Iohannis, către românii care cer practic Ucrainei să capituleze: "Pacea nu poate fi obținută cu orice cedare!"


Iohannis, către românii care cer practic Ucrainei să capituleze: "Pacea nu poate fi obținută cu orice cedare!"

Prezent joi la reuniunea Consiliului European, președintele Klaus Iohannis a făcut o serie de declarații de presă pe parcursul cărora a fost abordat și subiectul sondajului publicat recent de European Council on Foreign Relations, potrivit căruia românii ar fi printre cetățenii europeni cei mai dornici de a se ajunge la pace "cât mai curând posibil", chiar dacă asta ar implica ca Ucraina să cedeze teritorii. Pe această temă, președintele Klaus Iohannis le-a transmis românilor că "pacea nu poate fi obținută cu orice cedare", căci acesta ar fi un semnal ce ar fi transmis și către alte state că "pot acapara teritorii sau chiar state mai mici și mai slabe din punct de vedere militar". 

Jurnalist: Un sondaj recent făcut la nivel european arată că românii sunt printre cei care își doresc să se termine mai repede războiul din Ucraina, chiar cu prețul pierderii unor teritorii și cu reducerea sprijinului pe care, de pildă, și România îl acordă ucrainenilor. Rusia nu a fost niciodată populară în România și întrebarea este dacă acest discurs prorus mai degrabă se datorează poate și faptului că autoritățile din România comunică mai puțin pe acest subiect, ca să fie clar pentru toată lumea cât de periculos este ce face Rusia în Ucraina.

Klaus Iohannis: Cred că este foarte important să vedem ce vrem noi să facem ca și stat. România este un stat care este construit pe valori și principii. Noi sprijinim Ucraina, fiindcă așa este corect. Noi nu putem să trecem peste faptul că Rusia a încălcat toate normele internaționale, Rusia a atacat un stat independent și încearcă să acapareze părți din Ucraina. Asta nu se poate și nu poate fi acceptat. Pe de altă parte, sigur, orice război creează un stres major și cu cât ești mai aproape de război, cu atât stresul este mai mare. E foarte ușor de înțeles de ce românii își doresc pace. Cu toții ne dorim pace, însă pacea nu poate fi obținută cu orice cedare. Dacă în acest război se cedează prea ușor, toată arhitectura internațională va dispărea și va dispărea, fiindcă atunci și alții vor crede că este posibil să acapareze teritorii sau chiar state mai mici și mai slabe din punct de vedere militar. Trebuie să vedem întreaga imagine, arhitectura internațională. Echilibrul global pe care l-am construit cu multe sacrificii și foarte greu după Al Doilea Război Mondial este destinat unui echilibru rezonabil, uman, corect. Toată lumea are dreptul să trăiască, și indivizii, și statele. Nu poate fi acceptat ca un stat mare și puternic să facă ce vrea pe glob. Şi de aceea suntem de partea Ucrainei. Condițiile în care se poate negocia pacea vor fi găsite de cei implicați. Nu poate nimeni peste capul ucrainenilor să înceapă să spună cum se negociază pacea. Asta trebuie să facă ucrainenii și rușii trebuie să o accepte. Cam aici suntem. Iar ajutorul pe care îl dăm Ucrainei îl dăm fiindcă suntem convinși că așa este corect și așa trebuie să procedăm ca Ucraina să-și poată manifesta dreptul la libertate, la suveranitate, la integritatea granițelor.

Doar 22% dintre românii chestionați sunt de acord cu afirmația "Ucraina trebuie să își recâștige tot teritoriul, chiar dacă asta înseamnă un război mai lung sau mai mulți ucraineni uciși și strămutați". Este cel mai mic procent dintre cetățenii celor zece state prinse în sondaj. Nu mai puțin de 37% dintre români sunt de acord cu afirmația "Conflictul dintre Rusia și Ucraina trebuie să înceteze cât mai curând posibil, chiar dacă asta înseamnă ca Ucraina să cedeze controlul unor zone Rusiei". De asemenea, doar 32% dintre români consideră Rusia un adversar cu care ne aflăm în conflict – fiind cel mai mic procent în rândul celor zece state analizate în sondaj. Sondajul de opinie a fost realizat la începutul lunii ianuarie 2023 în zece țări europene (Danemarca, Estonia, Franța, Germania, Marea Britanie, Italia, Polonia, Portugalia, România și Spania), în rândul populației adulte (18 ani și peste). Numărul total de respondenți a fost de 14 439. (mai multe detalii despre sondaj AICI)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.