Ofensiva de iarnă a Rusiei în Ucraina, un real dezastru. Moscova a pierdut peste 100.000 de militari în numai cinci luni / Prigojin amenință că-și retrage mercenarii din luptă


Ofensiva de iarnă a Rusiei în Ucraina, un real dezastru. Moscova a pierdut peste 100.000 de militari în numai cinci luni / Prigojin amenință că-și retrage mercenarii din luptă

În ultimele 5 luni, Rusia ar fi pierdut peste 100.000 de soldați pe frontul Bakhmut dintre care aproximativ 20.000 au murit în luptă. Jumătate dintre aceștia sunt mercenari sau infractori încorporați în Grupul de teroriști Wagner, scrie Reuters cu referire la declarația lui John Kirby, purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate al Casei Albe.

„Rusia și-a epuizat stocurile militare și forțele sale armate. Numai din decembrie, estimăm că Rusia a suferit peste 100.000 de pierderi, inclusiv peste 20.000 de morți în luptă, dintre care aproape jumătate sunt soldați ai Grupului Wagner", a spus Kirby, datele dezvăluite de oficialul american fiind confirmate de serviciile secrete ale SUA.

El a subliniat că încercarea Rusiei de a obține Donbasul prin luptele de la Bahmut au eșuat, Federația Rusă nu a reușit să captureze „niciun teritoriu cu adevărat important din punct de vedere strategic".

Kirby a adăugat că succesele rusești în orașul Bahmut au fost obținute cu un „cost teribil", iar apărarea Ucrainei în această zonă rămâne puternică, refuzând însă să facă public numărul de militari ucraineni care au fost uciși sau răniți în acest conflict. 

Potrivit acestuia, numărul victimelor Rusiei a fost de trei ori mai mare decât cel al victimelor americane în campania de la Guadalcanal din timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

„Concluzia e că ofensiva Rusiei a eșuat. După luni de lupte și în urma unor pierderi extraordinare, Rusia continuă să se concentreze asupra unui singur oraș ucrainean care are o valoare strategică limitată”, a mai conchis oficialul american.

În același timp, teroristul-șef al Wagner,, Evgheni Prigojin, amenință din nou cu retragerea mercenarilor săi din zona Bahmutului, reclamând (din nou) carențe grave în aprovizionarea cu muniție. 

Responsabilii cu achiziția de arme din Rusia „au încetat să ne mai dea muniție", s-a plâns Evgheni Prigojin într-un interviu acordat bloggerului rus pro-Kremlin Semion Pegov, care semnează scrierile de pe blog sub pseudonimul WarGonzo.

„Mă adresez lui Serghei Șoigu cu rugămintea de a furniza imediat muniție. Acum, dacă acest lucru este refuzat... consider că este necesar să îl informez pe comandantul-șef despre problemele existente și să iau o decizie cu privire la oportunitatea continuării staționării unităților în așezarea Bahmut, având în vedere lipsa actuală de muniție", s-a lamentat Prigojin.

Noile tensiuni între rușii responsabili cu invazia din Ucraina au reapărut după o perioadă în care părea că taberele aflate în conflict deschis o lungă perioadă de timp se reconciliaseră, la îndemnul lui Vladimir Putin.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.