VIDEO. Atacurile Wagner în zona Bahmut au scăzut semnificativ ca număr și intensitate / Ucraina ar putea prelua curând inițiativa unei ofensive devastatoare


VIDEO. Atacurile Wagner în zona Bahmut au scăzut semnificativ ca număr și intensitate / Ucraina ar putea prelua curând inițiativa unei ofensive devastatoare

O serie de evaluări indică faptul că numărul de atacuri în zona orașului ucrainean Bahmut și în împrejurimi a scăzut semnificativ, mai ales în ultimele zile, a opinat Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) în analiza din 15 martie.

Finanțatorul Grupului Wagner, Evgheni Prigojin, a perorat, de altfel, insistent, în ultima vreme, despre efectul pe care lipsa muniției și a altor materiale de război îl vor avea asupra eficienței paramilitarilor săi în ofensivele de Bahmut, precizând, miercuri, că PMC Wagner ar fi nevoit să regândească încercuirea.

Totuși, în rețelele de socializare au fost postate filmări care indică faptul că Wagner ar fi reușit capturarea Zalizianske, o mică așezare rurală aflată la aproximativ nouă kilometri nord-vest de Bahmut, ceea ce indică faptul că „forțele Wagner probabil că desfășoară atacuri de oportunitate în așezările aflate mai la nord de Bahmut, care sunt mici și relativ mai ușor de capturat". 

Recentele rezultate presupuse a fi fost obținute de Wagner la nord de Bahmut ar indica faptul că pierderile umane, artilerie și echipamente în luptele pentru Bahmut vor limita probabil capacitatea paramilitarilor teroriști de a finaliza o încercuire strânsă a Bahmutului sau de a câștiga un teritoriu substanțial în luptele pentru zonele urbane, potrivit evaluării ISW.  

„Capturarea lui Zalizianske și a altor orașe la fel de mici la nord de Bahmut este puțin probabil să sporească capacitatea lui Wagner de a cuceri Bahmutul în sine sau de a obține alte câștiguri semnificative din punct de vedere operațional. Prin urmare, este probabil ca ofensiva lui Wagner asupra Bahmut să se apropie din ce în ce mai mult de punctul culminant." 

Experții consideră că „ofensiva Wagner nu va fi suficientă pentru a cuceri Bahmut".

„Forțele rusești nu urmăresc operațiuni ofensive active sau de succes în altă zonă a frontului și, pe măsură ce ritmul operațiunilor încetinește de-a lungul sectoarelor critice, forțele ucrainene vor avea probabil o oportunitate sporită de a recâștiga inițiativa", a constatat ISW.

ISW, 15 martie: „Ritmul general al operațiunilor rusești în Ucraina pare să fi scăzut în comparație cu săptămânile precedente. Un purtător de cuvânt al forțelor de apărare ucrainene, colonelul Oleksiy Dmytrashkivskyi, a precizat că acțiunile ofensive rusești au scăzut semnificativ în ultima săptămână și a remarcat că atacurile terestre rusești zilnice s-au redus de la 90-100 de atacuri pe zi la 20-29. Dmytrashkivskyi a raportat că forțele rusești și-au pierdut oarecum potențialul ofensiv din cauza pierderilor semnificative de personal și de echipamente. Declarațiile lui Dmytrashkivskyi sunt în concordanță cu observația generală a ISW cu privire la ritmul operațiunilor rusești de-a lungul întregii linii de front din Ucraina. Operațiunea ofensivă rusă din regiunea Lugansk se apropie probabil de punctul culminant, dacă nu cumva l-a atins deja. Forțele rusești au obținut doar câștiguri tactice minime de-a lungul întregii linii de front din regiunea Lugansk în ultima săptămână, iar forțele ucrainene au reușit probabil recent să efectueze contraatacuri și să recupereze teritoriu în regiunea Lugansk”.

Pilotul aerian ucrainean Denis Davydov, care realizează analize de război pe canalul său de Youtube, are însă o cu totul altă perspectivă asupra situației de la Bahmut, opinând că forțele ucrainene ar trebui să se retragă și arătând că invadatorii avansează zilnic în oraș, chiar dacă cu pași mici. VIDEO mai jos



 

Pe de altă parte, potivit publicației Politico, armata americană urgentează trimiterea de echipamente pe front și antrenează forțele ucrainene într-un ritm altert, în vederea unei unei ofensive majore împotriva Rusiei care ar trebui să se producă până la sfârșitul primăverii.

Secretarul Apărării, Lloyd Austin, a vorbit despre caracterul de urgență al suportului pentru Kiev, miercuri, după o reuniune virtuală a Grupului multinațional de contact pentru apărarea Ucrainei, subliniind că „Ucraina nu are timp de pierdut".

„Trebuie să ne îndeplinim rapid și pe deplin angajamentele promise", a declarat Austin. „Acestea includ livrarea de blindate pe câmpul de luptă și asigurarea faptului că soldații ucraineni primesc pregătirea, piesele de schimb și suportul de întreținere de care au nevoie pentru a utiliza aceste noi sisteme, cât mai curând posibil."

Pe măsură ce se apropie primăvara, oficialii americani sunt din ce în ce mai îngrijorați că aprovizionarea Ucrainei cu muniție, apărare antiaeriană și soldați experimentați se va diminua. 

SUA își păstrează opinia anterioară potrivit căreia Bahmut nu prezintă importanță strategică, dar Pentagonul a subliniat că, indiferent de strategia Kievului pe câmpul de luptă, SUA vor ca soldații ucraineni să aibă armele necesare pentru a continua lupta.

 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.