Turcia a renunțat, în sfârșit, să susțină tranzitul de mărfuri occidentale către piața rusă


  • ACP
  • Mar 16, 2023 19:44
  • 1318
Turcia a renunțat, în sfârșit, să susțină tranzitul de mărfuri occidentale către piața rusă

După un an de război, în care a fost una din cele mai importante țări de transfer a mărfurilor sancționate de către Statele Unite și Uniunea Europeană către Rusia, Turcia a oprit până la urmă tranzitul acestor mărfuri către piață rusă, însă fără să fi făcut vreun anunț oficial în acest sens. 

Mai mulți manageri ai companiilor de logistică din Rusia au relatat pentru publicația rusă Kommersant că autoritățile vamale turce au început cu câteva zile în urmă să respingă tranzitul către Rusia și Belarus al mărfurilor care apar pe o listă a Uniunii Europene de mărfuri sancționate, citând o directivă guvernamentală dată în acest sens. Unii directori ai companiilor ruse de logistică au spus că există restricții doar pentru tranzitul mărfurilor occidentale destinate Rusiei și Belarusului, fiind în schimb permis exportul de mărfuri produse în Turcia.  

Tranzitul lunar al mărfurilor importate din Occident de Turcia - electronice și electrocasnice, alimente, îmbrăcăminte și piese auto de schimb - pentru a fi apoi trimise în Rusia fără permisiunea deținătorilor de licențe, se ridica până acum la valori între 200-400 de milioane de dolari, conform publicației turce Daily Sabah.  

Kommersant spune că importul acestor mărfuri ar putea să nu fie complet închis, dar prețul lor va crește mai mult deoarece acum marfa va trebui să fie vămuită cu plata tuturor taxelor și apoi înregistrată ca produsă în Turcia înainte de a fi transportată în Rusia. Conform partenerilor turci ai importatorilor ruși, blocarea transferului mărfurilor ar fi fost făcută la presiunea Uniunii Europene. (sursa: AICI)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.