VIDEO. UPDATE! Cum se frânge destinul unui om curajos în Rusia: opozantul Ilia Yașin a fost condamnat la 8 ani și jumătate de închisoare, la Moscova, pentru că a vorbit public despre atrocitățile de la Bucea! Mesajul adresat lui Putin: „Lumea fuge de tine. Chiar nu vezi?!” / „Ați provocat o tragedie teribilă pentru poporul ucrainean, care nu ne va ierta niciodată!”


VIDEO. UPDATE! Cum se frânge destinul unui om curajos în Rusia: opozantul Ilia Yașin a fost condamnat la 8 ani și jumătate de închisoare, la Moscova, pentru că a vorbit public despre atrocitățile de la Bucea! Mesajul adresat lui Putin: „Lumea fuge de tine. Chiar nu vezi?!” / „Ați provocat o tragedie teribilă pentru poporul ucrainean, care nu ne va ierta niciodată!”

UPDATE! Un tribunal din Moscova l-a condamnat, vineri, la opt ani și jumătate de închisoare pe Ilia Yașin, unul dintre cei mai proeminenți politicieni al opoziției ruse, printre ultimii rămași în libertate sau în Rusia, după invazia din Ucraina. El a fost acuzat de procurori că a răspândit informații „false" despre armata rusă în criticile sale la adresa agresiunii Kremlinului împotria Ucrainei, vorbind public inclusiv despre ororile comise de forțele ruse la Bucea, suburbie a Kievului, unde au avut loc execuții, crime și violuri în timpul ocupației rusești (de la începutul lunii martie până la început de aprilie) . Judecătoarea care a pronunțat sentința a fost de acord cu acuzațiile ce i-au fost aduse politicianului (în prezent consilier municipal la Moscova) și a decis să-l arunce aproape nouă ani după gratii, așa cum ceruseră și procurorii.

O primă reacția la această sentință politică revoltătoare a venit pe pagina de Twitter a lui Aleksei Navalnîi, încarcerat și el în urma unui proces simulacru și a unor acuzații fictive: ”Îl cunosc pe Ilia de când avea 18 ani și este probabil primul meu prieten din politică. Astăzi a primit 8,5 ani de închisoare pentru o declarație anti-război” / „un alt verdict nerușinat și fără fundament legal al instanței lui Putin" / „Asta nu-l va reduce la tăcere pe Ilia și nu ar trebui să intimideze oamenii cinstiți din Rusia!".

ȘTIREA INIȚIALĂ. Un tribunal din Moscova urmează să pronunțe, vineri, sentința în cazul opozantului rus Ilia Yașin, aliat al lui Aleksei Navalnîi, acuzat și arestat încă din vară pentru că ar fi răspândit informații false despre acțiunile forțelor ruse pe frontul din Ucraina. Printre altele, Yașin a vorbit și despre atrocitățile de la Bucea, iar procurorii care i-au întocmit dosarul solicită să fie condamnat la nouă ani de închisoare. Procesul său s-a desfășurat cu ușile închise.

Yașin este apărat de Vadim Prokhorov, avocatul care îl reprezintă și pe Vladimir Kara-Murza, un alt opozant al regimului putinist. Avocatul l-a reprezentat anterior și pe Boris Nemțov, liderul opoziției ruse, asasinat pe 27 februarie 2015. În ce-l privește pe Kara-Murza pe care Kremlinul l-a otrăvit de două ori, în 2015 și 2017,  acesta riscă, potrivit lui Prokhorov, chiar și 24 de ani de închisoare pentru că, printre acuzațiile ce îi sunt aduse, se numără și cea de înaltă trădare.După ce a vorbit public despre crimele Rusiei în Ucraina, Kara-Murza, jurnalist, activist și istoric cu studii la Cambrigde, a fost încarcerat în primăvara trecută și nimeni din familia sa nu a mai putut vorbi cu el de atunci. 

Presa independentă de limbă rusă a publicat conținutul integral al mesajului adresat instanței de Ilia Yașin la termenul de dinaintea pronunțării sentinței (sursa The Moscow Times):

„Doamnelor și domnilor,

Trebuie să fiți de acord că sintagma „ultimul cuvânt al acuzatului" sună sumbru, ca și cum după ce voi vorbi îmi va fi cusută gura și mi se va interzice să mai vorbesc vreodată.

Toată lumea înțelege că tocmai despre asta este vorba de fapt. Sunt izolat de societate și încarcerat pentru că ei vor ca eu să tac, deoarece parlamentul nostru nu mai este un loc de discuții, iar Rusia trebuie acum să accepte în tăcere orice măsură luată de guvernul său.

Promit însă că atâta timp cât voi trăi nu mă voi împăca niciodată cu asta. Misiunea mea este să spun adevărul. L-am spus în piețele orașelor, în studiourile de televiziune, în parlament și nu voi înceta să-l spun nici din spatele gratiilor. Așa cum a spus un autor clasic: „Minciuna este religia sclavilor și a stăpânilor. Adevărul este Dumnezeul omului liber".

