuns în România în luna august pentru a-i ajuta ca voluntar pe refugiații ucraineni. 

„După patru luni petrecute aici, nu am identificat altceva decât ospitalitate și căldură din partea românilor. Am văzut personal mărinimia pe care o respiră acești oameni, ceva ce nu am întâlnit niciunde pe lumea asta. La mulți ani, România, țara și poporul tău sunt cu adevărat o binecuvântare pe aceast pământ!”, scrie Aaron Wayne pe grupul pentru refugiații ucraineni. 

 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.