Lichidat de kadîroviți? Un celebru blogger cecen, critic virulent al lui Ramzan Kadîrov, a fost asasinat în Suedia. Este vizat și fratele acestuia care a fost însă salvat și ascuns de serviciile secrete suedeze


Lichidat de kadîroviți? Un celebru blogger cecen, critic virulent al lui Ramzan Kadîrov, a fost asasinat în Suedia. Este vizat și fratele acestuia care a fost însă salvat și ascuns de serviciile secrete suedeze

Canalul de Telegram 1ADAT gestionat de opoziția cecenă a precizat că unul dintre cei mai proeminenți bloggeri ceceni din exil, Tumso Abdurakhmanov, critic virulent al regimului opresiv de la Groznîi și al liderului criminal Ramzan Kadîrov, a fost asasinat. 

Abdurakhmanov, care trăia de mai mulți în exil în Suedia, dispăruse de aproape o săptămână, iar 1ADAT precizează că ar fi fost „împușcat noaptea de mai mulți indivizi” care au tras asupra lor. 

Autoritățile suedeze nu au confirmat oficial informația.

De asemenea, fratele lui Tumso, Mukhammad Abdurakhmanov, s-ar afla sub protecția forțelor de securitate suedeze, fiind ascuns de acestea, a mai precizat 1ADAT.

Aliații lui Abdurakhmanov au declarat că acesta și fratele său nu au mai răspuns la apeluri și mesaje de joia trecută.

El ar fi fost împușcat mortal chiar în acea noapte, precizează Radio Svoboda, filială în limba rusă a trustului de presă internațional Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL), citându-i pe colaboratorii victimei.

Abdurakhmanov ale cărui filmări erau populare pe YouTube, unde are jumătate de milion de abonați, era un critic dur al lui Kdîrov, aliatul fidel al tiranului Vladimir Putin, care conduce dictatorial Cecenia din 2007. 

Bloggerul părăsise Rusia în 2015 și a primit azil politic în Suedia în 2019, după ce Polonia a refuzat să i-l acorde.

Apropiații și urmăritorii au început să se alarmeze după ce, brusc, din 30 noiembrie, nu a mai postat nimic (nici) pe canalul său Telegram. „În mod normal, Tumso avertizează când canalul său Telegram nu va fi activ, dar ieri nu a făcut-o", a atras atenția un comentator la postare.

Ultimul videoclip de pe YouTube al lui Abdurakhmanov fusese postat în urmă cu câteva săptămâni.

Abdurakhmanov supraviețuise unui atac cu ciocanul în Suedia în 2020, despre care a afirmat ulterior că a fost comandat din interiorul Rusiei. 

Atacatorul, Ruslan Mamayev, găsit vinovat de instanța suedeză și condamnat la zece ani de închisoare, a mărturisit că a acționat la ordinul autorităților cecene care i-ar fi promis 50.000 de euro. 

Kadîrov, care a fost acuzat de abuzuri pe scară largă în ceea ce privește drepturile omului (inclusiv răpiri, tortură și asasinate), i-a catalogat pe membrii opoziției drept "dușmani ai poporului".

În războiul din Ucraina, unde a trimis trupe pentru a lupta de partea Rusiei, Kadîrov s-a remarcat mai ales printr-o serie de declarații controversate, îndemnând inclusiv la folosirea armelor nucleare tactice. Recent, Papa Francisc i-a numit pe ceceni (cunoscuți și drept kadîroviți) drept „cei mai cruzi” participanți la războiul din Ucraina. Cel mai probabil numeroși luptători ceceni vor fi acuzați de crime de război, existând o serie importantă de mărturii (inclusiv la Bucea, lângă Kiev) privind brutalitatea forțelor ceceni și uciderea civililor.

Născut în 1985, Tumso Abdurakhmanov a fost de profesie inginer, fiind angajat o vreme la compania de stat Elektrosvyaz din Groznîi al cărei director adjunct a și ajuns la un moment dat. După un conflict cu o rudă apropiată a lui Ramzan Kadîrov, regimul de la putere a demarat o serie de persecuții împotriva lui Abdurakhmanov care a decis să-și trimită familia în străinătate. Când era clar că va fi aruncat după gratii sau chiar condamnat la moarte, a fugit și el.

În Cecenia a fost deschis un dosar penal împotriva lui Abdurakhmanov pentru participare la grupuri armate ilegale. Autoritățile cecene au susținut că acesta a luptat în Siria într-o tabără ostilă Rusiei. Boggerul a răspuns că dosarul împotriva lui este fabricat și că nu a fost niciodată în Siria. În 2019, președintele parlamentului cecen, Magomed Daudov, a anunțat că dosarul împotriva bloggerului a fost clasat. Ulterior, în același ani, Daudov l-a declarat pe Tumso Abdurakhmanov „dușman al poporului” pentru că l-a criticat pe Akhmat Kadîrov - tatăl lui Ramzan Kadîrov, primul conducător al Ceceniei, după încheierea războaielor cecene de independență. Daudov susținea că aceasta nu ar fi o amenințare la adresa lui Tumso. „Noi nu permitem să spune decât că Polonia [unde se afla bloggerul în acel moment] nu este un loc atât de îndepărtat. Și nu există niciun loc îndepărtat, în toate locurile disponibile îi vom cere socoteală, cu permisiunea Celui Atotputernic", spunea Daudov.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.