Onorată instanță, am un principiu pe care îl urmez de mulți ani: fă ceea ce trebuie să faci, orice s-ar întâmpla. Când au început ostilitățile, nu m-am îndoit nici măcar o secundă de ceea ce trebuia să fac.

Trebuie să rămân în Rusia, trebuie să spun adevărul cu voce tare și trebuie să opresc vărsarea de sânge cu orice preț. Mă doare fizic să mă gândesc câți oameni au fost uciși în acest război, câte vieți au fost ruinate și câte familii și-au pierdut casele. Nu puteți fi indiferenți. Și jur că nu regret nimic. Este mai bine să petreci 10 ani în spatele gratiilor ca un om liber și onest decât să te ardă în liniște rușinea pentru sângele vărsat de liderii tăi.

Bineînțeles, onorată instanță, nu mă aștept să se întâmple un miracol aici. Știți că nu sunt vinovat, dar știu că sunteți presați de sistem. Este evident că va trebui să dați un verdict de vinovăție. Dar nu vă port pică și nu vă doresc niciun rău. Încercați însă să faceți tot ceea ce vă stă în putere pentru a evita nedreptatea. Amintiți-vă că nu doar destinul meu depinde de verdictul dumneavoastră - acest verdict este și împotriva acelei părți din societatea noastră care dorește să ducă o viață pașnică și civilizată. Acea parte din societate din care, poate, faceți parte și dumneavoastră, onorată instanță.

Aș dori, de asemenea, să folosesc această platformă pentru a mă adresa președintelui rus Vladimir Putin. Omul responsabil pentru prezenta baie de sânge, care a semnat legea "cenzurii militare" și din ordinul căruia mă aflu în prezent în închisoare.

Domnule Putin, când priviți consecințele acestui război teribil, probabil că înțelegeți deja gravitatea greșelii pe care ați făcut-o pe 24 februarie. Nimeni nu a primit armata noastră cu flori. Ei ne numesc invadatori și ocupanți. Numele dvs. este acum ferm asociat cu cuvintele "moarte" și "distrugere".

Ați provocat o tragedie teribilă pentru poporul ucrainean, care, probabil, nu ne va ierta niciodată pentru asta. Dar nu purtați un război doar împotriva ucrainenilor - sunteți în război și cu proprii cetățeni.

Trimiteți sute de mii de ruși la război. Mulți dintre ei se vor întoarce mutilați sau își vor pierde mințile din cauza a ceea ce au văzut și au trăit acolo. Pentru voi, acesta este doar un număr de morți, un număr rece într-o statistică. Dar pentru multe familii, acest lucru înseamnă durerea insuportabilă de a pierde un soț, un tată sau un fiu.

Sute de mii de cetățeni ruși și-au părăsit țara pentru că nu vor să ucidă sau să fie uciși. Oamenii fug de dumneavoastră, domnule președinte. Chiar nu vedeți? (...)

Fie ca aceasta să fie o voce care urlă în pustiu, dar vă cer, domnule Putin, să opriți această nebunie chiar acum. Trebuie să recunoaștem că politica noastră privind Ucraina a fost o greșeală, să ne retragem trupele de pe teritoriul acesteia și să ajungem la o soluție diplomatică a conflictului.

Amintiți-vă că fiecare zi de război aduce noi victime. Ajunge!

În cele din urmă, doresc să mă adresez oamenilor care au urmărit procesul meu, care m-au susținut în toate aceste luni și care așteaptă cu nerăbdare verdictul.

Prieteni! Indiferent de verdictul pe care îl va da instanța, indiferent cât de dur va fi fiind acesta, nu vă lăsați doborâți. Îmi dau seama cât de greu vă este, îmi dau seama că vă simțiți neputincioși și fără speranță. Dar nu trebuie să renunțați.

Vă rog să nu vă lăsați pradă disperării și să nu uitați că aceasta este țara noastră. Merită să luptați pentru ea. Fiți curajoși, nu vă retrageți în fața răului. Rezistați. Rămâneți pe strada voastră, în orașele voastre. Și cel mai important - fiți alături unul de celălalt. Suntem mult mai mulți decât credeți, iar împreună avem o putere enormă.

Nu vă faceți griji pentru mine. Promit să-mi îndur necazurile fără să mă plâng și că nu-mi voi pierde integritatea. La rândul tău, vă rog să-mi promiteți că nu vă veți pierde optimismul și că veți uita cum se zâmbește. Pentru că atunci când ne pierdem capacitatea de a ne bucura, ei câștigă.

Credeți-mă, va veni și ziua în care Rusia va fi liberă și fericită!”

Yașin. 39 de ani, este un politician rus de opoziție care a condus partidul PARNAS din 2012 până în 2016. În prezent este liderul filialei din Moscova a formațiunii. El deține și o funcție în administrația districtului municipal Krasnoselski din Moscova, al cărui reprezentant oficial a fost între 2017 și 2021. Analiștii estimau că, după invazia din Ucraina și până la arestarea sa din iunie 2022, Yașin a avut cea mai vizibilă platformă a unui politician de opoziție aflat pe teritoriul Rusiei (și în libertate).

 



 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.