FOTO. În Coreea de Nord se moare de foame, dar liderii comuniști sunt obezi și se îmbracă de la Dior. Fiica dictatorului nord-coreean Kim Jong Un, fotografiată într-o haină de 3000 de dolari


FOTO. În Coreea de Nord se moare de foame, dar liderii comuniști sunt obezi și se îmbracă de la Dior. Fiica dictatorului nord-coreean Kim Jong Un, fotografiată într-o haină de 3000 de dolari

Fiica dictatorului nord-coreean Kim Jong Un a participat, recent, la lansarea unei rachete balistice intercontinentale purtând ceea ce pare a fi o jachetă Dior incredibil de scumpă. 

Kim Ju Ae, despre care se crede că are în jur de 10 sau 11 ani, a apărut într-o haină tip hanorac presupusă a fi creație a designerului de lux, în timp ce se afla alături de tatăl său. Imaginile au fost date publicității de mass-media de stat nord-coreeană cu ocazia lansării celei mai mari rachete balistice intercontinentale a Phenianului, Hwasong-17, de joi, 17 martie.

Televiziunea sud-coreeană TV Chosun a analizat fotografiile și a constatat că haina fiicei dictatorului seamănă izbitor cu o jachetă pentru copii vândută de Dior pentru aproximativ 2.800 de dolari în SUA, deși este greu de spus dacă, într-adevăr, hanoracul lui Kim Ju Ae este un articol autentic sau un „fake”. 

Informația privind posibila vestimentație de lux a progeniturii vine în contextul în care, potrivit unor rapoarte recente, Coreea de Nord se confruntă cu o penurie severă de alimente. Însă atât Kim Jong Un, cât și fiica sa, Kim Ju Ae, nu par foarte afectați de foametea cu care se confruntă poporul, având în vedere dimensiunile deloc filiforme ale celor doi. IMAGINI mai jos cu cei doi bucălați!

 

 

 

 

 

Potrivit The Washington Post, Dior nu a răspuns solicitării de a comenta situația, neavând nevoie probabil de publicitatea pe care i--o face tânărul vlăstar al „familiei regale” nord-coreene, cum este adesea numit ironic clanul dictatorului de la Pyongyang.

Luxul afișat de Kim Ju Ae (nu doar la nivel vestimentar) oferă însă informații despre stilul de viață pretențios al familiei dictatorului. Luna trecută, Kim Ju Ae a călărit un cal alb, alături de o unitate de cavalerie la o paradă militară organizată în capitala nord-coreeană, presa de stat precizând că este vorba despre „calul preferat al fiicei iubite".

Mama lui Kim Ju Ae, Ri Sol Ju, este, de asemenea, o mare iubitoare de lux. Fotografii realizate în decursul anilor au surprins-o purtând poșete despre care s-a speculat că ar putea fi creații ale unor branduri de lux precum Chanel și Christian Dior. 

 

Gusturile de un lux ostentativ din partea familiei conducătoare sunt în contradicție cu ideologia comunistă, comercializarea lor în Coreea de Nord fiind, de altfel, interzisă în mod oficial de sancțiunile ONU. Membrii elitei nord-coreene sfidează însă adesea aceste sancțiuni și își procură produse occidentale pe căi neoficiale. 

 

„Străinii tind să creadă că moda din Coreea de Nord este neîngrijită și învechită, dar elita nord-coreeană este la curent cu noile tendințe de stil", a declarat Joung Eun-lee, cercetător la Institutul Coreean pentru Unificare Națională din Seul. „Ei își trimit adesea fotografii cu look-uri elegante prin intermediul smartphone-ului și fac cumpărături din buticurile de lux din Pyongyang".

 

Stilul de viață al familiei Kim creează un contrast puternic cu penuria de alimente tot mai pronunțată care afectează oamenii obișnuiți din Coreea de Nord, comentează și The Washington Post. 

Programul agricol controlat de stat a eșuat în mod repetat să furnizeze suficientă hrană pentru populația de 26 de milioane de locuitori a Coreei de Nord. Securitatea alimentară din țară s-a înrăutățit din cauza dezastrelor naturale și a închiderii prelungite a granițelor de la începutul pandemiei de coronavirus. Rapoarte privind decese cauzate de foamete au apărut recent din anumite părți ale Coreei de Nord, potrivit Ministerului sud-coreean al Unificării.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.