Destrămarea teritorială a Rusiei. General francez: "NATO ar trebui să înceapă să se pregătească!"


Destrămarea teritorială a Rusiei. General francez: "NATO ar trebui să înceapă să se pregătească!"

Michel Yakovleff compară situația actuală din Federația Rusă cu ceea ce s-a întâmplat în Liban în 1973, precizând totodată că existența mai multor structuri paramilitare, inclusiv cele controlate de oligarhi și elitele locale, nu poate decât să accelereze dezintegrarea țării în mai multe părți.

NATO ar trebui să înceapă să se pregătească de pe acum pentru momentul în care Federația Rusă se va destrăma. Această opinie a fost exprimată de generalul francez, fostul comandant adjunct al forțelor NATO în Europa, Michel Yakovleff, într-o conversație cu Xavier Titelman, fost membru al unui echipaj din aviația navală franceză.

În opinia sa, armata ucraineană este de departe cea mai bună din Europa, iar armata rusă are probleme uriașe la care nimeni nu se aștepta. Prin urmare, rușii nu pot decât să se apere.

Mai mult, Federația Rusă s-ar putea prăbuși în curând. Este inevitabil și va fi mai sângeros decât a fost în cazul prăbușirii URSS. Motivul pentru care se va întâmpla asta constă în existența a trei armate active în țară - Ministerul Apărării, Ministerul Afacerilor Interne și FSB, ceea ce creează o situație similară cu cea din Liban din 1973. La acestea se adaugă companiile militare private, respectiv armatele de oligarhi.

"Războiul cu Ucraina este un fel de aperitiv, iar apoi va fi meniul principal – prăbușirea Rusiei. Ucraina este doar un declanșator al evenimentelor istorice pe care le vom vedea mai târziu", crede generalul.

Mai mult, Federația Rusă se poate împărți în și mai multe noi țări decât s-a întâmplat în cazul fostei Iugoslavii. 

Amintim în acest context că, în data de 16 februarie, secretarul Consiliului Național de Securitate și Apărare, Oleksiy Danilov, a declarat că Ucraina va provoca prăbușirea Federației Ruse. El a amintit că în 1989, în timpul grevei de la Vorkuta, din 176 de mineri care au participat la ea, 94 erau ucraineni. Acest eveniment a devenit ulterior impulsul protestelor în întreaga URSS. 

Pe de altă parte, Michel Yakovleff menționează că sfârşitul războiului are trei scenarii şi nu poate fi exclusă victoria Rusiei.

"Victoria Rusiei este încă posibilă. Pentru ca rușii să câștige pe câmpul de luptă, ei trebuie să demonstreze nivelul necesar de profesionalism militar: selecția țintelor de atac, logistică, coordonarea focului, calitatea echipamentului și interacțiunea trupelor. Dar nu au arătat-o ​​încă. De asemenea, rușii au nevoie de greșelile operaționale și tactice ale ucrainenilor", explică Yakovleff.

Alte două scenarii, potrivit generalului, sunt victoria incontestabilă a Ucrainei și oprirea ambelor armate la acele frontiere pe care le-au putut cuceri sau elibera.

Cu toate acestea, nu crede că Rusia va putea realiza ceea ce își dorește anunțând o altă mobilizare sau lansând o recrutare de mercenari pentru Gruparea Wagner. Motivul: problemele menționate mai sus, care nu vor permite utilizarea eficientă a resurselor umane în contrast cu armata ucraineană mai mică, dar mai profesionistă.

"Pentru a câștiga pacea, este necesar ca toți rușii să înțeleagă că nu au câștigat nimic din război. Ucraina trebuie să recâştige Donbasul şi Crimeea, toate teritoriile sale până la ultimul kilometru", a subliniat generalul. (sursa: AICI)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.