Premieră mondială. Forțelor armate ale Ucrainei li s-a alăturat o fostă deputată suedeză: "Nu mi-a dat pace gândul referitor la cât de dezgustător e ceea ce se întâmplă"


Premieră mondială. Forțelor armate ale Ucrainei li s-a alăturat o fostă deputată suedeză: "Nu mi-a dat pace gândul referitor la cât de dezgustător e ceea ce se întâmplă"

Fosta deputată suedeză Caroline Nordengrip s-a alăturat săptămâna trecută forțelor armate ucrainene (AFU), devenind prima femeie din străinătate care face acest pas (nota redacției: nu este vorba despre Legiunea Internațională, ci despre armata regulată). 

Nordengrip și-a anunțat pe Instagram decizia de a apăra Ucraina de ocupanții ruși. Fosta deputată s-a plâns că i-au trebuit trei zile să treacă de barierele birocrației ucrainene și să colecteze astfel toate semnăturile și ștampilele necesare pentru a obține aprobarea pentru recrutarea ei în armata regulată.

Nordengrip a semnat un contract cu AFU și va deveni acum soldat de carieră cu grad de sergent. Ea a precizat că nu a ezitat nicio secundă să ia decizia.

Caroline Nordengrip are 42 de ani și este originară din localitatea suedeză Bollebygd. Ea a fost membră a Partidului Democrat Suedez în Parlamentul Suediei între 2018 și 2022 și a lucrat inclusiv ca avocat al formațiunii politice la nivel național. Nordengrip a mai lucrat ca șofer de camion, a făcut serviciul militar și este interesată de problemele de securitate.

Acesta a sprijinit Ucraina încă din primele zile ale invaziei ruse la scară largă. Ea a vizitat anterior mai multe orașe ucrainene din calitate de parlamentar.

Pe Instagram (pe care-l puteți accesa AICI), Caroline a împărtășit multe fotografii de la antrenamentele militare, însoțite de fraze de admirație pentru luptătorii Kyivului, care "rezistă atacului rusesc 24 de ore pe zi, în toate condițiile, frig sau cald".

Nordengrip, pe Instagram, în urmă cu o săptămână:"A venit ziua Z, timpul să încep călătoria spre locul unde mă voi înrola 'cu adevărat' în armata ucraineană, iar înainte de sfârșitul lunii, voi pleca pe front ca soldat.

Conform informațiilor, ar trebui să fiu prima doamnă din străinătate care se alătură armatei regulate, am primit oferta deja în noiembrie, după ce s-a încheiat perioada mea de probă, dar durează ceva timp pentru ștampilarea tuturor actelor, pentru controalele de securitate și alte chestiuni birocratice. 

În fiecare zi mă lovește cât de inutil este acest război, toată lumea este afectată într-un fel, cineva este îndurerat, cineva este dispărut, vieți sunt distruse și familii sunt sfâșiate.

Am luat un autobuz cu un bărbat care mergea ieri la Bakhmut. El fusese acolo deja șase luni. Acum a fost acasă timp de zece zile. Iar acum va merge din nou timp de șase luni înainte de următoarea șansă de a veni acasă.

L-am văzut îmbrățișându-și copiii când ne-am urcat în autobuz și timp de câteva ore până ne-am schimbat mijlocul de transport am vorbit pe Google Translate. Era speriat de data asta, a relatat el. Nu mai era ca data trecută. Nu dormise în noaptea aceea pentru că voia să stea cu copiii săi. Și eu eram obosită și voiam să dorm un pic, așa că mi-am împăturit o cămașă și mi-am pus-o pe umăr. Și i-am făcut semn că poate dormi rezemat, apoi l-am luat de mână și a adormit.

Însă nu mi-a dat pace gândul referitor la cât de dezgustător e ceea ce se întâmplă, că astfel de oameni bolnavi (precum Putin - n.red) care provoacă toate aceste lucruri pot continua, respectiv cum pot cei de la putere să devină atât de îndepărtați de realitate și dezgustători.

Voi încerca să mă îmbunătățesc în răspândirea informațiilor, astfel încât oamenii să nu uite să ia libertatea în serios", scrisese Caroline Nordengrip în urmă cu o săptămână. 

Nordengrip, pe Instagram, pe 3 februarie: "Am întâlnit o mamă și o fiică în autobuz, au întrebat dacă mi-e foame, mi-au împins prăjituri și cârnați, deși refuzasem. S-a dovedit că și-au pierdut recent soțul și tatăl în Donbas.

Fiica a făcut un înger păzitor dintr-o țesătură din păpușa ei. M-a oprit când coboram din autobuz și mi-a oferit îngerul păzitor în timp ce m-a îmbrățișat îndelungat. De asemenea, s-a rugat pentru mine să rămân teafără. Nu-mi amintesc ultima dată când am fost atât de mișcată și da, am lăcrimat".

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.