"Apărați-vă voi la Haga!". Rușii din Letonia cer Rusiei să NU încerce să-i "protejeze", în contextul în care oficialii letoni au adoptat o lege lingvistică contestată aprig de Moscova


"Apărați-vă voi la Haga!". Rușii din Letonia cer Rusiei să NU încerce să-i "protejeze", în contextul în care oficialii letoni au adoptat o lege lingvistică contestată aprig de Moscova

Cetățenii ruși care locuiesc în Letonia au termen până în toamnă să promoveze un examen de limbă letonă, căci în caz contrar își vor pierde în decembrie drepturile de ședere permanentă. Situația, în mod previzibil, a provocat reacții virulente din partea Moscovei, însă de data aceasta rușii care locuiesc în Letonia preferă să rămână alături de patria lor actuala, mai degrabă decât alături de "patria mamă".

Etnicii ruși reprezintă aproximativ o treime din populația țării de aproape 1.900.000 de locuitori. Dintre aceștia, aproximativ 50.000 sunt cetățeni ruși care locuiesc în Letonia.

Necesitatea de a promova examenul se va aplica numai cetățenilor ruși, însă nu tuturor. Promovarea examenului este obligatorie pentru persoanele care au renunțat anterior la cetățenie, respectiv pentru "non-cetățeni", adică persoanele care nu au fost niciodată naturalizate.

Agenția de știri LSM relatează că mulți oameni care și-au abandonat cetățenia letonă în favoarea uneia ruse au făcut acest lucru pentru a se pensiona anticipat, întrucât Letonia și-a ridicat treptat vârsta de pensionare la 65 de ani, în timp ce Rusia și-a păstrat vârsta de pensionare de 55 de ani pentru femei și 60 de ani pentru bărbați.

Rusia a crescut ușor vârsta de pensionare în 2018, dar decizia a întâmpinat o nemulțumire populară masivă, motiv pentru care, într-un final, creșterea a fost mai mică decât se planificase. 

Acum, potrivit LSM, unii dintre cei care au luat decizia de a-și schimba cetățenia reclamă că simt că sunt "pedepsiți". Dar legea lingvistică permite scutirea de examen inclusiv în baza vârstei înaintate sau infirmității. 

Asta înseamnă că legea se aplică în cele din urmă la aproximativ 18.000 de persoane, dintre care aproximativ jumătate s-au înscris deja la examene până la sfârșitul lunii martie. Examenele au fost demarate în aprilie.

Iar examenul nu va fi deosebit de greu pentru cei care s-au deranjat să încerce măcar să învețe limba letonă. Examenul trebuie promovat la nivelul A2, fiind unul dintre cele două niveluri care descriu competența lingvistică a unui începător. 

Eșuarea examenului este o opțiune?

Cetățenii ruși trebuie să depună dovada competenței lingvistice până la începutul lunii septembrie, căci, în caz contrar, își vor pierde permisul de ședere permanentă și vor părăsi țara după 2 decembrie, cu excepția cazului în care este obținut cu succes un permis de rezidență temporară.

Ingmārs Līdaka, care conduce Comisia Parlamentară pentru Migrație, și-a exprimat speranța că nu va fi necesară deportarea celor care pică examenul, dar a făcut, în același timp, apel la deținătorii de cetățenie rusă să se adapteze cerințelor statului leton.

Iar Veiko Spolītis, fostul ministru adjunct al Apărării, a declarat că statul leton ar trebui să aibă grijă de cetățenii letoni, iar "treburile care țin de cetățenii ruși sunt o problemă a Rusiei".

"Cetățenia nu este o lenjerie pe care o poți scoate să te îmbraci cu o altă pereche", a spus Spolītis, adăugând că cei care și-au abandonat cetățenia letonă ar trebui să se confrunte cu consecințele alegerii lor și "să învețe limba, iar dacă nu o fac, ar trebui să se ducă în Rusia".

Patria letonă preferabilă "patriei mamă".

Duma de Stat a Federației Ruse și-a făcut cunoscută opinia, emițând o declarație "cu privire la inadmisibilitatea politicii represive a conducerii statelor baltice față de populația rusofonă".

Dar, după "eliberarea" experimentată de populația rusofonă din estul și sudul Ucrainei, câteva zeci de locuitori vorbitori de limbă rusă din Letonia au organizat un miting în apropierea ambasadei Rusiei din Riga pe 29 aprilie, transmițând Moscovei "să nu-i protejeze".

Cei prezenți au desfășurat steaguri letone, ale UE și ale Ucrainei, precum și bannere, respectiv afișe în limba rusă cu următoarele texte: "Avem nevoie de Europa, nu de pacea/lumea Rusiei", "Letonia este patria mamă, Rusia este ocupantul", "Nu vă băgați nasul în Letonia", "Jos labele de pe țara noastră".

Martins Levuškāns, liderul ONG-ului care a organizat protestul, a explicat că obiectivul acțiunii este de a prezenta poziția acelor letoni rusofoni care se opun politicii Moscovei față de statele baltice și care sunt revoltați că oficialii ruși încearcă să-i folosească pentru propriile scopuri politice, alimentând astfel disensiuni în societatea letonă.

"Nu trebuie să fim apărați, apărați-vă voi la Haga! Patria noastră este Letonia!", a transmis Levuškāns.

Pentru prima dată de când sunt efectuate pe această temă, sondajele au arătat că vorbitorii de limbă rusă din Letonia consideră că orientarea politicii externe a țării către Occident este mai de dorit decât către Est. (sursa: TVP World, WCN, Yahoo News)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.