Independența Justiției și lupta anti-corupție – aspecte imperativ necesare în efortul de reconstrucție a Ucrainei. Câți bani va aloca FMI. La câte miliarde de dolari se ridică daunele cauzate de Rusia în Ucraina / Anna Neplii


Independența Justiției și lupta anti-corupție – aspecte imperativ necesare în efortul de reconstrucție a Ucrainei. Câți bani va aloca FMI. La câte miliarde de dolari se ridică daunele cauzate de Rusia în Ucraina / Anna Neplii

Banca Mondială a alocat nu mai puțin de 411 miliarde de dolari, eșalonate pe o perioadă de 10 ani, pentru reconstrucția Ucrainei. În plus, 11 miliarde vor fi alocate în cursul anului 2024, acești bani urmând a fi pompați în zonele critice. Aceste sume au fost anunțate, oficial, în cadrul reuniunii FMI din 12 aprilie. Potrivit estimărilor, începând cu 24 februarie 2022, dezastrul cauzat de Rusia se ridică la o daună de aproximativ 290 miliarde de dolari. 

Conform economistului și deputatului ucrainean Yaroslav Zhelezniak, anunțurile rezultate în urma reuniunii FMI inspiră optimism. Importantă este și declarația lui David Malpass, președinte al Grupului Băncii Mondiale, referitoare la banii care vor fi alocați Ucrainei în 2023, aceste fonduri fiind menite impulsionării unei recuperări rapide. Potrivit premierului Denys Shmyhal, Ucraina se așteaptă ca banii să ajungă în prima jumătate a anului în curs. 

Yaroslav Zhelezniak a acționat în numele Ucrainei, în calitate de co-președinte al grupului parlamentar de interacțiune cu FMI și Banca Mondială, întâlnind-o în repetate rânduri pe directoarea generală a Fondului Monetar Internațional, Kristalina Georgieva. Aceasta avea să mărturisească faptul că a fost șocată când a văzut, în timpul vizitei efectuate în Ucraina, cum copiii desenau tancuri, deși ar fi trebuit să deseneze flori.  De asemenea, Georgieva s-a declarat șocată și de modul în care funcționează sistemul fiscal din Ucraina. 

Cu toții trebuie să conștientizăm că demersul alocării de fonduri pentru reconstrucția Ucrainei nu este, nici pe departe, un proces simplist. Procedurile sunt drastic condiționate de FMI și asta în primul rând pentru a contracara pericolul delapidărilor din buget.  

”În viitor, procedurile vor fi transparente și vor presupune o responsabilitate obligatorie. Georgieva și Malpass au subliniat că este necesară implicarea a cât mai multe companii ucrainene în procesul de reconstrucție”, a precizat Yaroslav Zhelezniak.

Premierul Shmygal a susținut că Ucraina e pregătită să demonstreze transparență maximă, așa cum cer partenerii internaționali. Pe de altă parte, există o coaliție separată – ”Rise” –, care include mai multe organizații publice, inclusiv Centrul Anticorupție – această coaliție e concepută tocmai pentru a asigura integritatea și eficiența reconstrucției Ucrainei.  

Este imperativ necesar ca Ucraina să se conformeze în totalitate cerințelor FMI. În prezent, e vorba despre 19 solicitări structurale emise de FMI, dintre care una (referitoare la modificările aduse Codului bugetar) a fost implementată, iar a doua așteaptă semnătura președintelui Zelenski. 

Potrivit lui Yaroslav Zhelezniak, cel mai dificil va fi asigurarea tuturor aspectelor ce țin de susținerea luptei anti-corupție, printre care garantarea independenței Parchetului Specializat Anticorupție și revenirea la monitorizarea financiară a politicienilor, chiar și în ceea ce-i privește pe cei care nu mai sunt în funcție de mai mult de 3 ani. 

”În general, implementăm Memorandumul privind politica economică și financiară. E-adevărat, uneori apar erori, dar încercăm să le corectăm imediat. În prezent, cel mai dăunător pentru țară este Rostyslav Shurma de la Oficiul Prezidențial, care nu face altceva decât să-și promoveze imaginea, înrăutățind climatul de afaceri prin acțiunile sale. Diverși reprezentanți ai FMI ne-au întrebat în repetate rânduri de ce avem o astfel de persoană într-o funcție oficială, făcând declarații atât de ridicole. După explicațiile noastre, cei de la FMI au tratat incidentele cu înțelegere și umor”, a relatat Yaroslav Zhelezniak. 

Desigur, uneori, astfel de aspecte îi dezamăgesc pe oficialii FMI, însă pot fi depășite când părțile stau la aceeași masă și discută deschis, cu toate cărțile pe masă. O reformă corespunzătoare și transparentă este unica soluție pentru ieșirea din marasm, mai ales într-o perioadă în care Ucraina încearcă să câștige cât mai multă încredere. 

Potrivit lui  Zhelezniak, dacă cineva, oricine, periclitează reforma, acesta ar trebui demis de urgență și nominalizat pe listele de sancțiuni. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.