Miheil Saakașvili, adversar de moarte al tiranului Putin, este ucis în clinica unui oligarh georgian apropiat de Kremlin. El a cerut ca inima să-i fie înmormântată la Kiev. „Aparține Ucrainei” / Reacția dură a lui Zelenski care acuză guvernul de la Tbilisi că îl omoară pe fostul lider georgian proeuropean


Miheil Saakașvili, adversar de moarte al tiranului Putin, este ucis în clinica unui oligarh georgian apropiat de Kremlin. El a cerut ca inima să-i fie înmormântată la Kiev. „Aparține Ucrainei” / Reacția dură a lui Zelenski care acuză guvernul de la Tbilisi că îl omoară pe fostul lider georgian proeuropean

„Sunt absolut încrezător în victoria noastră, însă, dacă nu ajung să văd această victorie, care este atât de aproape, inima mea ar trebui să fie înmormântată la Kiev. Aparține Ucrainei”, a cerut fostul președinte georgian Miheil Saakașvili,  vorbind printr-o legătură video, de la o clinică din Tbilisi.

Din bărbatul robust și energic de odinoară, condamnat și încarcerat în Georgia, din motive care par mai degrabă politice, a rămas doar o umbră scheletică, Saakașvili pierzând cel puțin 50 de kilograme în ultimele luni.

RFI transmite că detenția și situația revoltătoare a lui Saakașvili - a cărui sănătate și așa șubredă s-a degradat accelerat în urma unei otrăviri recent, cel mai probabil orchestrată tot de Kremlin – ar putea costa Georgia chiar integrarea europeană. 

„Mai slab cu aprox. 50 de kg față de momentul în care a revenit în Georgia, acesta arată mai degrabă ca un bolnav foarte grav în pragul unui colaps generalizat al organismului. În timp ce fostul președinte, susținut de familia sa și o echipă de medici și de avocați, precum și de opoziția pro-europeană, încearcă să convingă autoritățile într-o instanță de apel din Tbilisi ca Saakașvili să fie eliberat pentru a putea să se trateze în afara Georgiei, statul georgian se arată complet lipsit de empatie față de suferința fizică și psihică a lui Saakașvili. Cazul lui Saakașvili a devenit subiectul unor aprinse dezbateri atât în Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei, cât și a Parlamentului European”, arată RFI.

În vara anului trecut, starea de sănătate a lui Saakașvili s-a înrăutățit brusc, existând suspiciuni serioase că ar fi fost otăvit. Câteva luni mai târziu, după publicarea unui raport medical de către o echipă de medici din SUA, s-a constatat că Saakașvili fusese într-adevăr otrăvit. Pe lângă faptul că suferă de diabet, în organismul fostului președinte au fost identificate peste douăzeci de substanțe care ar putea să-i cauzeze moartea, inclusiv arsenic și mercur.

 

 

O ipoteză plauzibilă ar fi că Saakașvili, dușman declarat al tiranului Vladimir Putin, ar fi fost otrăvit de serviciile secrete ruse, cu asistența autorităților georgiene capturate de interesele oligarhice ale clanului miliardarului pro-rus Bidzina Ivanișvili, fost președinte al partidului de guvernământ Visul Georgian și fost premier. 

În plus, clinica privată în care este deținut Saakașvili (se numește Vivamed) este proprietatea unui cetățean rus (Ali Tenriverdiev), considerat apropiat al unor clanuri oligarhice de la Kremlin.

După ce a văzut cele mai recente fotografii cu starea deplorabilă în care se află fostul lider georgian și președintele ucrainean Volodimir Zelenski a opinat că „guvernul georgian îl ucide" pe Miheil Saakașvili (care este și cetățean ucrainean).

Saakașvili execută în prezent o pedeapsă de șase ani de închisoare pentru acuzații de abuz de putere. Potrivit Kyiv Independent, el ar fi fost transferat la secția de terapie intensivă din cauza deteriorării stării sale de sănătate.

