EXCLUSIV Interviu. Opozant rus fugit din Rusia, Nikita Iuferev rupe tăcerea pentru Podul.ro: ”Putin este principala amenințare geopolitică la adresa existenței Rusiei ca stat. După îndepărtarea lui, Rusia trebuie să plătească despăgubiri Ucrainei pentru invazia genocidară”


EXCLUSIV Interviu. Opozant rus fugit din Rusia, Nikita Iuferev rupe tăcerea pentru Podul.ro: ”Putin este principala amenințare geopolitică la adresa existenței Rusiei ca stat. După îndepărtarea lui, Rusia trebuie să plătească despăgubiri Ucrainei pentru invazia genocidară”

Podul.ro a reușit să-l intervieveze, în exclusivitate, pe Nikita Iuferev, politician rus de opoziție. Consilier municipal în Sankt Petersburg, Iuferev a fost nevoit să fugă din Rusia, recent, împreună cu familia, pentru a evita arestarea sau alte persecuții, inclusiv moartea, după ce s-a încumetat să depună mai multe plângeri penale împotriva lui Vladimir Putin și a apropiaților acestuia, la Parchet și la Ministerul de Interne, în baza legii ce sancționează ”răspândirea de falsuri despre armata rusă”

În urma acestor acțiuni asumate public, Iuferev a fost linșat mediatic de televiziunile și ziarele de propagandă ale Kremlinului, care i-au atacat familia, revărsând mizerii înfiorătoare, în timp ce canale de Telegram i-au publicat datele personale de contact, îndemnându-i pe susținătorii putinismului și ai războiului să-i spună ”ce părere au”, motiv pentru care opozantul a primit sute de apeluri și mesaje de amenințare, multe dintre acestea cu moartea. 

Citește și EXCLUSIV Interviu VIDEO: Un antreprenor și jurist rus din Moscova dezvăluie DEZASTRUL regimului putinist: ”Rusia este laitmotivul perfect din romanul ‹1984› al lui Orwell, cu o societate dominată de frică, indiferență, corupție, propagandă și lipsă de compasiune”

”Duma de Stat ar trebui să-l demită pe Putin ca trădător de stat. Ceea ce face el e să provoace daune enorme nu numai Ucrainei, ci și Rusiei și cetățenilor săi. Putin este principala amenințare geopolitică la adresa existenței Rusiei ca stat”, punctează Nikita Iuferev, care explică, pe înțelesul tuturor, dezastrul, corupția și teroarea regimului putinist.

(Nikita Iuferev) 

Iuferev avertizează că doar naivii din exteriorul Rusiei mai pot crede că în Rusia ar putea fi posibile proteste de masă împotriva lui Putin – populația este înfricoșată și terorizată, autoritățile se dedau la cele mai brutale abuzuri, în timp ce unicele canale ”mediatice” premise sunt cele de propagandă. 

”Putin dispune de un efectiv de 4,8 milioane de polițiști de securitate prin care are capacitatea de a controla situația de pe străzi. În primul rând în orașele mari. Prin comparație, el a atacat Ucraina cu o armată de 200.000 de oameni. Există acum un consens în societatea rusă că protestele de stradă nu vor duce la o schimbare a puterii”, precizează opozantul.

Întrebat dacă, după înlăturarea lui Vladimir Putin de la Kremlin, lucru care până la urmă se va întâmpla, inevitabil, într-un viitor mai mult sau mai puțin apropiat, Rusia va trebui să plătească Ucrainei despăgubiri și compensații considerabile pentru războiul genocidar pe care l-a cauzat și-l menține, săvârșind atrocități în văzul întregii planete, Nikita Iuferev a răspuns afirmativ, totodată mărturisind că nu știe dacă va mai fi posibilă vreodată o normalizare a relațiilor dintre ucraineni și ruși, după această invazie la scară largă a Ucrainei: 

”Putin ne-a înstrăinat pe noi, poporul rus, de cel mai apropiat popor de Rusia – ucrainenii. Nu știu câte decenii vor fi necesare pentru restabilirea relațiilor și dacă acest lucru va mai fi posibil vreodată, în principiu, după ceea ce a făcut Putin în Ucraina. Cu toate acestea, noi, rușii, trebuie să acceptăm responsabilitatea pentru ceea ce s-a comis și se comite în țara vecină și să ajutăm în viitor la reconstrucția Ucrainei”.

