Primarul Odesei, închisoare cu executare pentru deturnarea a 2,5 milioane de dolari din bugetul local!


Primarul Odesei, închisoare cu executare pentru deturnarea a 2,5 milioane de dolari din bugetul local!

UPDATE:

Deputatul Consiliului Local Odesa, Dmytro Tantsiura, a plătit cauțiune pentru primarul Hennadiy Trukhanov, acuzat de delapidare de fonduri de stat, a informat publicația de știri Suspilne pe 5 mai. Trukhanov a fost apoi eliberat din centrul de arestare preventivă, a declarat Parchetul Specializat Anticorupție (SAPO), agenției de presă Interfax Ucraina. Pe 4 mai, Înalta Curte Anticorupție a Ucrainei a dispus reținerea pentru 60 de zile a primarului Odesei și a stabilit cauțiune la 13 milioane Hr (aproximativ 352.000 USD). Trukhanov este acuzat că a deturnat peste 92 de milioane de Hr (2,5 milioane de dolari) din fonduri bugetare în timp ce a cumpărat clădirea fabricii Krayan din Odesa pentru guvernul orașului la un preț umflat. Judecătoria Malinovsky din Odesa a examinat inițial cazul în 2018-2019, anunțând achitarea lui Trukhanov și a altor inculpați. Apoi SAPO a depus contestație la Camera de Apel a Înaltei Curți Anticorupție, care a anulat achitarea și a trimis cauza instanței pentru o nouă audiere.

ȘTIREA INIȚIALĂ:

Judecătorii Anticorupție din Ucraina l-au arestat pe primarul Odesei, Ghenadi Trukhanov, acesta fiind acuzat că a deturnat peste 92 de milioane de grivne (aproximativ 2,5 milioane de dolari) în dosarul achiziționării unei clădiri administrative a fabricii Krayan, aflată în faliment. Anunțul a fost făcut pe Facebook de către Parchetul Special Anticorupție (SAP) din Ucraina.

După cum au anunțat procurorii anticorupție, un complet de judecători al Înaltei Curți Anticorupție a Ucrainei (VAKS) a dat curs cererii procurorului de a schimba măsura preventivă pentru Truhanov. Primarul orașului a fost condamnat astfel la două luni de închisoare cu executare, după ce nu a reușit să achite o cauțiune de 13 milioane de grivne (350.000 de dolari), stabilită anterior de instanță. Dacă totuși acești bani vor fi virați în viitor, autoritățile îl vor elibera pe primar, dar îi vor impune niște restricții. În special, Trukhanov va trebui să ajungă la fiecare cerere în instanță și să nu părăsească Ucraina fără permisiune.

Trukhanov, golănii grosiere cu bani publici: deturnare de zeci de milioane de dolari

Afacerea ilicită a cumpărării unei clădiri administrative ce aparținea uzinei falimentare Krayan (foto jos, cu ruinele vechii fabrici) a început în 2016. În acel an, Consiliul Local Odesa, oraș al cărui primar, în 2014, a fost ales Ghenadi Trukhanov, a achiziționat cu 185 de milioane de grivne de la o companie privată o clădire care a aparținut anterior fabricii Krayan. Cu doar o zi înainte ca imobilul să fie vândut Consiliului Loca pentru 185 de milioane de grivne, compania privată cumpărase aceeași proprietate de stat la o licitație organizată de lichidatorul întreprinderii, pentru doar 11,5 milioane de grivne.

În 2018, Trukhanov și adjunctul său Pavel Vugelman au fost reținuți, suspectați fiind că au utilizat, ca parte a achiziției proprietății Krayan, fondurile bugetului local, uzând de funcțiile lor oficiale. Potrivit anchetatorilor, inculpații, în special Truhanov, au deturnat fonduri bugetare în valoare de 92 de milioane de grivne.

Ulterior, SAP a trimis instanței de judecată un rechizitoriu împotriva lui Trukhanov, iar parchetul a cerut pentru el 12 ani de închisoare și măsura de confiscare a averii. Cu toate acestea, în iulie 2019, Tribunalul Districtual Malinovsky din Odesa i-a achitat pe primar, pe Vugelman și pe alți inculpați, considerând că vinovăția lor nu a fost dovedită. În februarie 2021, recursul VAKS a anulat achitarea și a trimis Dosarul Trukhanov - Krayan spre rejudecare.

Trukhanov, acuzat de legături cu Rusia: cetățenie rusă, proprietăți în Moscova și negocieri cu Federația

Ghenadi Trukhanov a fost ales primar al Odesei în 2014. Înainte de aceasta, a fost membru al Partidului Regiunilor al fostului președinte al Ucrainei Viktor Ianukovici, care a pierdut puterea în timpul Euromaidanului și a lucrat și în companii rusești, în special în compania petrolieră Lukoil-Ucraina. 

În 2018, Slidstvo.Info a publicat o investigație în care a afirmat că Trukhanov, alături de un alt oficial ucrainean, dețin și pașapoarte rusești, deși dubla cetățenie este interzisă în Ucraina. Cu câțiva ani mai devreme, Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a verificat informațiile conform cărora Trukhanov avea un pașaport rusesc, dar a susținut că nu a găsit confirmarea acestei informații. 

În plus, după cum au scris jurnaliștii, mama lui Trukhanov deține un apartament la Moscova pe Lomonosovsky Prospekt, dar acest fapt nu a fost reflectat în declarațiile primarului. Costul unui apartament pe Lomonosovsky Prospekt din Moscova, conform datelor pentru 2018, a variat între 300 și 900 de mii de dolari, a menționat Slidstvo.Info.

În vara lui 2022, Trukhanov a declarat chiar, într-un interviu pentru ziarul italian Corriere della Sera, că Ucraina „trebuie să negocieze” cu Rusia și „să caute treptat compromisuri, să evite confruntarea”. Totodată, primarul a subliniat că „visează” la întoarcerea Ucrainei la granițele din 1991, adică cu Crimeea și Donbasul ca parte a țării. Inițial, Trukhanov s-a opus demolării monumentului Ecaterinei a II-a din Odesa, dar ulterior a susținut dezmembrarea.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.