Pentru a mai putea merge la biserică, creștinii chinezi sunt obligați să se înscrie pe o aplicație online


  • ACP
  • Mar 13, 2023 20:03
  • 1296
Pentru a mai putea merge la biserică, creștinii chinezi sunt obligați să se înscrie pe o aplicație online

Conducerea comunistă dintr-una din cele mai populate provincii din China, Henan, a început sa îi oblige pe creștini să se înregistreze pe aplicația guvernamentală "Religie inteligentă" și să facă rezervări online pe aceasta, pentru a putea participa la slujbele religioase. 

Dezvoltată de Comisia pentru afaceri etnice și religioase din provincia Henan, aplicația le cere credincioșilor să ofere mai multe informații personale - numele, numărul de telefon, numărul de identitate, reședința permanentă, ocupația și data nașterii - pentru se putea înregistra pe ea și astfel să participe la serviciile religioase publice. De asemenea, credincioșii trebuie să selecteze locul unde doresc să participe la serviciul religios înainte de rezervare, iar la intrarea în locașul de cult trebuie să prezinte codul de rezervare și să accepte să li se ia temperatura.  

Creștinii din Henan spun că procedurile greoaie de aplicare ar fi redus numărul de credincioși care frecventează bisericile, cum ar fi bătrânii și cei care nu se pricep la folosirea tehnologiei, deși oficialii chinezi au spus că astfel de persoane vor fi ajutate să se înregistreze și să își facă rezervările.  

Platforma "Religie inteligentă" a Administrației de Stat a Cultelor din China utilizează și tehnologii precum big data, inteligența artificială, hărți electronice, web mobil și hartă panoramică VR de 720 de grade pentru o presupusă îmbunătățire a gestionarii afacerilor religioase prin analiza multidimensională a datelor. 

Cotidianul Henan din China a relatat că, în data de 24 februarie, un membru al Comitetului permanent al Comitetului de partid al provinciei Henan și șeful Departamentului de lucru al Frontului Unit, Zhang Leiming, a mers la Comitetul etnic și religios al provinciei, for în care a subliniat că este necesară gestionarea strictă a religiei, într-un mod cuprinzător, pentru a uni și a ghida majoritatea credincioșilor să urmeze neclintit Partidul Comunist Chinez, care este ateist militant.  

China este clasată anul acesta a 16-a cea mai rea țară în ceea ce privește persecuția creștinilor, conform organizației pentru apărarea drepturilor creștinilor Open Doors care monitorizează persecuția în peste 60 de țări. 

"Înăsprirea restricțiilor și creșterea supravegherii îl pun pe creștinii din China sunt sub o presiune din ce în ce mai intensă, deoarece Partidul Comunist încearcă să limiteze toate amenințările la adresa puterii sale", afirmă într-o fișă informativă organizația Open Doors. (sursa: AICI)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.