Directorul clinicii a respins însă această informație afirmând că „se află încă în salon".

Recent, Miheil Saakașvili a fost diagnosticat cu COVID-19, mama lui relatând că politicianul își pierduse cunoștința noaptea și avea temperatură ridicată.

În decembrie, Zelenski a solicitat Georgiei să îl elibereze pe Saakașvili pentru a fi tratat în străinătate, dar apelul liderului de la Kiev a rămas fără răspuns.

În noiembrie, avocatul lui Saakașvili, Shalva Khachapuridze, preciza că, după unii medici, fostul președinte ar avea 36 de boli, inclusiv tuberculoză și demență. 

Avocata pentru drepturile omului din Georgia Nino Lomjariam afirma, tot atunci, că Saakașvili nu beneficiază de îngrijiri medicale adecvate și că este abuzat de colegii de detenție. 

Anterior, în 2021, un grup de medici care l-a consultat în detenție preciza că Saakașvili a dezvoltat o serie de patologii neurologice care sunt "rezultatul torturii, al relelor tratamente, al îngrijirii medicale inadecvate și al grevei foamei prelungite".

Medicul psihiatru Mariam Jichkariani spunea că Saakașvili „a fost tratat în mod greșit cu medicamente antipsihotice de care nu avea nevoie și care ar putea să îi afecteze și mai mult sănătatea. Acest lucru poate echivala cu tortura farmaceutică".

Saakașvili și Ucraina

Saakașvili, 55 de ani, președinte al Georgiei în perioada 2004-2013, a realizat reforme pro-occidentale în țara sa natală. După ce partidul rival Visul Georgian a ajuns la putere în 2012-2013, Saakașvili s-a mutat în Ucraina. Atunci, președintele Petro Poroșenko l-a numit în 2015 în funcția de șef al unui consiliu consultativ pentru reforme și guvernator al regiunii Odesa. 

Cu toate acestea, Saakașvili a început să expună scheme de corupție, fapt care i-a atras furia lui Poroșenko, iar relațiile dintre cei doi au devenit ostile. I s-a retras cetățenia ucraineană, a fost urmărit penal și apoi deportat de autoritățile ucrainene în 2018, Saakașvili considerând toate aceste decizii o vendetă politică ilegală. 

În 2019, Zelenski a fost ales președinte și i-a restituit lui Saakașvili cetățenia ucraineană, numindu-l un an mai târziu în funcția de șef al Consiliului Executiv ucrainean pentru Reforme.

Saakașvili s-a întors în Georgia în 2021 în încercarea de a stimula sprijinul pentru opoziție și a fost încarcerat. 

Autoritățile georgiene în exercițiu i-au retras lui Saakașvili cetățenia georgiană și l-au acuzat și condamnat în mai multe cazuri despre care acesta spune că sunt politice și fabricate. 

În 2018, o instanță georgiană îl condamnase la șase ani de închisoare în contumacie sub acuzația că a ordonat bătaia deputatului de opoziție Valery Gelashvili. Dovezile împotriva lui Saakașvili s-au bazat pe mărturiile a doi dintre dușmanii săi politici.

De asemenea, în 2018, un tribunal georgian l-a condamnat pe Saakașvili la trei ani de închisoare pentru abuz de putere pentru că a grațiat patru ofițeri de poliție condamnați pentru crimă. 

Interpol și țările occidentale nu au recunoscut verdictele.

Saakașvili l-a acuzat pe Bidzina Ivanișvili, ex-lider al partidului de guvernământ Visul Georgian, că l-a persecutat la ordinul lui Putin. Partidul Visul Georgian a încercat să mențină relații bune atât cu Rusia, cât și cu Uniunea Europeană.

Cu un cinism ieșit din comun, ministrul georgian al Justiției, Rati Bregadze, a declarat, luni, într-un briefing de presă că „ce vedem noi este de fapt rezultatul auto-mutilării lui Saakașvili, iar noi nu suntem responsabili de starea sa”.

 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.