EXCLUSIV Interviu VIDEO: Un antreprenor și jurist rus din Moscova dezvăluie DEZASTRUL regimului putinist: ”Rusia este laitmotivul perfect din romanul ‹1984› al lui Orwell, cu o societate dominată de frică, indiferență, corupție, propagandă și lipsă de compasiune”


EXCLUSIV Interviu VIDEO: Un antreprenor și jurist rus din Moscova dezvăluie DEZASTRUL regimului putinist: ”Rusia este laitmotivul perfect din romanul ‹1984› al lui Orwell, cu o societate dominată de frică, indiferență, corupție, propagandă și lipsă de compasiune”

Într-un interviu video oferit în exclusivitate pentru Podul.ro, un antreprenor și jurist rus din Moscova face dezvăluiri incendiare despre dezastrul regimului putinist. Bărbatul ne-a rugat să nu-i dezvăluim numele, dar a fost de acord să prezentăm înregistrările video. 

Potrivit antreprenorului, peste 1 milion de cetățeni ruși au fost nevoiți să ia calea exilului din cauza războiului genocidar pe care Kremlinul îl poartă în Ucraina. 


Fiind conștient de riscurile la care se expune, el punctează de la bun început: „În prezent, în Rusia poți fi întemnițat pentru orice fleac”. Toate acțiunile și activități ce ridică o minimă suspiciune autorităților pot fi interpretate drept ”atentat la adresa ordinii și securității interne”.  

“Televiziunile de propagandă ne spun că așa-zisa OMS (Operațiunea Militară Specială – n. red.) ar fi fost iminentă, că prin această operațiune Rusia ar fi dejucat o invadare a propriului teritoriu, prevenind împărțirea țării în mai multe entități statale, iar pe cetățenii ruși i-ar fi salvat de intrarea în robie. Știu că pare absurd, dar atunci când zilnic rușilor le sunt turnate pe urechi asemenea narațiuni, oamenii ajung la un moment dat să-i creadă”, explică antreprenorul.


Acesta comentează și situația opozantului Ilya Yashin, atrăgând atenția că ”reținerea și condamnarea sa la 8 ani de închisoare este ridicolă, întrucât s-a bazat doar pe exprimarea unui punct de vedere personal”.

Amintim că Ilya Yashin a fost întemnițat pentru că a arătat, pe contul său de Youtube, atrocitățile comise de ocupanții ruși în Bucea.

“Nu este nimic mai rău decât o închisoare rusească. Opozanți ca Navalni sau Yashin pot fi băgați în celule de pedeapsă (SIZO), care echivalează cu tortura din mai multe puncte de vedere”, a avertizat antreprenorul, care mărturisește că își dorește să rămână în Rusia, deși în ultima vreme e bântuit de gândul de a se stabili peste hotare.  

Așa-zisele „celule de pedeapsă” (SIZO) sunt niște secțiuni particulare ale închisorilor în care sunt amplasate camere de monitorizare ce funcționează non-stop. Nefericiții plasați în astfel de celule sunt supuși unor restricții semnificative ale drepturilor. Bunăoară, le este interzis să primească vizite, să dea telefoane, să primească pachete, să cumpere orice fel de alimente, să fumeze sau să aducă cu ei alimente și obiecte personale, cu excepția celor de primă necesitate (pastă de dinți, hârtie igienică, săpun, prosoape etc.).

Întrebat dacă ar putea avea loc eventuale proteste de masă, antreprenorul punctează că, în realitate, astfel de mișcări sunt imposibile, pentru că rușii sunt conștienți că trăiesc într-un stat totalitar:

”Rusia este laitmotivul perfect din romanul ‹1984› al lui George Orwell, cu o societate dominată de frică, indiferență, corupție, propagandă și lipsă de compasiune, toate acestea pe fundalul unui spirit patriotard de glorificare a unui trecut imperial grandios”

Antreprenorul nu crede că țara sa își va opri prea curând războiul genocidar din Ucraina:

“Regimul este gata să continue la nesfârșit așa-zisa operațiune militară. Mie îmi este frică în primul rând pentru copii, care nu mai au niciun viitor în afară de a deveni carne de tun. Procentajul de încredere de 70-80% față de Putin, în rândul cetățenilor ruși, vehiculat de presa rusă, este o mare minciună. În rândul cunoscuților mei, din păcate doar mama mea pensionară mai păstrează o anumită doză de încredere față de Putin, în rest toți, fără excepție, îl disprețuiesc. Cu toții sunt nevoiți să tacă din cauza acestei situații din țară”, a explicat el. 


Pe unele posturi de propagandă se insistă cu sinistra minciună că doar 5000-6000 de soldați ruși ar fi murit pe fronturile din Ucraina, în schimb repetându-se până la obsesie că trupele ucrainene ar fi suferit pierderi masive, avansându-se cifra de 100.000 de militari. ”Rușii sunt mințiți non-stop cu televizorul”, punctează rusul.  

Întrebat despre situația Republicii Moldova, pe care Rusia nu vrea să o lase din gheare, antreprenorul a precizat că a observat înverșunarea cu care propaganda rusă a început să o atace pe Maia Sandu, președinta proeuropeană a Republicii Moldova, numind-o ”marionetă a Occidentului”, care ar fi ”trădat” interesele naționale, în timp ce rusofilului Igor Dodon i se ridică veritabile osanale, fiind prezentat drept ”victimă nevinovată” a puterii de la Chișinău.  

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.