Cum a exploatat URSS în scop propagandistic Festivalul Internațional al Tineretului și Studenților din 1953, organizat la București. Minciunile Rusiei genocidare


Cum a exploatat URSS în scop propagandistic Festivalul Internațional al Tineretului și Studenților din 1953, organizat la București. Minciunile Rusiei genocidare

Festivalul Internațional al Tineretului și Studenților din 1953 a fost organizat la București sub pompoasa egidă a Federației Mondiale a Tineretului Democrat și a Uniunii Internaționale a Studenților. Firește, evenimentul nu a fost altceva decât o destrăbălare propagandistică a URSS, care și-a împroșcat bolșevismele sub falsa mască a ”prieteniei și egalității dintre popoare”. 

Toate așa-zisele ”festivaluri” organizate de comuniști aveau scopul de a arăta Occidentului că, vezi Doamne, barbariile din URSS și din statele-satelit ar reprezenta ”raiul pe pământ”. Asta deși, oficial, aceste bâlciuri erau prezentate, propagandistic, drept evenimente ce ar fi susținut ”pacea”, ”prietenia între popoare” și ”egalitatea”. 

URSS a organizat festivalul în București la nici șase luni după moartea criminalului în masă Stalin. Sovietele încercau să arate că acum URSS ar fi apucat-o pe un nou drum, al unor așa-zise deschideri, însă toate aceste gesturi erau simple aparențe mimate cu perfidie. La Kremlin, cultul lui Stalin avea să fie denunțat public abia peste 3 ani și asta numai de ochii lumii, întrucât stalinismul a rămas ceva specific rusesc – dovadă că genocidarul Stalin este un soi de erou național al Rusiei putiniste, care-i duce mai departe moștenirea criminală prin excelență.  

Sovieticii au popularizat masiv Festivalul Internațional al Tineretului și Studenților de la București, rostogolind cea mai purulentă propagandă kremlinopată. Bunăoară, la eveniment s-au tot recitat lozinci mincinoase împotriva războiului coreean, deși acesta a fost provocat chiar de URSS și de China comunistă.  

Iată cum descria jurnalul sovietic ”Tineretul lumii” (Jurnalul nr. 4, 1953) evenimentele ce urmau să se desfășoare în capitala României, într-un articol propagandistic întitulat ”Ștafeta internațională a tineretului va aduce la București un mesaj pentru tinerii din întreaga lume”

”Mii de tineri vor lua parte la o cursă de ștafetă organizată de revista Tineretul lumii în cinstea celui de-al patrulea Festival Mondial al Tinerilor și Studenților pentru Pace și Prietenie. Prin nopțile albe și cețoase din nordul Scandinaviei și căldura de la tropice, prin orașele Europei și câmpiile Americii, tinerii vor duce mesajul lor de pace și prietenie la București.

Nici frontierele, nici diferențele de opinie sau de religie nu vor putea opri ștafeta. Participanții săi vor demonstra determinarea fermă a tinerilor de a-și apăra drepturile la pace și prietenie.

Ștafeta va traversa multe țări și granițe pentru a ajunge la București, unde va avea loc cea de-a patra ediție a Festivalului Mondial al Tineretului și Studenților” – detalii AICI

Firește, evenimentul URSS avea să promoveze crima de stat, războiul, terorismul și calomnia, nici pe departe ”pacea” sau ”prietenia”. 

De exemplu, crainicul ”documentarului” intitulat ”Biografia noastră. Anul 1953” (difuzat abia în 1977), care prezintă imagini video de la festivalul organizat la București, poate fi auzit în timp ce minte în cel mai propagandistic mod. Iată doar câteva exemple:  

“Atmosfera mondială este tensionantă pentru că continuă războiul coreean declanșat de forțele americano-imperiale”

“Doi ani de zile agresorii americani au respins tratativele de pace”.

“Republica Democratică Coreea și-a asigurat independența datorită Uniunii Sovietice și statelor socialiste, credincioase obligațiilor lor internaționaliste” – vizionați AICI întregul documentar video. 

Pentru ca tabloul de ansamblu al cinismului afișat de sovietici în capitala României să fie cât mai complet, a se nota că aceștia au propus următorul motto pentru festival: “Nu! Generația noastră nu va servi moartea și distrugerea!”.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.