Una din două – gubernie rusească sau revenirea ACASĂ!


Una din două – gubernie rusească sau revenirea ACASĂ!

La fel ca în 1918, responsabilitatea pentru soarta românilor de la Est de Prut cade pe umerii lor. De altfel, Independența față de imperiul rusesc, votată la 27 august 1991, este opera românilor basarabeni! Nu a moldoveniștilor sau stataliștilor staliniști.

Se zice că istoria se repetă ca o farsă. Dar pentru noi, românii din R. Moldova, ea se repetă ca o dramă. Dacă nici după atacul mișelesc al imperiului rusesc asupra Ucrainei nu se înțelege că, pentru a exista, unica salvare este umbrela NATO și spațiul european, atunci decidenții de la București și Chișinău sunt niște trădători ai neamului românesc. Situație mai favorabilă pentru a reveni ACASĂ, după ce am fost ocupați la 23 august 1944, nu am avut niciodată. Azi, revenirea în spațiul „devenirii noastre” nu este un moft, o reparație istorică, este chiar existența noastră.

A te ruga doar ca Ucraina să reziste este similar cu povestea drobului de sare al lui Ion Creangă. În loc de acțiune, ne lamentăm și smiorcăim că instituțiile de stat sunt pline de agenți ai Moskovei, că se pregătește o lovitură de stat, torpilarea vectorului european și a sistemului democratic etc., etc. Doar o decizie radicală ne poate salva de la iminenta revenire a ocupantului rusesc!

Nu sunt profet, gândesc logic, analizez situațiile, descifrez declarațiile. Acum un an, pe data de 19 februarie 2022, am scris la Podul.ro că Rusia imperială va ataca Ucraina. Era logic să se întâmple acest lucru. Nu concentrezi o armată de 160 000 de soldați, pe care, ulterior, să-i trimiți acasă. 

Ce urmează? O spun cu subiect și predicat: Imperiul rusesc nu se va retrage! El va continua atacurile sale asupra Ucrainei, până când aceasta va cădea sau imperiul se va contracta, dacă toate statele lumii vor forma un scut și vor învinge acest monstru.

Ce este Rusia? O structură anacronică imperială. Și se comportă exact ca un imperiu – atacă fără scrupule teritorii naționale străine, le ocupă, le deznaționalizează, inventează minciuni care stau la originea propagandei imperiale. Se comportă sfidător în raport cu instituțiile internaționale – ONU, Uniunea Europeană, Consiliul Europei etc. Rusia nu realizează că suntem în secolul 21!

Ce fel de gândire au cetățenii Rusiei? Una imperială! Gândire anacronică care suprimă orice manifestare de libertate, nu doar în interiorul Rusiei. 

După un an întreg de crime abominabile pe teritoriul Ucrainei – copii, femei, bătrâni, apărători ai pământului natal, omorâți cu bestialitate, orașe întregi rase de pe fața pământului, infrastructura vitală distrusă – ucigașul din Kremlin, Putin, este susținut de 80% de cetățeni! Explicația este la suprafață: fiecare cetățean al Rusiei este un mic Putin, un mic criminal.

Nici așa-zișii oponenți ai criminalului din Kremlin, gen Navalinîi, nu gândesc altfel. Aceștia, la fel au gândire imperială. Ei au încuviințat ocuparea teritoriului național al Ucrainei, Georgiei, inclusiv al Republicii Moldova. Tot ce naște Rusia, gândește în stil imperial.

Mai mult decât atât, corifeii militari și politici din Rusia nu-l condamnă pe Putin că a atacat Ucraina, că a săvârșit atâtea crime, că a lăsat oamenii pașnici fără surse de existență în plină iarnă, ci îi reproșează că atacul nu a fost pregătit suficient de bine ca să obțină o victorie rapidă, că nu a fost capabil să-i omoare pe toți ucrainenii. 

Rusia este o structură anacronică imperială. Imperiul rusesc nu se va opri din acest război, nu se va retrage. Putin are susținerea majorității absolute a cetățenilor. Un imperiu se retrage doar atunci când este învins și destrămat, atunci când este ras de pe harta lumii!

Ce așteptăm noi? Încă o ocupație rusească? Acțiunile clasei politice și a susținătorilor ei duc doar spre acest final tragic.

Războiul declanșat de către Rusia imperială împotriva Ucrainei explică cu lux de amănunte care sunt planurile acestui imperiu. Noi nu întreprindem absolut nimic pentru a ne salva. Stăm nemișcați ca o broască în fața cobrei și așteptăm clipa când aceasta ne va devora. Miza pe rezistența Ucrainei mărginește cu prostia! 

Am atenționat de nenumărate ori că neutralitatea și independența nu ne apără de imperiul rusesc. Periodic se confirmă acest lucru, când rachetele rusești survolează spațiul nostru aerian. Rusia își șterge cizmele, pline de sânge ucrainean, de neutralitatea noastră!

Noi, românii de la Est de Prut avem o singură salvare: ruperea totală de imperiul rusesc și revenirea în spațiul nostru național, revenirea ACASĂ.

De ce nu facem acest pas? Oare clasa politică de la București și Chișinău este de partea românilor de la Est de Prut? Am impresia că în fotoliile moi s-au cocoțat exclusiv dușmanii neamului românesc.

De ce nu vrem să fim protejați de scutul NATO – unicul scut capabil să apere întreaga lume de invazia rusească? De ce nu acceptăm ca mâine dimineață să fim deja parte a lumii libere, a democrațiilor occidentale. Chiar merită să așteptăm până în 2030 sau chiar 2050? Până atunci, cu ritmul actual al depopulării, vom rămâne vreo 500.000 (!) sau ne va ocupa din nou imperiul rusesc.

În loc de concluzii:

1. Imperiul rusesc nu va pune capăt acestui război imperial și nu se va retrage.

2. Dacă Ucraina nu rezistă, vom fi din nou gubernie rusească.

3. Mâine dimineață putem fi sub umbrela NATO și în Uniunea Europeană.

Românii de la Est de Prut pot fi salvați doar de către românii de la Est de Prut!

(Valentin Dolganiuc, fost viceprim-ministru și votant al Declarației de Independență față de imperiul rusesc)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.