"Am dormit în aeroport. Am fost tratată ca un cetățean de clasa a treia". O jucătoare de tenis din Rusia se smiorcăie public după ce două companii aeriene nu i-au permis să călătorească cu avionul


"Am dormit în aeroport. Am fost tratată ca un cetățean de clasa a treia". O jucătoare de tenis din Rusia se smiorcăie public după ce două companii aeriene nu i-au permis să călătorească cu avionul

Unei jucătoare de tenis din Rusia nu i s-a permis să se îmbarce într-un avion operat de transportatorul polonez LOT, a confirmat compania aeriană pe 25 aprilie. 

Vitalia Diatchenko a declarat că i s-a refuzat îmbarcarea în Cairo într-un avion LOT, compania aeriană germană Lufthansa refuzând de asemenea să-i vândă un bilet. 

"Am dormit în aeroport. Am fost tratat ca un cetățean de clasa a treia (din cauza naționalității mele)", a scris Diatchenko pe Instagram. 

Ea încercase să călătorească către Corsica, cu escală la Varșovia și Nisa, pentru a participa la un turneu. LOT a confirmat că nu i-a permis să se îmbarce, invocând restricțiile actualizate introduse de Ministerul de Interne al Poloniei pe fondul invaziei rusești asupra Ucrainei. 

"Prevederile regulamentului introduc restricții la anumite puncte de trecere a frontierei, inclusiv privind tranziția prin aeroporturi, în legătură cu cetățenii Federației Ruse care călătoresc din afara spațiului Schengen", a transmis LOT într-un comunicat. 

Uniunea Europeană a interzis toate zborurile din Rusia și a fost de acord să limiteze eliberarea vizelor de liberă călătorie în zona Schengen. În septembrie, Finlanda s-a alăturat statelor baltice și Poloniei în ceea ce privește închiderea granițelor sale pentru turiștii ruși.

Diatchenko, care se află pe locul 250 în lume în circuitul WTA, a spus că a încercat apoi să cumpere un bilet de la Lufthansa, dar i s-a transmis că poate intra în zona Schengen doar prin Spania, deoarece această țară i-a eliberat viza. (sursa: AICI)

În postarea de pe Instagram, Vitalia Diatchenko a spus că are scrisori de susținere din partea Federației Internaționale de Tenis (ITF) și din partea WTA, precum și de la tatăl ei, care este diplomat ce lucrează la ONU, dar cu toate acestea nu i s-a permis să se îmbarce în avionul companiei LOT. 

"Mi s-a refuzat să zbor la un turneu din Corsica de către compania aeriană LOT, zborul Cairo-Varșovia-Nisa, pentru că sunt deținătoare de pașaport rusesc", a spus aceasta. 

"Ajută cu adevărat la îmbunătățirea situației pentru pace??? Am primit toate scrisorile de susținere de la WTA, ITF, dar în tenisul modern acest lucru nu pare să facă vreo diferență reală. Am primit scrisori de susținere de la tatăl meu, care s-a născut în Ucraina și lucrează pentru Națiunile Unite. Această scrisoare spune că sunt fiica lui (politica companiei aeriene permite membrilor familiilor persoanelor care au pașaport diplomatic să zboare), dar toate companiile aeriene refuză acum aceste documente din cauza țării în care m-am născut", a mai precizat Vitalia Diatchenko. 

Diatchenko a mai zis că a stat 18 ore în aeroportul din Cairo fără mâncare sau cazare, ceea ce a determinat-o în cele din urmă să se retragă din turneul din Corsica. 

"Trebuie să mă retrag și singura opțiune este să mă întorc acasă și să ratez un alt eveniment din cauza acestei situații", a spus tenismena. 

"În calitate de atlet profesionist care joacă fără niciun steag și nu reprezintă nicio țară, încercam doar să merg mai departe cu viața și să urmez o carieră pe care am iubit-o toată viața. Este corect pentru sportivii care nu au nicio legătură cu nicio parte a situației nefericite (privitoare la războiul Rusiei contra Ucrainei - n.red.)? Sper să fim liberi de politică, rasism și nazism. Doar pace și cer senin, vă rog!!!", a conchis aceasta. (sursa: AICI)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.