Rusia continuă să identifice și să aresteze trădători care înmânează secrete militare marii partenere strategice, China. Două cazuri recente din Orientul Îndepărtat


  • ACP
  • May 3, 2023 13:58
  • 898
Rusia continuă să identifice și să aresteze trădători care înmânează secrete militare marii partenere strategice, China. Două cazuri recente din Orientul Îndepărtat

Printre dosarele penale pentru spionaj și trădare ce au fost deschise de autoritățile ruse începând de anul trecut, din momentul începerii invaziei rusești la scară largă asupra Ucrainei, se află și două care sunt foarte delicate, deoarece privesc spionajul și trădarea în favoarea Chinei, marea prietenă a Rusiei, conform BBC News Russia.  

În cele două cazuri de trădare legate de China inculpații sunt Ivan Lukin (un director al unei companii din Blagoveshchensk) și Sergey Yatsenko (un om de afaceri din Vladivostok), care ar fi transmis secrete de stat Guvernului chinez. Lukin deținea o firmă care importa motostivuitoare chinezești și piesele lor de schimb, fapt pentru care a călătorit frecvent în orașul chinez Heihe, conectat la localitatea rusă Blagoveshchensk printr-un pod peste râul Amur, iar anchetatorii FSB susțin că Lukin ar fi fost recrutat de chinezi în timpul uneia dintre călătoriile sale la Heihe, în 2013. Acesta a fost arestat de FSB pe 17 februarie 2023 pentru "comportament necivilizat", așa cum obișnuiesc autoritățile ruse sa facă pe timp de război, pentru a lucra în liniște la dosar, având inculpatul reținut.  

Al doilea suspect de trădare, potrivit BBC, este Sergey Yatsenko, care ar fi călătorit în China odată cu Lukin în ianuarie 2020 și mai târziu ar fi început să colecteze informații secrete despre armele nucleare ale Rusiei pentru a le oferi Chinei.  

Atât Lukin, cât și Yatsenko sunt acum în arest preventiv, dar nu există deocamdată informații oficiale despre acuzațiile care le sunt aduse, spun cei de la BBC, la fel cum nu există nici informații că cei doi s-ar fi cunoscut și ar fi lucrat împreună.

China a fost una dintre cele mai menționate țări în procesele de trădare ale Rusiei înainte de invazia din Ucraina, ceea ce e un indicator clar al "prieteniei" arătate de Beijing Moscovei. Potrivit publicației Kommersant, între 1997 și 2019, instanțele ruse au condamnat 14 persoane pentru transferul secretelor de stat în China, perioadă în care instanțele au emis 26 de verdicte de vinovăție pentru cazuri de trădare care implică presupuse colaborări cu Statele Unite. (sursa: BBC)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.