Cum calculează ucrainenii când și unde vor lovi rachetele rusești. Canalele Telegram care monitorizează aeronavele inamice / Anna Neplii


Cum calculează ucrainenii când și unde vor lovi rachetele rusești. Canalele Telegram care monitorizează aeronavele inamice / Anna Neplii

O persoană poate fi capabilă să se adapteze aproape oricăror condiții de trai, chiar dacă, deseori, noua realitate poate părea înfricoșătoare sau chiar este așa. În curând se va împlini un an de la debutul invaziei rusești la scară largă – ucrainenii s-au obișnuit cu realitatea crudă. Au învățat să trăiască ajustându-și programul zilnic în funcție de întreruperile de curent și – ceea ce este foarte important – au învățat să trăiască economisind bani în fiecare lună nu pentru nevoile personale, ci pentru necesitățile Armatei Ucrainene. 

Inevitabil, odată cu noua rutină zilnică, au deprins noi cunoștințe și abilități. Bunăoară, ucrainenii au învățat să distingă între tipurile de alarme aeriene și să calculeze timpul care se va scurge până la sosirea rachetelor rusești. Informațiile privind alarmele aeriene sunt transmise de forțele aeriene ucrainene în termen de numai 3 minute de la detectarea amenințării. Sirenele sunt pornite de Centrul de control de serviciu, care funcționează fără intermitențe, fie ziuă, fie noapte.  

De la declanșarea sirenelor și până la impactul rachetelor rusești pot trece și 10 minute, însă alarmele nu înseamnă că rachetele vor lovi exact acolo unde răsună sirenele. Uneori sirenele vuiesc imediat după detectarea unei rachete, când direcția acesteia este relativ clară, însă nici atunci nu este sigur unde va lovi. Au fost create și aplicații mobile speciale care anunță pericolul, timpul estimat și zonele expuse. 

Pretutindeni în Ucraina, messenger-ul Telegram e folosit în mod activ ca un substitut al portalelor media. Există numeroase canale Telegram care publică non-stop informații despre posibile atacuri, ținte, precum și despre traiectoria rachetelor și a dronelor kamikaze, avansând până și orele aproximative ale loviturilor. Mai mult, unele canale oferă informații despre tipul de arme folosite, de unde au fost lansate și cum (lansatoare de rachete la sol, din aer sau de pe mare etc).

Am stat de vorbă cu proprietarii mai multor canale Telegram pentru a afla ce tip de informații folosesc, cum le verifică și care este procesul de actualizare a contentului. 

@war_monitor

Canalul @war_monitor are 208.000 abonați și e specializat în monitorizarea aeronavelor inamice, în special a aviației rusești strategice.

”Viața în mijlocul războiului a fost motivația care m-a făcut să lansez acest canal Telegram. Ne amintim cu toții de confuzia, panica și haosul care domneau la începutul invaziei rusești. Sirenele urlau aproape la fiecare trei ore. Undele de șoc ale exploziilor zguduiau locuințele. În primă instanță, oamenilor simpli le-a fost greu să înțeleagă ce se întâmpla, ce fel de rachete erau și de unde veneau. 

Ne confruntam cu o dezinformare generalizată pe toate mijloacele de comunicare. Acest haos din spațiul informațional și lipsa informațiilor reale i-au împiedicat pe mulți oameni să răspundă corect la pericol. Asta m-a motivat să fac acest canal de Telegram. Fac tot ce pot ca să aflu despre diverse atacuri cu rachete și apoi încerc să avertizez din timp despre pericole. 

Inițial, începând cu 22 martie am început să mă documentez aplicat cu privire la aeronavele rusești. După ceva timp, la sfârșitul lunii aprilie, văzând că nu existau surse în limba ucraineană care să se ocupe de acest subiect, am creat canalul @war_monitor”, ne-a relatat proprietarul sursei amintite.

Întrebat unde și cum găsește rapid informații și mai cu seamă cum le poate verifica în timp util, ne-a explicat: 

”De la bun început m-am bazat pe datele OSINT (open source intelligence), dar, de-a lungul timpul, având nevoie de informații mai precise, am început să fac și eu o serie de observații. Uneori am folosit și un radiometru pentru a extrage o serie de indicii. 

E cât se poate de adevărat: monitorizarea constantă a situațiilor necesită multe resurse, presupune timp și reclamă o atenție trează și mereu sporită. În fiecare zi, în fiecare minut trebuie să aveți informații actualizate din interiorul și din exteriorul țării. De obicei, de dimineața și până seara ascult două până la zece posturi de radio. De asemenea, primesc informații din surse operaționale. Fără să exagerez, de-a lungul lunilor am urmărit peste 1000 de canale din diverse rețele sociale”.  

