EXCLUSIV Interviu Podul.ro. ”Rușii transformă Crimeea într-un avanpost militar. Acolo nu există libertate de exprimare” – dezvăluirile lui Refat Chubarov, liderul tătarilor din Crimeea. Oroarea rusificării / Anna Neplii


EXCLUSIV Interviu Podul.ro. ”Rușii transformă Crimeea într-un avanpost militar. Acolo nu există libertate de exprimare” – dezvăluirile lui Refat Chubarov, liderul tătarilor din Crimeea. Oroarea rusificării / Anna Neplii

De-a lungul secolelor, Rusia a recurs în mod repetat la ocuparea teritoriilor statelor vecine. Rețetarul a variat de la un caz la altul, rușii recurgând fie la agresiune militară directă, fie la tactici hibride, însă rezultatul a fost întotdeauna același – încălcarea suveranității altor țări și ocuparea ilegală. 

În paralel, de fiecare dată când rușii își masacrează vecinii, implantați în diverse structuri internaționale, agenții Rusiei fac lobby furibund pentru interesele Kremlinului, folosind diverse pârghii politice și economice, pe fundalul unei propagande tot mai incisive.  

Desigur, după ocuparea teritoriului vizat, Rusia începe să-și pompeze propaganda la fața locului, declanșând o rusificare brutală. Deși teritoriul ajunge un dezastru din punct de vedere economic și social, noile autorități rusești și propaganda lor vor face de așa natură încât, spălați pe creiere, mulți oameni să ajungă să spună că lucrurile așa ar trebui să fie, că totul ar decurge bine. În plus, puținele schimbări oarecum în bine nu vizează nevoile populației persecutate și abrutizate, ci doar satisfacerea nevoilor autorităților rusești de ocupație.  

Prin oroarea expusă mai sus trece și peninsula ucraineană Crimeea, pe care rușii au ocupat-o la 20 februarie 2014. Imediat după anexare, Kremlinul a început să pompeze cea mai agresivă propagandă, blocând sau înlocuind toate sursele alternative de informare. 

Pentru a conștientiza gradul de spălare pe creier la care s-a ajuns în Crimeea, e de remarcat că la tot pasul există panouri și bannere propagandistice. La fel, narațiunile rusești sunt prezentate drept ”realități”, ”știri” și ”analize” – tot ce era contrar a fost blocat sau zdrobit fără milă. 

În dorința de a afla mai multe despre conjuncturile și realitățile din Crimeea ocupată de ruși, Podul.ro l-a intervievat în exclusivitate pe Refat Chubarov, președintele Mejlis-ului tătăresc din Crimeea. 

”Un lucru să fie clar: nu există absolut nicio libertate de exprimare în Crimeea ocupată. Este evident că rușii încearcă să manipuleze cât mai mult posibil mințile locuitorilor. Din cauza propagandei omniprezente, oamenii au ajuns să aibă idei și percepții distorsionate. Desigur, nu toți, fiindcă mulți alții se confruntă cu persecuții. Vorbim despre o societate controlată”, a explicat Chubarov. 

În Crimeea zilelor noastre, cei mai mulți oameni vor spune ce se așteaptă ocupanții ruși să audă, și nu ceea ce gândesc cu adevărat. Adică, spun exact ce aud la televizor și la radio. Evident, există și locuitori de etnie rusă care vor ca Ucraina să aparțină Rusiei pentru totdeauna, fiind agresivi cu locuitorii ucraineni și tătari. Acești etnici ruși sunt în stare să accepte orice privațiuni doar pentru că-i urăsc pe ucraineni și pe tătari. Să nu uităm nici că, din 2014 și până în prezent, aproximativ 1 milion de ruși s-au stabilit în Crimeea, toți aceștia având, evident, o poziție pro-rusă.   

Dacă autoritățile rusești de ocupație fac mici schimbări oarecum bune, în noianul de nenorociri și lipsuri pe care l-au adus, le fac exclusiv pentru uzul lor și al colaboraționiștilor care le servesc. De exemplu, au construit câteva grădinițe numai fiindcă reprezentanții regimului totalitar de ocupație au copii și era nevoie să-i plaseze undeva”, spune Chubarov. 

Potrivit acestuia, în Crimeea s-au mutat și sute de mii de militari ruși, ofițeri FSB, procurori, anchetatori și reprezentanți ai diverselor servicii punitive. Pentru aceștia au fost construite clădiri înalte, solide și frumoase, s-a asfaltat și s-au făcut trotuare. Trăiesc în lux și-n opulență, în vile împrejmuite de grădini uriașe. Copiilor ruși li s-au amenajat locuri de joacă, au apărut noi linii de autobuze. Colaboraționiștilor li se oferă de asemenea numeroase oportunități și facilități, pentru că ei nu doar servesc autoritățile de ocupație, ci le protejează și le întăresc. De exemplu, cei care susțin regimul primesc apartamente. În tot acest timp, propaganda omniprezentă insistă că Rusia construiește de se spetește în Crimeea în timp ce Ucraina nu a construit nimic.

Propaganda laudă și noile drumuri construite de ruși, dar nimeni nu menționează faptul că toate arterele de transport sunt conectate la infrastructura militară. 

”Orice drum construit în Crimeea are o evidentă semnificație militară, altfel nici nu ar fi fost construit. Traseul ales, modul în care a fost așezat, zonele în care ajunge – totul este explicat de doctrina militară rusă”, punctează Chubarov. 

Rușii distrug cultura din Peninsulă și rescriu istoria zonei, totul în cel mai premeditat mod. Au fost și sunt distruse monumente arhitecturale sub pretextul unei așa-zise ”restaurări”. În acest sens este ilustrativă ”restaurarea” Palatului Hanului din Bakhchysaray. În realitate, rușii distrug Palatul, înlocuind materialele unice folosite în construcție cu materiale moderne, adică fac o clădire nouă. 

”Când vorbim de construcții și de lucrări cu agendă, trebuie menționat că rușii nu schimbă doar peisajul, ci schimbă chiar și clima Crimeei. Pentru a-și pune în aplicare planurile privind construcția de drumuri și baze militare, rușii demolează dealuri, faleze întregi, zone până acum protejate… Rușii aplatizează la propriu întreaga peninsulă. Oamenii care au locuit sute de ani aici n-au făcut asta tocmai pentru a păstra totul cât mai natural”, a spus reprezentatul tătarilor din Crimeea. 

Odinioară Crimeea era un loc propice afacerilor și diverselor investiții private, în timp ce acum toate acele oportunități au dispărut, zona devenind gri spre neagră. Acum, când vorbim despre afaceri în Crimeea, putem vorbi doar despre sectorul serviciilor, care oricum se confruntă cu probleme mari, și uneori despre sectorul agricol. Desigur, nu există un mediu liber de afaceri și nici nu există o concurență firească de piață, întrucât, în respectivele domenii, destinate exclusiv nevoilor autorităților rusești de ocupație, sunt pompați bani publici de la buget. 

De asemenea, în perioada 2014-2015 au fost documentate mai multe cazuri de antreprenori locali pe care oficiali ruși i-au forțat să-și vândă afacerile la prețuri mult mai mici decât cele reale. 

”Tot ce fac rușii are o țintă militară. Așa-zisa dezvoltare a Crimeei înseamnă, de fapt, transformarea ei într-un avanpost militar, într-o trambulină a Rusiei”, a concluzionat Chubarov. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.