Polonia a confiscat imobilul în care funcționa o școală a Ambasadei Rusiei la Varșovia / Moscova amenință cu un răspuns sever, apreciind că este vorba despre „o încălcare flagrantă a Convenției de la Viena din 1961”


Polonia a confiscat imobilul în care funcționa o școală a Ambasadei Rusiei la Varșovia / Moscova amenință cu un răspuns sever, apreciind că este vorba despre „o încălcare flagrantă a Convenției de la Viena din 1961”

Rusia a amenințat, sâmbătă, că va răspunde cu duritate la ceea ce a catalogat drept confiscare ilegală de către Polonia a școlii ambasadei sale din Varșovia, gest pe care l-a numit încălcare flagrantă a Convenției de la Viena privind relațiile diplomatice.

Canalul de știri de stat polonez TVP Info a raportat anterior că poliția a apărut sâmbătă dimineața în fața școlii ambasadei ruse de pe strada Kieleckiej din Varșovia.

Întrebat despre incident, un purtător de cuvânt al Ministerului polonez de Externe a declarat pentru Reuters că imobilul care găzduiește școala ambasadei aparține statului polonez.

Ministerul de Externe al Rusiei a afirmat într-o declarație că autoritățile poloneze au dat buzna în incinta școlii ambasadei cu scopul de a o confisca.

„Considerăm acest ultim act ostil al autorităților poloneze ca fiind o încălcare flagrantă a Convenției de la Viena din 1961 privind relațiile diplomatice și ca o invadare a proprietății diplomatice rusești din Polonia”, a declarat ministerul.

„Un astfel de pas insolent din partea Varșoviei, care depășește cadrul relațiilor interstatale civilizate, nu va rămâne fără o reacție dură și fără consecințe pentru autoritățile poloneze și pentru interesele poloneze în Rusia", a mai spus acesta.

Lukasz Jasina, un purtător de cuvânt al ministerului polonez de externe, a declarat pentru Reuters că este dreptul Rusiei să protesteze, dar că Polonia a acționat în conformitate cu legea.

„Opinia noastră, care a fost confirmată de instanțe, este că această proprietate aparține statului polonez și a fost luată de Rusia în mod ilegal", a spus el.

Serghei Andreev, ambasadorul Moscovei în Polonia, declarase anterior agențiilor de presă de stat rusești că clădirea care adăpostește școala ambasadei este una diplomatică pe care autoritățile poloneze nu au dreptul să o confiște.

Relațiile deja tensionate ale celor două țări s-au deteriorat și mai mult din cauza războiului din Ucraina, Varșovia poziționându-se drept unul dintre cei mai fideli aliați ai Kievului, jucând un rol important în convingerea aliaților privind furnizarea de armament greu.

Andreyev, ambasadorul rus, a declarat la începutul acestei săptămâni că procurorii polonezi au confiscat sume semnificative de bani din conturile bancare înghețate ale ambasadei și misiunii comerciale ruse.



„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.