Întrebat dacă lucrează pe cont propriu sau cu un colectiv, proprietarul   @war_monitor ne-a răspuns:

”De la bun început am condus canalul pe cont propriu, asta fac și acum. În timp, mi-a fost clar că volumul de muncă e uriaș și că am nevoie de ajutor. Sursele de informații pe care le folosesc sunt prea multe pentru a le putea parcurge de unul singur. Există o serie de oameni care mă ajută voluntar, dar ei nu pot face asta toată ziua, așa cum fac eu, ci doar în anumite intervale din zi sau noapte. Când le permite programul, mă ajută. 

De luni în șir lucrez la asta fără întrerupere. Am parte de o experiență dificilă pe care nu o ai niciodată într-o viață liniștită. Trebuie să rămân mereu concentrat și trebuie să lucrez și pe timp de noapte, pentru că războiul nu își ia ‹time out›, nu are zile libere. 

Cele mai dificile perioade au fost bombardamentele din primăvară-vară. Uneori raidurile rusești se succedau la numai câteva ore. Când vedeam că atacurile avuseseră loc în toată țara, mă duceam la culcare, fie zi, fie noapte, dar îmi puneam ceasul deșteptător ca să revin curând la muncă. Acum e mai ușor, pentru că rușii au mai puține rezerve de rachete de croazieră, ceea ce le fac atacurile mai previzibile decât în trecut, acestea fiind separate de săptămâni sau luni întregi. De regulă mă duc la culcare când știu că nu sunt aeronave inamice și nici drone kamikaze pe cerul Ucrainei. Întotdeauna las controalele de comunicare activate”. 

Întrebat în ce relații se află cu cititorii, proprietarul  @war_monitor ne-a răspuns: 

”La un moment dat am primit și un mesaj ce susținea că, de fapt, canalul meu ar fi condus de un bot cu setări automate. Unora dintre cititori li se părea imposibil ca o persoană să lucreze într-un astfel de ritm. Asta m-a amuzat. 

Lucrul la acest proiect nu este deloc o sarcină ușoară, dar e cel puțin interesant și sper să fie util. Din când în când, eu și colaboratorii mei întâmpinăm diverse obstacole tehnice în munca noastră: de exemplu, nu mai reușim să prindem unele frecvențe radio sau rușii aplică noi modalități de a ne induce în eroare. 

Evident, există o pronunțată componentă emoțională: atacurile rachetelor rusești aduc cu ele moartea oamenilor. Îmi amintesc de atacul cu rachete asupra Serhiyivka, în regiunea Odesa, survenit în noaptea de 30 spre 1 iulie. Am urmărit cinci bombardiere care și-au lansat imediat rachetele X-22, iar după numai o clipă am știut că loviseră clădiri rezidențiale. A fost o experiență dureroasă, întrucât nu am apucat să anunț oamenii. Rachetele zboară cu o viteză supersonică – în acele secunde nu ai timp să scrii nici măcar un cuvânt, darămite să tragi semnalul de alarmă. 

De obicei primesc multe mesaje. Cei mai mulți se tem de probabilitatea unei amenințări la adresa localității lor. Există și mesaje de mulțumire, oamenii spunând că avertismentul trimis de noi i-a motivat să coboare din timp în adăposturi. Astfel de mesaje sunt cele care ne dau puterea de a merge mai departe”. 

Canalul @war_monitor participă la campanii de strângere de fonduri pentru Armata Ucraineană. ”Încurajăm publicul să susțină fondurile de ajutor militar cum sunt ‹Come Back Alive› și ‹Fundația Prytula›. Avem contact cu aceste fonduri, sunt de încredere și le recomandăm”, a adăugat proprietarul @war_monitor. 

Nikolaev Vanek 

Canalul de Telegram al lui Nikolaev Vanek are 379.000 de abonați și este specializat în furnizarea de informații operaționale de pe front, analizarea evenimentelor la zi și prezentarea de informații despre atacurile cu rachete rusești.  Am vorbit cu proprietarul canalului, care ne-a explicat motivațiile și acțiunile sale. ”Canalul l-am creat în aprilie 2022 și inițial a fost destinat prietenilor care doreau să fie conștienți de cele ce se întâmplau”, punctează el, precizând de la bun început că acum se află într-o strânsă legătură cu serviciile secrete ucrainene și cu structuri militare:

