Ucraina a lansat o contraofesivă la Bahmut! Avansul rușilor ar putea fi oprit în următoarea perioadă, iar situația s-ar putea schimba în favoarea forțelor ucrainene


Ucraina a lansat o contraofesivă la Bahmut! Avansul rușilor ar putea fi oprit în următoarea perioadă, iar situația s-ar putea schimba în favoarea forțelor ucrainene

Există o „posibilitate realistă" ca armata rusă să piardă din avântul înregistrat în ultima vreme în orașul Bahmut, din regiunea Donețk, Ministerul rus al Apărării transferând, aparent, unități către alte sectoare ale frontului, potrivit unei actualizări de informații făcută publică, în 22 martie, de Ministerului britanic al Apărării.

În plus, forțele ucrainene au lansat un contraatac la vest de Bahmut, care ar putea atenua presiunea asupra rutelor lor de aprovizionare. Luptele continuă în jurul centrului Bahmut, iar forțele ucrainene rămân vulnerabile la nord și la sud, a mai precizat sursa britanică.

Bătălia de la Bahmut a fost cea mai dură înfruntare de pe front, din ultimele opt luni, cu pierderi grele suferite de ambele părți. Cu toate acestea, forțele ucrainene continuă să dețină controlul asupra orașului. 

Ministrul adjuct al Apărării din Ucraina, Hanna Maliar, a declarat, în urmă cu două zile, că armata ucraineană a avut succes „în anumite zone" și că „lichidează cele mai profesioniste unități rusești", referindu-se la mercenarii Wagner, susținuți de forțe ale armatei ruse.

Potrivit guvernatorului regiunii Donețk, Pavlo Kyrylenko, mai puțin de 3.000 de locuitori se mai aflau în interiorul orașului Bahmut la 15 martie. Orașul industrial, cândva prosper, avea o populație de aproximativ 70.000 de persoane înainte de invazia din 24 ianuarie 2022.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.