Istorii necunoscute: 100 de ani de la nașterea eroului Gheorghe Ungurașu, liderul partizanilor din Munții Solonțului. Aproape toți din grupul de partizani Baciu-Ungurașu au murit în anchete, temnițe sau au fost împușcați


Istorii necunoscute: 100 de ani de la nașterea eroului Gheorghe Ungurașu, liderul partizanilor din Munții Solonțului. Aproape toți din grupul de partizani Baciu-Ungurașu au murit în anchete, temnițe sau au fost împușcați

Președintele Ligii Studenţilor LS Iași – l-am numit pe Toma Tătaru – punctează, pe Facebook, o serie de aspecte puțin cunoscute despre Gheorghe Ungurașu (foto stânga sus), liderul grupului de studenți partizani din Munții Solonțului, unica organizație de rezistență armată anticomunistă din România dotată inclusiv cu mijloace de luptă antitanc de tip Panzerfaust (sau Faustpatronen).

Pe 18 aprilie s-au împlinit 100 de ani de la nașterea eroului Gheorghe Ungurașu. 

”Aproape toți din grupul de partizani Baciu-Ungurașu au murit în anchete, temnițe sau au fost împușcați. Gheorghe Ungurașu a trecut prin închisorile Baia Sprie, Nistru, Aiud (unde a fost supus reeducării), Jilava, Galați, Văcărești, fiind eliberat în 1964. A fost urmărit de către Securitate până la sfârșitul vieții. Conform actului de încetare a urmăririi informative, el a trecut la Domnul în data de 22 iunie 1980”, amintește Toma Tătaru, ale cărui comentarii le prezentăm în cele ce urmează: 

”18 aprilie 1923 - S-a născut Gheorghe Ungurașu, liderul grupului de studenți partizani anticomuniști din munții Solonțului

Născut în Solonț, județul Bacău, din părinții Neculai și Profira, acesta a urmat școala generală din localitate, înscriindu-se apoi la Liceul ‹Ferdinand I› din Bacău. În 1945 s-a înscris la Facultatea de Drept din Iași, devenind unul dintre liderii marcanți ai studenților din întreaga Moldovă.

Din calitatea de lider al studenților din zona Moldovei, începând cu anul 1945, el s-a ocupat cu organizarea acestora în vederea unei eventuale lupte de partizani, în contextul în care se întrevedea un război între Occident și URSS. S-a ocupat de strângerea de armament și muniție, precum și de crearea unor grupe mobile de sprijin, cu rolul de a culege informații cu privire la dispozitivele trupelor sovietice și la zonele strategice pe care studenții ar fi trebuit să le arunce în aer. 

În tot acest timp, a coordonat constituirea, de către studenți, a două depozite militare pentru armament, precum și un buncăr pentru cel puțin 20 de persoane, în zona Solonțului, fiind singurul grup de rezistență armată din România dotat inclusiv cu mijloace de luptă antitanc de tip Panzerfaust (sau Faustpatronen).

În urma arestărilor din 14-15 mai și 25 mai, grupul condus de Ungurașu a fost destructurat. Cu toate acestea, Gheorghe Ungurașu și Petru Baciu au continuat rezistența armată, fiind arestați în 29 noiembrie 1948, prin trădare. Un aspect foarte interesant de menționat este faptul că, în perioada în care au stat ascunși în București, cei doi studenți au fost aprovizionați cu alimente de cunoscutul scriitor Ionel Teodoreanu.

Aproape toți din grupul de partizani Baciu-Ungurașu au murit în anchete, temnițe sau au fost împușcați. Gheorghe Ungurașu a trecut prin închisorile Baia Sprie, Nistru, Aiud (unde a fost supus reeducării), Jilava, Galați, Văcărești, fiind eliberat în 1964. A fost urmărit de către Securitate până la sfârșitul vieții. Conform actului de încetare a urmăririi informative, el a trecut la Domnul în data de 22 iunie 1980”.

Veșnica lor pomenire! 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.