”Cooperez cu serviciile speciale și cu structurile militare din Ucraina. Conduc canalul pe cont propriu, dar există o serie de colaboratori care monitorizează comentariile și chat-ul. Colaboratorii sunt voluntari. Facem tot ce putem pentru a-i bloca pe ruși. Managementului canalului presupune atât colectarea cât și verificarea/corectarea informațiilor. Nu există un program al zilei ca atare, problemele diferă și se succed cu rapiditate. Orice aș face, timpul ‹liber› îl petrec tot pe canal sau cu activități conexe. Primim aproximativ 300-500 de mesaje zilnic, uneori chiar mai multe, în funcție de evoluții. La unele răspundem și le dăm curs, pe altele le ignorăm din lipsă de timp. Personal, de când a început invazia rusească la scară largă nu am avut decât cinci zile libere. Motivarea există mereu, pentru că avem pentru ce să luptăm și avem pe cine să ne răzbunăm. Nu cred că programul meu va fi cu mult mai ușor după victoria militară a Ucrainei. La urma urmei, chiar și-atunci vom avea mulți ruși de eliminat”. 

De asemenea, canalul este implicat în campaniile ce vizează strângeri de fonduri destinate trupelor ucrainene: ”Absolut toate fondurile strânse merg direct către armată, însă e vorba despre banii oamenilor, așa că petrec mult timp verificând toate datele înainte de a le publica”.

”Știri din Ucraina”

Canalul de Telegram ”Știri din Ucraina” are 28.000 de abonați. Publică articole, analize și oferă posibilitatea unor discuții pe marginea subiectelor sociale acute. Aici veți găsi și înregistrări video ale militarilor ucraineni. Uneori, în pofida realităților dramatice, există și divertisment de calitate, pentru a menține moralul ridicat. Am vorbit cu proprietarul acestui canal, care a făcut o serie de clarificări: 

”Canalul funcționează de aproximativ 4 luni. E o continuare a paginii de știri de pe Instagram, de unde am fost nevoiți să plecăm din cauza cenzurii. În plus, formatul de știri este mai convenabil pe Telegram. Luăm informațiile din diverse surse – acestea pot fi canale ale unor autori sau canale de media, conturi ale oficialilor guvernamentali de pe diferite rețele de sociale și site-uri de știri. La acestea se adaugă informațiile pe care ni le trimit abonații. În primul rând verificăm știrile în funcție de sursă – când este îndoielnică, știrea nu va fi publicată, chiar dacă alții o postează deja. Inevitabil, s-a întâmplat să publicăm și informații false pe care le-am eradicat și le-am explicat imediat ce am aflat cum stăteau lucrurile. Știri false sunt postate și de giganți precum BBC, e o perioadă în care abundă diferitele tipuri de intoxicări. De obicei, o astfel de greșeală poate fi făcută atunci când au loc evenimente de mare profil sau pur și simplu când există un val mare de informații. Când aflăm că au fost publicate informații false, încercăm să le corectăm cât mai repede și să informăm abonații despre situație. Cei mai mulți le percep în mod adecvat. 

La început, canalul era gestionat de o singură persoană – proprietarul. Echipa de redactori a fost alcătuită ulterior, când canalul a fost extins. În prezent, personalul administratorilor este format din opt persoane. Printre aceștia se numără atât voluntari cât și personal militar. 

Nu există un program bătut în cuie, așa ceva nu poate fi posibil. Am lucrat mereu fără întreruperi. Desigur, e stabilită o normă de postări pentru fiecare redactor. Pe rând, cineva rămâne treaz noapte de noapte pentru a putea face postările in real time. Responsabilitatea aparține redactorului care a acoperit tura respectivă. În fiecare zi facem o monitorizare constantă a știrilor și a evenimentelor de unde rezultă o selecție a ceea ce poate fi interesant pentru cititori. 

Conținutul nostru nu oferă numai știri. Aici găsiți și divertisment dar și videoclipuri de pe front. Canalul oferă posibilitatea discuțiilor privind problemele acute ale societății ucrainene. Facem totul pentru a nu fi doar un canal de știri sec. Dacă sunt exprimate rezonabil, permitem orice susțineri de opinie, chiar dacă acestea contravin convingerilor noastre. Nu veți întâlni acest tratament la unele publicații zise liberale, precum Hromadske, Radio Svoboda, Obozrevatel ș.a.m.d.. Acolo veți fi blocați pe chat imediat ce veți spune ceva ce nu le convine. 

Primim zeci de mesaje pe zi de la cititori. Acestea pot fi știri efective, solicitări ale armatei pentru ajutor în taberele de antrenament sau diverse alte probleme. Încercăm să le răspundem tuturor”. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.