VIDEO. Incidente grave în Turcia înaintea scrutinului istoric din 14 mai. Suporterii disperați ai lui Erdogan l-au atacat cu pietre pe opozantul Ekrem Imamoglu, primarul Istanbulului, rănind bătrâni și copii


VIDEO. Incidente grave în Turcia înaintea scrutinului istoric din 14 mai. Suporterii disperați ai lui Erdogan l-au atacat cu pietre pe opozantul Ekrem Imamoglu, primarul Istanbulului, rănind bătrâni și copii

Simpatizanții, stafful și autobuzul de campanie al primarului Istanbulului Ekrem Imamoglu, figură marcantă a coaliției care încearcă să câștige alegerile prezidențiale punând astfel capăt regimului despotic al controversatului islamist Recep Tayyip Erdogan, au fost atacate cu pietre în estul Turciei, un bastion al partidului prezidenţial AKP.

Imagini difuzate de biroul primarului capitalei economice a Turciei arată geamurile autobuzului sparte de pietre, în cursul unei opriri în plin turneu electoral în estul provinciei Erzurum. VIDEO la finalul textului!

Ekrem Imamoglu ţinea un discurs de pe acoperişul autobuzului când au început să fie aruncate pietre în ferestre, forţându-l să se refugieze înăuntru.

Poliţia a folosit tunuri cu apă pentru a-i împrăştia pe atacatori, potrivit imaginilor postate pe reţelele de socializare. Acestea au surprins și mai mulți răniți, printre care și copii. 

Stea în ascensiune a scenei politice turce, Ekrem Imamoglu a fost împiedicat să candideze la prezidenţiale de o condamnare judiciară la care a făcut recurs. Anterior, la solicitarea formațiunii lui Erdogan, alegerile din Istanbul au fost repetate în încercare de a-l împiedica pe Imamoglu să preia conducerea orașului. A câștigat și runda doua a alegerilor devenind primar și țintă permanentă a susținătorilor fanatici ai lui Erdogan. 

Alianţa opoziţiei turce promite, în cazul victoriei la alegerile prezidenţiale şi legislative din 14 mai – scrutin considerat cel mai important din istoria recentă a Turciei - să pună capăt celor două decenii de moştenire a preşedintelui Erdogan.

Confruntat pentru prima dată în douăzeci de ani cu o opoziţie unită într-o ţară în criză economică și de încredere severă, mai ales după seismele devastatoare care au lovit Turcia în luna februarie, liderul de la Ankara, aflat în sondaje în urma contracandidatului său cu cel puțin zece procente, ar putea pierde puterea absolută odată cu alegerile din 14 mai. 

Adversarul său, Kemal Kiliçdaroglu, 74 de ani, este susținut de o alianţă formată din şase partide de opoziţie care merge de la dreapta naţionalistă la stânga democrată şi care este dominată de CHP (social-democrat) fondat de părintele Turciei moderne, Mustafa Kemal Atatürk.

Kemal Kiliçdaroglu a precizat că, în cazul victoriei, Ekrem Imamoglu va fi unul dintre vicepreşedinţii săi. 

Recep Tayyip Erdogan se află la putere în Turcia din 2003, mai întâi ca premier, iar apoi ca preşedinte. El este susținut de Partidul Justiţiei şi Dezvoltării (AKP, islamist-conservator), care este la putere în Turcia din 2002. Erdogan a devenit în 2003 premier, după ce anterior a fost primarul Istanbulului, pentru ca în urma modificării Constituţiei să devină preşedinte, ales direct prin vot universal, în 2014.

Sondaje recente indică faptul că opozantul Kemal Kilicdaroglu se află cu peste 10 puncte procentuale în fața lui  Erdogan, înaintea alegerilor din 14 mai, iar blocul său de opoziție depășește cu cel puțin 6 pocente AKP-ul lui Erdogan. Partidul Democrat al Poporului (HDP), prokurd, este cotat cu peste 10%. 

Opoziţia turcă şi-a anunţat intenţia de a reveni la un regim parlamentar, în cazul unei victorii.

Surse: agerpres.ro, euronews, reuters, podul.ro.



„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.