În cele ce urmează vă prezentăm în integralitate interviul oferit de Nikita Iuferev:

C. Dicusar: Care este procedura privind denunțurile penale împotriva oficialităților din Federația Rusă și când veți primi răspunsul?

Iuferev: Este o procedură obișnuită, formală. Apelul tocmai a fost trimis, și sigur, este prea devreme acum pentru un răspuns oficial. În Rusia există o lege care prevede că orice plângere scrisă trebuie să primească un răspuns în termen de 30 de zile. De regulă, procurorii și poliția se ghidează după acest termen. Vom primi un răspuns în ianuarie. Cu siguranță îl voi publica.

C. Dicusar: Ce așteptări aveți de la autoritățile judiciare din Rusia, bunăoară de la Procuratură? E clar pentru toată lumea că nu vor exista consecințe juridice împotriva lui Putin. 

Iuferev: Nu mă aștept să existe consecințe juridice pentru Putin. El nu va fi încarcerat sau amendat. În Rusia nu există legi pentru oameni ca Putin. Colegul meu Alexei Gorinov, consilier municipal, a fost închis și condamnat la 7 ani de închisoare, iar opozantul Ilya Yashin a primit 8 ani și jumătate. Putin nu va primi nimic.

C. DicusarAți vorbit despre legi și proceduri juridice. Cât de selectivă e justiția în Rusia?

Iuferev: În Rusia, înalții funcționari sunt de fapt mai presus de lege. De exemplu, Serghei Kiriyenko, șeful adjunct al administrației prezidențiale, a început să numească războiul ”război” încă din septembrie. Am trimis atunci un apel la Procuratură și la Poliție pentru a-l pedepsi, pentru că a încălcat legile pe care le redacta pentru noi. Poliția a efectuat o expertiză, a recunoscut că a numit războiul ”război”, dar a constatat că acesta a făcut-o într-un mod... amabil, fără să încalce legea. 

Deputatului Dumei de Stat Serghei Mironov îi place, de asemenea, să numească războiul ”război”. De asemenea, am scris și pe acest caz un denunț la Poliție. În calitate de deputat, acesta a votat o lege pe care el însuși o încalcă. Poliția a trimis un răspuns prin care a refuzat să ia în considerare apelul meu. Tot în această scrisoare, Poliția mi-a cerut să nu mai fac abuz de petiționare, să nu mai trimit atâtea scrisori. Așa că nu mă aștept la repercusiuni juridice pentru președintele Putin. 

Este important pentru mine să atrag atenția opiniei publice asupra acestei probleme: oamenii care fac legile după care ar trebui să trăim nu respectă ei înșiși aceste legi. Cu cât mai mulți oameni văd această ipocrizie, cu atât este mai probabil ca oamenii să se îndepărteze de Putin.

C. Dicusar: Ați fost amenințat pentru acțiunile civice pe care le desfășurați?

Iuferev: Amenințările au curs cu găleata. Canalele de Telegram de direcție “Z” au publicat știri mai ales după recenta inițiativă a mea și au publicat și datele și contactele mele personale. Cititorii acestor forumuri au fost încurajați să-mi scrie în privat și să-mi spună ce părere au. Am primit sute de apeluri și mesaje de amenințare. Am aflat multe lucruri noi despre mine, despre viața mea sexuală și despre membrii familiei mele. Însă aceste mesaje acum au încetat. 

Autoritățile ruse sunt foarte pasionate de imitarea sprijinului popular pe internet. Bănuiesc că a fost un atac al trolilor care scriau concomitent și la intervale foarte scurte de timp și nu al oamenilor reali. Oamenii adevărați mi-au scris cuvinte de susținere. Cel mai important este că sprijinul a venit din partea alegătorilor din circumscripția mea, pe care i-am cunoscut personal în timpul campaniei electorale și în timpul activității mele ulterioare ca consilier.

