Încă o belea pe capul rușilor: După cutremurele din Turcia, aceștia se sperie că volumul imens de materiale false de construcții ar putea duce la distrugeri masive și în Rusia în cazul unui cutremur


  • ACP
  • Feb 22, 2023 15:26
  • 672
Încă o belea pe capul rușilor: După cutremurele din Turcia, aceștia se sperie că volumul imens de materiale false de construcții ar putea duce la distrugeri masive și în Rusia în cazul unui cutremur

Deși au motive întemeiate pentru spaime mult mai mari, rușii au descoperit după cutremurele din Turcia că nici ei nu stau deloc bine la calitatea materialelor de construcții, ceea ce ar duce la distrugeri mari în cazul producerii unor cutremure mai puternice. 

Potrivit presei ruse, care preia opiniile specialiștilor din producția materialelor de construcții, după abolirea controlului de stat în 2020 ca parte a simplificării operațiunilor de afaceri în timpul crizei, ponderea mărfurilor contrafăcute pe piața rusă a fost în continua creștere. Publicația Kommersant spune că din acest motiv Ministerul Industriei și Comerțului, Ministerul Construcțiilor și Rosstandart sprijină revenirea controlului de stat asupra pietei si productiei de materiale de construcție, dar Ministerul Economiei nu este de acord cu aceasta propunere. Motivul pentru acest refuz al oficialilor de la Economie ar fi că preluarea controlului de calitate al producției de materiale de construcții amenință să crească si mai mult povara administrativă asupra afacerilor in aceasta perioada complicata pentru bugetul Rusiei.

Problema e că după anularea controlului calității cimentului din partea statului, piața a fost inundată cu materiale contrafăcute de către escroci, până la catastrofala proporție de 25% materiale false, neconforme, din volumul total de materiale vândute în Rusia, ceea ce e o amenințare directă la adresa siguranței clădirilor și infrastructurii.

Experții consideră că volumul unui astfel de ciment, de calitate foarte proastă, pe piața din Rusia, a ajuns deja la 3,16 milioane de tone, iar amestecurile uscate pentru construcții la 4 milioane de tone. In același timp marii producători ruși cer să fie restituit standardul de stat și pentru că producția lor a scăzut, pe măsură ce constructorii s-au orientat către materialele mai ieftine, chiar dacă acestea nu corespund standardelor. Iar in aceste condiții un cutremur ceva mai mare ar face în Rusia un dezastru poate comparabil cu cel văzut în Turcia.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.