Volodimir Zelenski spune că Bahmut va fi apărat, dar nu cu orice preț / Care este în prezent situația înfruntărilor din micul oraș al provinciei Donețk


Volodimir Zelenski spune că Bahmut va fi apărat, dar nu cu orice preț / Care este în prezent situația înfruntărilor din micul oraș al provinciei Donețk

Armata ucraineană va apăra Bakhmut nu cu orice preț, ci atâta timp cât va fi rezonabil, iar între timp se va pregăti pentru o contraofensivă.

Președintele Ucrainei, Volodymyr Zelensky, a făcut o declarație în acest sens într-un interviu acordat ziarului italian Corriere della Sera, relatează Ukrinform.

Răspunzând la întrebarea dacă merită să pierzi oameni de dragul apărării unui orășel din Donbas, el a precizat: „Da, nu este un oraș deosebit de mare. De fapt, la fel ca multe alte orașe din Donbas distruse de ruși. Este important pentru noi să îl apărăm, dar nu cu orice preț și nu pentru ca toată lumea să moară. Vom lupta atâta timp cât va fi rezonabil, atâta timp cât rușii vor încerca să-și continue ofensiva asupra Kramatorskului și Slovyanskului, pentru a ajunge la granițele administrative ale Donbasului și la râul Dnipro."

Liderul ucrainean a menționat că apărătorii ucraineni vor încerca să reziste și, între timp, se vor pregăti pentru o nouă contraofensivă.

De asemenea, el a subliniat că Ucraina se pregătește pentru un război scurt și o victorie rapidă.

„Cu cât va veni mai repede, cu atât mai puține victime vom avea. În 2014, conflictul a fost înghețat și nu a fost în beneficiul nostru. Acordurile de la Minsk i-au dat timp lui Putin să se pregătească pentru atac... dar nu vom cădea din nou în aceeași capcană", a subliniat președintele Ucrainei.

Forțele rusești asediază Bahmut (provincia Donețk din regiunea Donbas) din iulie, când au cucerit două orașe importante mai la nord.

Trupele rusești, conduse de forța de mercenari a grupului rus Wagner, au obținut progrese în satele din apropiere, iar luptele au cuprins districtele din nord în ultimele zile.

Dar analiștii militari ucraineni au declarat că orașul, protejat de un râu și de zone împădurite, are o importanță considerabilă în imobilizarea forțelor de ocupație rusești.

„În acest moment nu există motive pentru ca armata ucraineană să părăsească Bakhmut. Orașul nu este înconjurat”, a declarat analistul militar Oleksandr Kovaleno, de la thinktank-ul ucrainean Information Resistance, pentru site-ul de știri nv.ua.

„Bahmut joacă un rol important - servește ca o capcană. Timp de nouă luni a răsărit în resursele și mijloacele forțelor de ocupație rusești, iar acestea au fost ucise în număr mare. Trebuie privit nu ca o fortăreață, ci ca o capcană”, a spus el.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.