Perspectiva ambițioasă a șefului Guvernului de la Varșovia: "Polonia e pregătită să-și asume coresponsabilitatea pentru modelarea noii ordini mondiale!". Acesta atrage atenția totodată că în cazul în care alte țări europene ar fi ajutat Ucraina la fel de mult precum Polonia, "războiul s-ar fi încheiat cu mult timp în urmă"


Perspectiva ambițioasă a șefului Guvernului de la Varșovia: "Polonia e pregătită să-și asume coresponsabilitatea pentru modelarea noii ordini mondiale!". Acesta atrage atenția totodată că în cazul în care alte țări europene ar fi ajutat Ucraina la fel de mult precum Polonia, "războiul s-ar fi încheiat cu mult timp în urmă"

O conferință în sprijinul Ucrainei a avut loc ieri la Varșovia și a fost organizată de Cancelaria Primului Ministru în cooperare cu Ministerul de Externe și Ministerul de Interne. Scopul principal al evenimentului a fost "o trecere în revistă a activităților în sprijinul Ucrainei, țară ce duce o luptă pe diverse paliere”. Prim-ministrul polonez Mateusz Morawiecki a ținut un discurs în cadrul acestei conferinței.

Șeful Guvernului polonez a susținut că "în Rusia comunismul a luat sfârșit, dar colonialismul nu, voința Rusiei de a conduce și de a domina alte națiuni nu s-a încheiat", asta în timp ce Occidentul a "abătut lupta pentru libertate către contracte cu oligarhia rusă".

"Vorbim adesea despre dependența Europei de materiile prime rusești și, într-adevăr, Putin s-a comportat puțin ca un traficant de droguri, iar dealer-ul dă întotdeauna prima doză gratuit sau foarte ieftin pentru a-l determina pe dependent să vină pentru mai mult și să fie de acord cu orice preț", a adăugat acesta. 

"Faptul că Europa a fost atât de ușor sedusă de Rusia nu se datorează numai abilităților demonice ale lui Putin și ale Rusiei, ci în primul rând s-a întâmplat din cauza slăbiciunii Europei în sine. Astăzi nu este suficient să vorbim despre reconstruirea Europei, astăzi trebuie să ne gândim la reconstrucția Europei astfel încât pacea și securitatea să devină baze durabile pentru dezvoltare pentru multe decenii", a spus premierul.

Morawiecki a spus despre contractele de gaz cu Rusia că "s-au dovedit a fi documente în care Europa și-a vândut sufletul".

"Mulți încă nu pot crede, nu vor să creadă, că războiul din Ucraina, mai ales – Doamne ferește – dacă s-ar solva cu o victorie pentru Rusia, ar putea fi un preludiu al unei agresiuni pe scară largă și că aceasta este intenția Moscovei", a declarat Morawiecki.

"De aceea, prezentul poate fi descris drept o luptă pentru o nouă ordine mondială. Astăzi nu este momentul unei încetări a focului. Astăzi Ucraina încă are nevoie de sprijinul nostru, dar mai presus de toate Ucraina are nevoie de speranță. Această speranță se naște aici, în Polonia, se naște în fiecare casă poloneză unde au fost primiți refugiați de război.Ea se naște în fiecare succes diplomatic care sporește sprijinul pentru Ucraina la nivel internațional. Această speranță este sămânța din care poate crește o ordine geopolitică complet nouă", a spus șeful Guvernului polonez.

"Pentru a câștiga războiul cu Rusia, trebuie să construim o arhitectură de securitate complet nouă în dimensiunile politice, economice – aici în special energetice – și geopolitice", a continuat acesta. 

"Polonia este pregătită să-și asume coresponsabilitatea pentru modelarea noii ordini mondiale. Polonia este pregătită să devină una dintre verigile-cheie ale Europei post-imperiale. Nu este suficientă învingerea Rusiei, ci este în continuare necesar să construim o lume în care imperialismul și colonialismul rus, dominația rusă nu își vor găsi loc", a mai zis Morawiecki. (sursa: The Warsaw Voice)

Războiul poate ajunge la un moment dat la Berlin sau Paris, dacă Occidentul nu reușește să sprijine Ucraina, a mai declarat premierul polonez, Mateusz Morawiecki, de data aceasta pentru cotidianul spaniol El Mundo.

În interviul publicat luni, Morawiecki a subliniat că Polonia a presat partenerii săi occidentali să sprijine Kyivul încă de la începutul războiului din Ucraina, pledând atât pentru asistență militară, cât și pentru asistență umanitară.

"Istoria ne-a învățat că nu se poate avea încredere în Rusia, iar istoria ar trebui să învețe Occidentul că, dacă abaondonează Kyivul, la un moment dat războiul ar putea ajunge la Berlin sau la Paris, la fel ca în 1939, când Europa a lăsat Varșovia fără sprijin", a reliefat premierul polonez.

Morawiecki a susținut că țările mai îndepărtate de Ucraina, precum Spania și Portugalia, ar trebui la rândul lor să sprijine Kyivul, deoarece scopul comun al efortului este menținerea libertății Europei.

"Rusia este un tigru de hârtie, dar totuși un tigru", a spus Morawiecki. 

"Tancurile în sine nu vor descuraja acest lucru, dar dacă Putin vede că determinarea noastră este puternică, atunci va concluziona în sfârșit că nu poate câștiga acest război", a spus Morawiecki.

El a continuat spunând că, dacă alte țări europene ar fi ajutat Ucraina la fel de mult precum Polonia, "războiul s-ar fi încheiat cu mult timp în urmă". (sursa: TVP Info)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.