VIDEO. Indicii care dezvăluie că „atacul” cu dronă asupra Kremlinului a fost organizat din interiorul Rusiei chiar de Rusia, sub steag fals / Motivele ascunse ale diversiunii rusești / Acuzațiile dure ale ISW la adresa Moscovei


VIDEO. Indicii care dezvăluie că „atacul” cu dronă asupra Kremlinului a fost organizat din interiorul Rusiei chiar de Rusia, sub steag fals / Motivele ascunse ale diversiunii rusești / Acuzațiile dure ale ISW la adresa Moscovei

O serie de incidii certe sugerează că atacul cu dronă împotriva Kremlinului din 3 mai, despre care Kremlinul a afirmat chiar că ar fi vizat asasinarea tiranului Vladimir Putin, a fost efectuat din interiorul Rusiei și orchestrat, în fapt, chiar de aceasta într-o încercare de „a aduce războiul în atenția publicului rus și de a crea condiții pentru o mobilizare mai amplă pentru războiul din Ucraina”, a opinat Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) în ultima sa actualizare.

În condițiile în care autoritățile ruse au luat recent măsuri pentru a spori capacitățile interne de apărare antiaeriană, inclusiv în interiorul Moscovei,  „este extrem de puțin probabil ca două drone să fi putut penetra mai multe straturi de apărare aeriană și să fi fost detonate sau doborâte chiar deasupra Kremlinului într-un mod să ofere imagini spectaculoase surprinse atât de bine de camerele de luat vederi", se arată în analiză.

Imaginile geolocalizate din ianuarie 2023 arată că autoritățile ruse au amplasat sisteme de apărare aeriană Pantsir în apropierea Moscovei pentru a crea mai multe „straturi” de apărare aeriană în jurul orașului.

„O lovitură care a evitat detectarea și distrugerea de către astfel de mijloace de apărare aeriană și care a reușit să lovească o țintă atât de vizibilă precum Palatul Senatului de la Kremlin ar fi o rușine semnificativă pentru Rusia", mai precizează ISW. Reacția imediată, coerentă și coordonată a Kremlinului la „atacul dronelor” indică, de asemenea, faputl că atacul a fost pregătit pe plan intern în așa fel încât efectele politice vizate de această operațiune să pună în umbră situația jenantă de nu putea intercepta dronele.

Kremlinul a acuzat imediat Ucraina de comiterea unui atac terorist, iar răspunsurile oficiale rusești s-au coagulat rapid în jurul acestei acuzații, mai scrie ISW.

„Dacă atacul cu drone nu ar fi fost pregătit pe plan intern, ar fi fost un eveniment surpriză", a opinat ISW, adăugând că răspunsul inițial al Moscova după un astfel de eveniment ar fi fost mult mai dezorganizat, așa cum s-a întâmplat, de exemplu, atunci când, în urma contraofensivei ucrainene de toamna trecută, Rusia a piedut o parte importantă din teritoriile ocupate după invazia din 24 februarie 2022 (Harkiv, Herson). 

ISW: „Expunerea rapidă și coerentă a unei narațiuni rusești oficiale în jurul atacului sugerează că Rusia a pus în scenă acest incident în imediata apropiere a sărbătorii de 9 mai, Ziua Victoriei, pentru a prezenta publicului intern războiul drept un aspect existențial. Kremlinul ar putea folosi recentul atac pentru a justifica fie anularea, fie limitarea manifestărilor publice din 9 mai, acțiuni care ar determina publicul rus să considere că războiul din Ucraina are un impact direct asupra vieții de zi cu zi, inclusiv prin amenințarea unor evenimente-simbol ale Rusiei. (...)

Unii milbloggeri naționaliști ruși au profitat de atacul cu dronă de la Kremlin pentru a cere, din nou, o escaladare a războiului, în ciuda faptului că Rusia nu are în prezent capacitatea militară de a face asta. Mulți milbloggeri pro-război, printre care un naționalist înfocat și fost ofițer rus Igor Girkin (considerat de Ucraina criminal de război, n.red, detalii AICI), au criticat Kremlinul pentru că a permis Ucrainei să treacă mai multe "linii roșii" rusești fără nicio ripostă adecvată și au cerut Rusiei să dea un răspuns nimicitor, făcând referiri inclusiv la asasinaea președintelui ucrainean Volodimi Zelenski și a altor factori de decizie ucraineni. Această sectă de milbloggeri a subliniat propria lor jenă față de lovitura de la Kremlin, comparând-o cu umilința unui pilot civil german care a aterizat cu un avion de mici dimensiuni în apropierea Kremlinului în 1987. 

Alți milbloggeri ruși, inclusiv cei apropiați de Kremlinul, au criticat gradul ridicat de indignare în spațiul informațional rusesc. Acești milbloggeri au pledat în mare parte împotriva escaladării militare, opinând că această lovitură nu schimbă situația operațională sau strategică în război și cerând în schimb un răspuns prudent, deși au admis umilința usturătoarea provocată de atac.  Acest mesaj prudent din partea milblogerilor pro-Kremlin ar putea fi iarăși un indiuciu al faptul că scopul acestui atac sub steag fals este, de faot, de a justifica măsuri viitoare de mobilizare sporite, mai degrabă decât orice fel de escaladare”. 



 

 

 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.