Rușii se măcelăresc între ei pe frontul din Ucraina. Un proeminent mercenar rus, „părintele” simbolului ”Z” al invadatorilor, a fost lichidat în regiunea Lugansk de asasini tocmiți de Prigojin


Rușii se măcelăresc între ei pe frontul din Ucraina. Un proeminent mercenar rus, „părintele” simbolului ”Z” al invadatorilor, a fost lichidat în regiunea Lugansk de asasini tocmiți de Prigojin

Un proeminent mercenar naționalist rus pro-război a murit în urma rănii la cap dobândite în estul Ucrainei, familia acestuia reclamând că este vorba despre un asainat.

Igor Mangushev, în vârstă de 36 de ani, a fost spitalizat la sfârșitul săptămânii trecute după ce a fost împușcat în cap, de la mică distanță, la un punct de control din regiunea Lugansk, ocupată de Rusia. 

Potrivit siteul Meduza, Mangushev a participat activ la invazia Rusiei în Ucraina începând din 2014, iar apropiații acestuia, colegii și bloggerii militari ruși prorăzboi au reclamat că autoritățile din zonă refuză demararea unei anchete serioase privind „asasinatul”.

Soția mercenarului susține că Mangushev a fost victima unei execuții.

Mangushev a fost comandantul unui detașament al autoproclamatei "miliții populare" din Lugansk. 

Într-un interviu din 2022 martie, el s-a prezentat drept "strateg politic" și "căpitan în retragere al LNR", publicațiile independente indicând faptul că a prestat muncă de dezinformare pentru brațul media al fondatorului grupului de mercenari Wagner, Evgheni Prigojin. 

Mangushev a fost cofondator al grupului de mercenari naționaliști ruși Enot ai cărui mercenari au luptat în Ucraina în 2014.

În plus, Mangushev a declarat pentru Meduza că el și asociații săi au fost inventatorii inițiali ai literei latine "Z" ca simbol al invaziei Rusiei în Ucraina.

În august 2022, Igor Mangushev a părut într-un număr de stand-up grotesc ținând în mână un craniu despre care a spus că ar fi al unui soldat ucrainean.

În timpul discursului său de atunci, mercenarul afirma că Rusia lupta „nu împotriva oamenilor, ci împotriva ideii că Ucraina este un stat antirusesc" și că „toți promotorii acestei idei trebuie distruși".

Autoritățile ruse nu au făcut niciun comentariu cu privire la moartea lui Mangushev.

Potrivit BBC, un alt naționalist rus extremist, Pavel Gubarev, a declarat că toată lumea știa cine se află în spatele asasinatului, remarcând că Evgheni Prigojin este suspect de tăcut în ultima vreme.

Războiul de 11 luni din Ucraina a agitat profund lumea obscură a extremiștilor din Rusia și a stârnit rivalități puternice între ei.

După atac, expertul în Rusia Mark Galeotti a declarat că acesta a demonstrat că Rusia alunecă înapoi spre monstruozitățile din anii 1990, "când crima era o tactică de afaceri, iar liniile de demarcație dintre politică, afaceri, crimă și război aproape se evaporaseră".

 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.