C. Dicusar: Vă mai simțiți în siguranță în Rusia după aceste acțiuni?

Iuferev: În septembrie, eu și deputații din municipalitatea Smolninskoe (Sankt Petersburg – n. red.) am cerut ca Duma de Stat să-l demită pe Putin ca trădător de stat. Ceea ce face el e să provoace daune enorme nu numai Ucrainei, ci și Rusiei și cetățenilor săi. Putin este principala amenințare geopolitică la adresa existenței Rusiei ca stat. Pentru acest lucru am fost amendat în temeiul articolului privind ”discreditarea armatei și guvernului rus”

După a doua amendă, de obicei te bagă în închisoare pentru câțiva ani. Avocatul meu crede că am spus destule și că trebuie să plec într-o ”vacanță mai lungă”. Eu și familia mea am fost forțați să părăsim Rusia, acum suntem în siguranță. Îmi îndeplinesc în continuare atribuțiile de consilier de la distanță – la fel ca în perioada de COVID, prin legătură video și corespondență prin e-mail.

C. DicusarCare este situația socială din Rusia? De ce oamenii nu ies la proteste împotriva războiului în marile orașe? 

Iuferev: Oamenii au ieșit în stradă la acțiuni de proteste în masă încă din 2011. Au fost sute de mii de oameni pe străzile din Moscova. Din nefericire, Putin a avut suficienți bani pentru a cumpăra loialitatea Poliției și echipamente de ultimă generație pentru a dispersa protestele – acestea au fost furnizate inclusiv de Uniunea Europeană! 

Protestele de stradă nu au avut nici un efect atunci. Mulți au fost încarcerați, mutilați în timpul ciocnirilor cu Poliția. Liderii protestelor au fost fie încarcerați, fie uciși. Putin dispune de un efectiv de 4,8 milioane de polițiști de securitate prin care are capacitatea de a controla situația de pe străzi. În primul rând în orașele mari. Prin comparație, el a atacat Ucraina cu o armată de 200.000 de oameni. Există acum un consens în societatea rusă că protestele de stradă nu vor duce la o schimbare a puterii.

(Nikita Iuferev) 

C. DicusarSă vorbim și despre presa din Rusia. Cine o controlează, cine o sponsorizează? Cum evaluați situația din jurul canalului de televiziune Dozhdy și care sunt șansele ca acesta să fie redifuzat în Rusia?

Iuferev: În Rusia, toate mijloacele de informare în masă sunt deținute fie de stat, fie de prietenii lui Putin. În acest mod, Putin își poate absolutiza propaganda și le poate spăla creierele rușilor. Nu există canale alternative pentru a obține informații. În special rușii în vârstă nu folosesc internetul. 

Dozhd a fost singurul – de fapt, ultimul – canal de televiziune din Rusia care nu a arătat ceea ce a vrut Putin. Așa că Putin a retras licența Dozhd și a dat-o afară din Rusia. Letonia a devenit a doua țară care a retras licența Dozhd. Acest lucru l-a ajutat foarte mult pe Putin. În schimb, nimeni nu le va retrage licențele posturilor TV controlate de Kremlin, iar acestea vor continua să spele creierele oamenilor. Oficialii letoni i-au făcut un mare cadou lui Putin. Sper că acest canal va găsi o țară care să respecte libertatea de exprimare și valorile europene și va continua să emită de acolo. Postul TV Dozhd este foarte necesar pentru a lupta cu Putin pentru mințile rușilor.

C. Dicusar: Ce credeți, există posibilitatea ca Rusia să înceteze războiul într-un viitor apropiat? Credeți că o viitoare conducere a Rusiei va trebui să plătească daune și compensații Ucrainei pentru acest război genocidar?

Iuferev: Până la urmă, orice război se termină cu pace. Ucraina are nevoie de pace, la fel și Rusia. Indiferent ce om îi va succeda lui Putin, primul lucru pe care îl va face va fi să ridice telefonul și să dea ordinul de a pune capăt războiului. Economia rusă are de suferit, militarii ruși și cei mobilizați mor în acest război, elitele rusești sunt supuse sancțiunilor, cetățenii resimt creșterea prețurilor și anxietatea generală. Nimeni din Rusia nu dorește acest război, ci doar Putin. 

Putin ne-a înstrăinat pe noi, poporul rus, de cel mai apropiat popor de Rusia – ucrainenii. Nu știu câte decenii vor fi necesare pentru restabilirea relațiilor și dacă acest lucru va mai fi posibil vreodată, în principiu, după ceea ce a făcut Putin în Ucraina. Cu toate acestea, noi, rușii, trebuie să acceptăm responsabilitatea pentru ceea ce s-a comis și se comite în țara vecină și să ajutăm în viitor la reconstrucția Ucrainei.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.